Çar, 4 Şub 2026
3.7 C
İzmir

MEDYA İZLEME RAPORU: “TÜRKİYE EN ÇOK GAZETECİ TUTUKLAYAN ÜLKELER KATEGORİSİNDE…”

KUZEYEGEHABER-Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği desteğiyle yürüttüğü Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi (M4D) Projesi kapsamında hazırladığı 2023 Medya İzleme Raporu ve Gazetecilerin Mesleki Memnuniyeti Araştırması, Türkiye’deki gazetecilerin durumunu detaylı bir şekilde ele aldı.

5 yıl önce başlatılan Gazetecilerin Mesleki Memnuniyeti Araştırması, 2023 yılı sonunda 401 gazeteciyle yapılan anket sonucunda toplanan yanıtlarla hazırlandı.

Rapora göre, Türkiye yeniden “en çok gazeteci tutuklayan” ülkeler kategorisine girdi.

35 GAZETECİ TUTUKLANDI…

2023 Medya İzleme Raporu’nda da gazetecilerin mesleğini yaparken karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri, haklarında açılan davalar ve yargılamalara ilişkin verilere yer verildi.

2023 Medya İzleme Raporu’nda yer alan bazı veriler şöyle:

  • Haber faaliyetleri nedeniyle ya da görevi sırasında 85 gazeteci gözaltına alındı. 2022’de gözaltına alınan gazeteci sayısı 78 olmuştu.
  • Saldırıya uğrayan, fiziksel zorla haber yapması engellenen, ekipmanına zarar verilerek görevini yapması engelenen gazeteci sayısı 67 oldu.

-Türkiye yeniden “en çok gazeteci tutuklayan” ülkeler kategorisine girdi. 2016 yılındaki darbe girişimindeki tutuklamaların ardından geçen yıl tutuklanan gazeteci sayısı açısından Türkiye bu kategoriye geri dönmüş oldu. 35 gazeteci 2024’e cezaevine konuldu.

  • Dezenformasyon bahaneli/gerekçeli yeni Basın Yasası’yla suç olarak tanımlanan “halka yanıltıcı bilgi yayma” suçlamasıyla soruşturmaya uğrayan gazeteci sayısı tespit edilebildiği kadarıyla yıl boyunca 33 oldu.
  • 2023 boyunca gazetecilere açılan davalara bakıldığında, suçlamaların yine en çok Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olduğu görüldü. Gazeteciler hakkında en çok, “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet Etmek”, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlarını işledikleri iddiasıyla soruşturma başlatıldı. En az 13 gazeteci toplam 18 yıl 8 ay 25 gün hapis cezasına ve toplam 14 bin 500 TL adli para cezasına mahkum edildi.
  • RTÜK 2023’te 31 Aralık’a kadar Tele 1’E 17 para cezası, 8 kez program durdurma, 7 gün yayın durdurma (ekran karartma) cezası verdi. Halk TV’ye 12 para cezası, 15 kez program durdurma cezası kesti. FOX TV’ye 7 para cezası 2 kez program durdurma, Flash Haber’e 6 para cezası, 8 kez program durdurma, Show TV’ye 3 para cezası 7 kez program durdurma, KRT TV’ye 4 para cezası, 3 kez program durdurma cezası verildi.

Mesleki Memnuniyet Araştırması sonuçlarından öne çıkanlar ise şunlar:

  • Gazetecilerin üçte birinden fazlası (yüzde 35,4) gazetecilik faaliyetlerinden ötürü gözaltına alındığını ya da yargılandığını ifade etti.
  • Gazetecilerin neredeyse yarısı (yüzde 45,4) yaptığı haber nedeniyle yargılanma ya da suçlanma kaygısı taşıyor.
  • Gazetecilerin üçte biri asgari ücret ya da bunun altında maaş alıyor (yüzde 36,7). İki asgari ücret kadar maaş alan gazetecilerin oranı ise sadece yüzde 7,7.
  • Gazeteciler bu düşük ücretlere karşın uzun mesai saatleriyle çalışıyor. Yasal çalışma süresi olan 8 saat çalışan gazetecilerin oranı sadece yüzde 28,2. Gazetecilerin büyük bölümü (yüzde 39,4) günlük 9 ila 12 saat arasında çalışıyor. 13 saat ve üzeri çalıştığını belirtenlerin oranı ise yüzde 14,7…

Bu Haftanın Sıcak Başlıkları

GÖKÇEK’İN YARGILANMASININ ÖNÜ AÇILDI!…

KUZEYEGEHABER-Ankara Büyükşehir Belediyesinin, görevden alınan AKP'li eski Belediye Başkanı...

BİLİM İNSANLARI, PARALEL EVRENLERDE, ZEKİ YAŞAM BULUNMA OLASILIĞINI HESAPLADI…

KUZEYEGEHABER-İsviçre ve İngiltere’den araştırmacılar, karanlık enerjinin yıldız oluşumu ve...

HALAÇOĞLUNDAN-BAHÇELİ’YE: “ARTIK DEM’EDE, İMRALI’YADA İHTİYAÇ KALMADI…”

KUZEYEGEHABER-Kutlu Parti Genel Başkanı ve eski Kayseri Milletvekili Yusuf...

“YÜZYILIN EN KÖTÜ HÜKÜMETİ!…”

KUZEYEGEHABER-Yılmaz Özdil, Sözcü TV'de İpek Özbey'le Kırmızı Beyaz adlı...

YAŞLILIK SİGORTASI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI…

KUZEYEGEHABER-Türkiye’de yaşlı nüfus hızla artarken, bu alandaki ihtiyaçlara yönelik...

Başlıklar

GÖKÇEK’İN YARGILANMASININ ÖNÜ AÇILDI!…

KUZEYEGEHABER-Ankara Büyükşehir Belediyesinin, görevden alınan AKP'li eski Belediye Başkanı...

BİLİM İNSANLARI, PARALEL EVRENLERDE, ZEKİ YAŞAM BULUNMA OLASILIĞINI HESAPLADI…

KUZEYEGEHABER-İsviçre ve İngiltere’den araştırmacılar, karanlık enerjinin yıldız oluşumu ve...

HALAÇOĞLUNDAN-BAHÇELİ’YE: “ARTIK DEM’EDE, İMRALI’YADA İHTİYAÇ KALMADI…”

KUZEYEGEHABER-Kutlu Parti Genel Başkanı ve eski Kayseri Milletvekili Yusuf...

“YÜZYILIN EN KÖTÜ HÜKÜMETİ!…”

KUZEYEGEHABER-Yılmaz Özdil, Sözcü TV'de İpek Özbey'le Kırmızı Beyaz adlı...

YAŞLILIK SİGORTASI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI…

KUZEYEGEHABER-Türkiye’de yaşlı nüfus hızla artarken, bu alandaki ihtiyaçlara yönelik...

ABD, UMMAN DENİZİNDE İRAN İHA’SINI DÜŞÜRDÜ!…

KUZEYEGEHABER-ABD ordusu, Umman Denizi’nde İran’a ait bir insansız hava...

“Karşıyaka Taraftar Derneği ve Çarşı Grubu’ndan Başkan Tugay’a Ziyaret…”

Karşıyaka Stadyumu İçin Kritik Süreç: İhale Aşamasına Geçiliyor Karşıyaka Taraftarlar...

Aliağa Helvacı Spor U-18 Takımı İzmir Şampiyonu Oldu…

KUZEYEGEHABER-İzmir U-18 Ligi’nde sergilediği başarılı performansla dikkatleri üzerine çeken...

Benzer Haberler

Popüler Kategoriler