Çar, 4 Şub 2026
2.7 C
İzmir

DOLAR TARİHİ ZİRVESİNDE, GÖZLER MERKEZ BANKASINDA…

KUZEYEGEHABER-TL, geçen ay yapılan sürpriz faiz indiriminden beri dolar karşısında yüzde 2.1 değer kaybetti. Son günlerde küresel piyasalardaki sert satışlara kıyasla oldukça sınırlı yükselen dolar Merkez Bankası’nın faiz indirme beklentilerinin etkisiyle zirvede.

Son olarak 21 Aralık 2021 günü 18,36 lirayı gören dolar, bugün 18,3703 lira seviyesine yükselerek zirvesini yeniledi.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLACAK?…

TCMB’nin faiz için bir önceki toplantıda “yeterli” tanımlamasını yapması nedeniyle Reuters anketinde bu ay için beklenti politika faizinin yüzde 13’te sabit tutacağı yönünde. Azınlıkta faiz indirimi tahmini de yer alıyor.

TCMB faiz indirimi ile birlikte önce döviz takiben kredi ve tahvil piyasasında da kendisini daha belirleyici konuma getirecek adımlar da atmıştı.

TCMB’nin kredilerde atacağı adımlara ilişkin bir önceki PPK metninde net bir mesaj da vermiş olması ve ardından da adımlarını açıklamış olması nedeniyle bugün metinde yapılacak değişiklikler de takip edilecek.

Politikalarla; net ihracat, istihdam, yatırım odaklı kredilere öncelik verilirken bu sayede kalıcı cari fazlaya ulaşılması ve bu dengenin enflasyonda da kalıcı bir düşüş getireceği öngörülüyor. Bu alanda yer almayan kredilere TCMB tarafından ek tahvil tutma yükümlülükleri de getirildi.

TCMB’nin faiz kararı 14.00’da açıklanacak. Bugün ayrıca eylül ayı tüketici güven endeksi ve TCMB, haftalık para ve banka, rezerv, menkul kıymet verileri de yayımlanacak.

Bankacıların öncü verilerden yaptıkları hesaplama geçen hafta TCMB’nin net rezervlerin yaklaşık 2 milyar dolar azalduığını toplam rezervlerinin ise sınırlı bir artış göstereceğini gösteriyor.

TL, geçen ay yapılan sürpriz faiz indiriminden beri dolar karşısında yüzde 2.1 değer kaybetti. Son günlerde küresel piyasalardaki sert satışlara kıyasla oldukça sınırlı yükselen 18.3450’ye kadar ulaştı. Kur bu sabah 08.48’de 18.34/18.34 seviyesindeydi.

Birikimli olarak bakıldığında ise TL, nisan sonundan beri yüzde 19, yılbaşından beri yüzde 28.1, son bir yılda ise yüzde 54.3 değer kaybetti. TL geçen yıl da yüzde 40’ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.

HAZİNE NEREDEYSE TEK HANEDEN BORÇLANIYOR…

Bankalar tahvil yükümlülükleri nedeniyle kurumsal bazı kredileri artık veremeyecek duruma gelmekten şikayetçi. Şirketler ise ucuzlayan maliyetlere rağmen krediye erişimden yakınıyor.

Hazine, TCMB’nin kredilere uygulamaya başladığı tahvil tutma zorunluklarının ardından bu ay gerçekleştirdiği ihalelerle Eylül ayı borçlanma programını 50 milyar TL olan hedeflerinin üzerinde yaklaşık 70 milyar TL borçlanma ile tamamladı. Gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde yaşanan düşüş son bir ayda 500 puanı aşmış durumda. Verim eğrisi genelinde görülen düşüşte TCMB’nin pozitif ayrımcılık sağladığı uzun vade ve sabit kuponlu tahvillerde daha belirgin.

Öte yandan bankacılar Hazine’nin ay bitmeden anaparası 2.5 milyar dolar olan eurobond itfasının bulunduğunu bu kapsamda yeni bir dış borçlanma yapılıp yapılmayacağını da izleyecekler…

(CUMHURİYET)

Bu Haftanın Sıcak Başlıkları

GÖKÇEK’İN YARGILANMASININ ÖNÜ AÇILDI!…

KUZEYEGEHABER-Ankara Büyükşehir Belediyesinin, görevden alınan AKP'li eski Belediye Başkanı...

BİLİM İNSANLARI, PARALEL EVRENLERDE, ZEKİ YAŞAM BULUNMA OLASILIĞINI HESAPLADI…

KUZEYEGEHABER-İsviçre ve İngiltere’den araştırmacılar, karanlık enerjinin yıldız oluşumu ve...

HALAÇOĞLUNDAN-BAHÇELİ’YE: “ARTIK DEM’EDE, İMRALI’YADA İHTİYAÇ KALMADI…”

KUZEYEGEHABER-Kutlu Parti Genel Başkanı ve eski Kayseri Milletvekili Yusuf...

“YÜZYILIN EN KÖTÜ HÜKÜMETİ!…”

KUZEYEGEHABER-Yılmaz Özdil, Sözcü TV'de İpek Özbey'le Kırmızı Beyaz adlı...

YAŞLILIK SİGORTASI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI…

KUZEYEGEHABER-Türkiye’de yaşlı nüfus hızla artarken, bu alandaki ihtiyaçlara yönelik...

Başlıklar

GÖKÇEK’İN YARGILANMASININ ÖNÜ AÇILDI!…

KUZEYEGEHABER-Ankara Büyükşehir Belediyesinin, görevden alınan AKP'li eski Belediye Başkanı...

BİLİM İNSANLARI, PARALEL EVRENLERDE, ZEKİ YAŞAM BULUNMA OLASILIĞINI HESAPLADI…

KUZEYEGEHABER-İsviçre ve İngiltere’den araştırmacılar, karanlık enerjinin yıldız oluşumu ve...

HALAÇOĞLUNDAN-BAHÇELİ’YE: “ARTIK DEM’EDE, İMRALI’YADA İHTİYAÇ KALMADI…”

KUZEYEGEHABER-Kutlu Parti Genel Başkanı ve eski Kayseri Milletvekili Yusuf...

“YÜZYILIN EN KÖTÜ HÜKÜMETİ!…”

KUZEYEGEHABER-Yılmaz Özdil, Sözcü TV'de İpek Özbey'le Kırmızı Beyaz adlı...

YAŞLILIK SİGORTASI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI…

KUZEYEGEHABER-Türkiye’de yaşlı nüfus hızla artarken, bu alandaki ihtiyaçlara yönelik...

ABD, UMMAN DENİZİNDE İRAN İHA’SINI DÜŞÜRDÜ!…

KUZEYEGEHABER-ABD ordusu, Umman Denizi’nde İran’a ait bir insansız hava...

“Karşıyaka Taraftar Derneği ve Çarşı Grubu’ndan Başkan Tugay’a Ziyaret…”

Karşıyaka Stadyumu İçin Kritik Süreç: İhale Aşamasına Geçiliyor Karşıyaka Taraftarlar...

Aliağa Helvacı Spor U-18 Takımı İzmir Şampiyonu Oldu…

KUZEYEGEHABER-İzmir U-18 Ligi’nde sergilediği başarılı performansla dikkatleri üzerine çeken...

Benzer Haberler

Popüler Kategoriler