Çar, 4 Şub 2026
5.7 C
İzmir

UZMANI UYARIYOR, DİKKAT! SINAV KAYGISI BAŞARIYI DÜŞÜRÜYOR…

Merhaba sevgili ebeveynler. Evde sınava girecek bir çocuğunuz varsa eminim bu konu size çok tanıdık gelecek. “Bizim zamanımızda okumak zordu” ile başlayan cümleler maalesef artık çocuklarımıza çok ilginç gelmiyor.

SINAV KAYGISININ ÜSTÜNDEN NASIL GELİNİR?

Günümüzde okula ulaşmak için kilometre’lerce yürünen yollar, sobalı sınıflarda karma işlenen dersler pek söz konusu olmasa da maalesef rekabet o zamanlara göre çok daha çetin. Çocuklarımıza sağladığımız imkanlar ve konfor artsa da ne yazık ki onların önünde başka bir engel var. O da sınav kaygısı. Peki nedir bu kaygı, nasıl üstesinden gelinir? gelin birlikte ele alalım.

ÇOCUKLARIMIZ, SINAV SONRASI OLIMSUZ SENARYOLARA BİRAZ FAZLA KAFA YORUYORLAR..

Kaygı insanlık başladığından beri sahip olduğumuz en temel duygu. Hayatta kalmak için ona çok ihtiyacımız var. Bu sebeple de düşünce sistemimiz ister istemez hep tehlikelere odaklanıyor. Sınava girecek çocuklarımız ve gençlerimiz  sınav sürecini değerlendirirken sınava dair olumsuz imajlara, sınav sonrası içinse olumsuz senaryolara bu sebeple biraz fazla kafa yoruyorlar.

Hele ki geçmişte yaşanan başarısızlık deneyimleri, ebeveynlerinin yüksek beklentileri, düşük benlik algısı, diğerleri ile sıkça kıyaslanmalara maruz kalmak vs. gibi durumlar eşlik ediyorsa bu durum kaçınılmaz hale gelebiliyor.

KAYGI İÇİNDEYKEN BİLDİKLERİNİ SINAV KAĞIDINA AKTARMAK OLDUKÇA SORLAŞIYOR..

Sınavla ilgili tetikleyiciler (deneme sınavına girmek, sınav hakkında konuşmak, sınav gününü düşünmek gibi) söz konusu olduğunda çocuğunuzda çarpıntı, mide bulantısı, titreme, hızlı nefes alıp verme, ağız kuruluğu, avuçlarda terleme gibi fiziksel belirtilerle birlikte başarısızlıkla ilgili yoğun inançlar, zihni toparlayamama, bildiklerini unutma gibi belirtiler eşlik ediyorsa muhakkak bir uzmandan yardım alma zamanı gelmiş demektir. Çünkü böyle bir kaygı içerisindeyken maalesef çocuğun başarı potansiyeli azalıyor. Bildiklerini sınav kağıdına aktarmak oldukça zorlaşıyor.

SINAV KAYGISINI YENMEK İÇİN KULLANDIĞIMIZ EN GÜVENİLİR YÖNTEM “EMDR TERAPİSİ” DİR..

Sınav kaygısı ile çalışırken kullandığımız en yaygın ve güvenilir yöntem EMDR terapisidir. EMDR’de amaç kişinin belleğinde işlenmeden depolanan  travmatik olay ve düşüncelerin işlenerek yerine sağlıklı olanların yerleştirilmesidir. Bu süreçte bizler de danışanlarımızda sınav kaygısına sebep olan travmatik olay ve düşünceleri saptayarak sağlıklı bir şekilde bellekte işlenmesini sağlarız.

Süreç sonunda danışan kendisini rahatsız eden tüm bu semptomlardan kurtulur. Çoğu danışanımızın etkisine şaşırdığı bu teknikle danışanlarımız kısa süre içerisinde kaygı düzeylerinde anlamlı bir azalma fark edip, başarılarının önündeki bu engelden kurtulmuş olurlar. Bu sayede çocuklarımız ve gençlerimiz var olan ancak açığa çıkaramadıkları potansiyellerini özgürce ortaya çıkarabilir hale gelirler.

Lütfen sevgili ebeveynler, çocuğunuzda fark ettiğiniz başarı düşüşlerini, yükselmeyen puanları değerlendirirken yoğun yargılamalardan kaçınıp onlarla iletişime geçin. İşbirliği içerisinde olup gözünüzdeki kıymetlerinin sınav puanlarının çok daha ötesinde olduğunu, her koşulda sevildiklerini ve değer gördüklerini onlara hissettirin. Herkese sağlıkla ve başarılarla dolu bir sınav dönemi diliyorum..

Uzman Klinik Psikolog Elif Nur Tanfener

          

Bu Haftanın Sıcak Başlıkları

“YÜZYILIN EN KÖTÜ HÜKÜMETİ!…”

KUZEYEGEHABER-Yılmaz Özdil, Sözcü TV'de İpek Özbey'le Kırmızı Beyaz adlı...

YAŞLILIK SİGORTASI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI…

KUZEYEGEHABER-Türkiye’de yaşlı nüfus hızla artarken, bu alandaki ihtiyaçlara yönelik...

ABD, UMMAN DENİZİNDE İRAN İHA’SINI DÜŞÜRDÜ!…

KUZEYEGEHABER-ABD ordusu, Umman Denizi’nde İran’a ait bir insansız hava...

KARŞIYAKA SPOR KULÜBÜNDEN, İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ZİYARET…

Karşıyaka Stadyumu İçin Kritik Süreç: İhale Aşamasına Geçiliyor Karşıyaka Taraftarlar...

Aliağa Helvacı Spor U-18 Takımı İzmir Şampiyonu Oldu…

KUZEYEGEHABER-İzmir U-18 Ligi’nde sergilediği başarılı performansla dikkatleri üzerine çeken...

Başlıklar

“YÜZYILIN EN KÖTÜ HÜKÜMETİ!…”

KUZEYEGEHABER-Yılmaz Özdil, Sözcü TV'de İpek Özbey'le Kırmızı Beyaz adlı...

YAŞLILIK SİGORTASI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI…

KUZEYEGEHABER-Türkiye’de yaşlı nüfus hızla artarken, bu alandaki ihtiyaçlara yönelik...

ABD, UMMAN DENİZİNDE İRAN İHA’SINI DÜŞÜRDÜ!…

KUZEYEGEHABER-ABD ordusu, Umman Denizi’nde İran’a ait bir insansız hava...

KARŞIYAKA SPOR KULÜBÜNDEN, İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ZİYARET…

Karşıyaka Stadyumu İçin Kritik Süreç: İhale Aşamasına Geçiliyor Karşıyaka Taraftarlar...

Aliağa Helvacı Spor U-18 Takımı İzmir Şampiyonu Oldu…

KUZEYEGEHABER-İzmir U-18 Ligi’nde sergilediği başarılı performansla dikkatleri üzerine çeken...

“ÖCALAN UMUDA, AHMETLER MAKAMA, DEMİRTAŞ YUVASINA…”

KUZEYEGEHABER-Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin...

DEPREM SONRASI O BÖLGE DE FELAKET RİSKİ!…

KUZEYEGEHABER-Trabzon açıklarında yaşanan 3,8 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan bölgeye...

Benzer Haberler

Popüler Kategoriler