Paz, 8 Şub 2026
12.4 C
İzmir

ALEVİ DERNEKLERİ BİR ARAYA GELDİ, YASAĞA RAĞMEN KATLİAM YERİNE YÜRÜNDÜ…

KUZEYEGEHABER-Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAVK), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Maraş’ta 44 yıl önce katledilenleri anmak için bir araya geldi.

Anmaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Orhan Sarıbal, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ve parti temsilcileri de katıldı.

YASAĞA RAĞMEN YÜRÜDÜLER…

Maraş Valiliğinin “Kamu düzeni” gerekçesiyle getirdiği yasağa karşı Alevi kurumlarının çağrısıyla toplanan onlarca kişi, katliamın gerçekleştiği Yörük Selim Mahallesi’ne yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “Maraş’ı unutma unutturma” sloganı atıldı.

Yürüyüşün ardından katliamın gerçekleştiği Yürükselim Mahallesi’ne ulaşan kitle, polis ablukasına alınan Erenler Cemevi’ne 3 farklı polis kontrol noktasından geçtikten sonra ulaşabildi. Erenler Cemevi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, katliamda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Anmanın açılış gülbengini Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz okudu. Ardından hayatını kaybedenlerin anısına karanfiller bırakıldı.

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, 44 yıl önce bir darbenin alt yapısını oluşturmak için katliam yapıldığını söyledi. Katliamın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılmadığını ekleyen Toğrul, “Yüzleşme sağlanamadığı için bugün hâlâ katliamlar devam ediyor. Burada halen Kürtler, Aleviler yerinden edilmeye çalışılıyor. Pazarcık’ta tarım alanları yok ediliyor, Maraş’ın çöpü oraya dökülüyor, çimento fabrikası kuruluyor.

Bunlar tesadüf değil. Bunlar göç ettirmek için yapılıyor. Dün Fransa’da yaşamını yitirenleri de anmak istiyorum. Hepimiz, kendimiz olarak bu topraklarda yaşamak istiyoruz. Alevilik kültür değil, inançtır. İnancımızı inkar edip torba yasa içerisine koydular. Eşit, adil, özgür bir toplum istiyoruz. Sahipsiz değiliz, örgütlü bir yapıdayız” diye konuştu.

“MARAŞ’IN BELGELERİNİ AÇIKLAYIN”

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal ise, “Unutalım istiyorlar. Ama acımızı derinleştiriyorlar. Bugün bu yasakları koyanların vicdanı yoktur. İnsanlık çökmüş demektir. Biz ısrarla barış, özgürlük olsun katliamlar yaşanmasın istiyoruz. İnsanlık katledildi burada. Bir çürümüşlük var. İktidar korkuyor. Yan yana gelmemizi istemiyor. Maraş’ın bütün belgelerini açıklayın. O günün siyasileri MİT, CIA kimler var o katliamın içinde ortaya çıksın. Hâlâ insanlar bugün cenazelerine ulaşabilmiş değil. Yan yana gelirsek her şeyi çözeriz. Eşit yurttaşlığı birlikte getireceğiz. Organize kötülüğe karşı dayanışmaya ihtiyacımız var” dedi.

“ASLA DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ”

AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, acılarının hesabı sorulana kadar dinmeyeceğini dile getirdi.

Alevi kurumları adına ortak açıklamayı AKD Genel Başkanı İsmet Kurt yaptı.

Anma programının ardından Pazarcık ilçesine bağlı Yolboyu Köyü mezarlığı ziyaret edilerek, katliam sırasında hayatını kaybedenler anıldı…

Bu Haftanın Sıcak Başlıkları

“KUVER” KALKINCA MENÜ’YE 1.500 LİRA GİZLİ ZAM YAPTI, BAKANLIK İNCELEME BAŞLATTI!…

KUZEYEGEHABER-Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına...

EPSTEİN BELGELERİNDE SANSÜR KALKACAK, KIYAMET KOPACAK!…

KUZEYEGEHABER-ABD Adalet Bakanlığı, Jeffrey Epstein’a ilişkin kamuoyuyla paylaşılan dosyaların...

DUMANSIZ TÜRKİYE DE, SMS DÖNEMİ BAŞLIYOR!…

KUZEYEGEHABER-Sağlık Bakanlığı, 2050 yılında “tütünsüz Türkiye” hedefine ulaşmak amacıyla...

METEOROLOJİ SAAT VERDİ, 12 İL İÇİN “SARI KODLA” UYARDI!…

KUZEYEGEHABER-Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre yurt genelinde etkisini...

PTT İŞÇİLERİNİN YEMEK PARASI İLE ANCAK BİR KASE ÇORBA İÇİLİR!…

KUZEYEGEHABER-2026 yılı itibarıyla PTT, idari hizmet sözleşmeli personelin günlük...

Başlıklar

“KUVER” KALKINCA MENÜ’YE 1.500 LİRA GİZLİ ZAM YAPTI, BAKANLIK İNCELEME BAŞLATTI!…

KUZEYEGEHABER-Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına...

EPSTEİN BELGELERİNDE SANSÜR KALKACAK, KIYAMET KOPACAK!…

KUZEYEGEHABER-ABD Adalet Bakanlığı, Jeffrey Epstein’a ilişkin kamuoyuyla paylaşılan dosyaların...

DUMANSIZ TÜRKİYE DE, SMS DÖNEMİ BAŞLIYOR!…

KUZEYEGEHABER-Sağlık Bakanlığı, 2050 yılında “tütünsüz Türkiye” hedefine ulaşmak amacıyla...

METEOROLOJİ SAAT VERDİ, 12 İL İÇİN “SARI KODLA” UYARDI!…

KUZEYEGEHABER-Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre yurt genelinde etkisini...

PTT İŞÇİLERİNİN YEMEK PARASI İLE ANCAK BİR KASE ÇORBA İÇİLİR!…

KUZEYEGEHABER-2026 yılı itibarıyla PTT, idari hizmet sözleşmeli personelin günlük...

“ARTIK BİNDİRİLMİŞ KITALAR DA YETMİYOR” VATANDAŞ MİTİNG ALANINI TERK EDİYOR!…

KUZEYEGEHABER-6 Şubat depremlerinin yıl dönümünü Osmaniye ziyaretleriyle geçiren Cumhur...

“Karşıyaka’dan Mardin’e Dayanışma Köprüsü: 300 Öğrenciye Ayakkabı Desteği…”

KUZEYEGEHABER-Karşıyaka’nın yalnızca bir spor kulübü değil, aynı zamanda güçlü...

BÜYÜKŞEHİR’DEN İZMİR’Lİ ÖĞRENCİLER İÇİN, YAPAY ZEKA DESTEKLİ MATEMATİK PROJESİ…

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yapay Zekâ Destekli...

Benzer Haberler

Popüler Kategoriler