Cum, 6 Şub 2026
14.6 C
İzmir

Bilim Kurgudan Fırlamış Gibi Duran Bu Geminin Projesi, ABD Tarafından Neden Rafa Kaldırıldı?…


KUZEYEGEHABER-Günümüzde ABD’nin savunma harcamaları, göz kamaştırıcı rakamlara ulaşsa da her yatırım beklenen meyveleri vermiyor. Özellikle teknolojinin en üst sınırlarını zorlayan projeler hem heyecan uyandırıyor hem de büyük riskler taşıyor. Zumwalt sınıfı muhripler, işte bu tür projelerden biriydi.

Gizlilik, teknolojik üstünlük ve deniz savaşlarına yeni bir soluk getirme vaadiyle yola çıkan devasa gemiler, ABD Donanması için dönüm noktası olacaktı. Ancak her büyük hikâyede olduğu gibi beklenmedik zorluklarla karşılaşıldı.

Amerikalı üretici Lockheed Skunk Works tarafından geliştirilen gizli proje, 90’ların başında kamuoyundan gizlenmişti.

Gizli gemi aslında denizlerin gizli bombardıman uçağıydı ve Sea Shadow (Deniz Gölgesi) adını taşıyordu. Geminin ortaya çıkışı, tesadüfi bir fotoğraf çekimi sırasında yaşanan bir olayla başladı.

Lockheed ekibi, yeni tasarladıkları gizli uçaklarından birinin fotoğrafını çekerken kullandıkları sonar odaklama kamerasının uçağı algılamada başarısız olduğunu fark etti.

Yapılan testler, geleneksel deniz araçlarının sonar tarafından algılanma riskini azaltacak önemli bir gelişme gösterdi fakat yine de bu teknolojinin deniz altında kullanımı, beklenen verimi sağlayamadı.

ABD, 2022’de savunma bütçesini 816,7 milyar dolara çıkartarak rekor bir seviyeye ulaştı.

ABD Donanması, Sea Shadow’da geliştirilen stealth (düşük görünürlük) teknolojisini Zumwalt sınıfı destroyer’larında kullanmayı planladı ancak işler yine tam da planlandığı gibi gitmedi.

Devasa bütçenin bir kısmı, Zumwalt sınıfı muhriplere ayrıldı. Gemiler, düşman radarları tarafından zor tespit edilebilen gelişmiş stealth teknolojisi ile donatılacaktı. Proje, beklenenin aksine 22 milyar dolar harcandıktan sonra durduruldu.

Muhripler, teknolojik olarak üstün ancak maliyeti sürekli artan bir proje oldu. Başlangıçta her bir geminin maliyeti 1,34 milyar dolar olarak hesaplanmışken sonradan bu sayı 7 milyar dolara yükseldi.

Nunn-McCurdy Yasası’na göre bütçe, %50’nin üzerinde artarsa ve artış ulusal güvenlik için zorunlu değilse projeler iptal edilebiliyor. Yasa, Zumwalt projesinin sonunu getiren en önemli etmenlerden biriydi.

ABD Donanması, global tehdit algısının değişmesiyle birlikte Zumwalt sınıfı muhriplere olan ihtiyacın azaldığını belirtti.

Özellikle Çin’in geliştirdiği balistik füzeler karşısında Zumwalt’ların savunmasız olduğu belirlendi ve bir dizi teknik sorunla karşılaştı.

Ayrıca gemilerin stealth özellikleri beklenen etkiyi yaratmadı. Uzun menzilli radar sistemleri, gemileri belirli koşullar altında tespit edebiliyordu yani geliştirdikleri teknoloji, istenen etkiyi tam olarak veremedi.

Aracın radar kesitini azaltması ve en uç noktaya taşıması gerekiyordu ancak bunu tam olarak başaramadı.

USS Zumwalt, radarlar için söylendiği kadar görünmez olamadı. Uzun menzilli ufuk ötesi radar sistemlerinin, doğru koşullar altında gizli gemileri tespit edebildiği bilinmekte ki bu da aracın gizlilik kabiliyetini daha da azaltmaktaydı. Nitekim proje, tam olarak hayata geçirilmeden sonlandırıldı.

Proje başarısız olmasına rağmen milyarlarca dolar harcanmışken hayata geçirilseydi ne tür uçuk rakamlar görürdük tahmin bile edemiyoruz…

Webtekno

blank

Bu Haftanın Sıcak Başlıkları

PAMPAL’DAN 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI!…

KUZEYEGEHABER-Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan...

KALDIRIMDA ARAÇ KULLANANA 5 BİN LİRA!…

KUZEYEGEHABER-KUZEYEGEHABER-Yaya yollarında bisiklet, elektrikli scooter ve motosiklet kullanımına ağır...

ABD’DE EKONOMİK DURUM KÖTÜLEŞİYOR, TRUMP İSE İRAN İLE “SAVAŞ KUMARI” OYNUYOR!…

KUZEYEGEHABER-ABD Başkanı Trump, ikinci defa seçildiği seçim kampanyası boyunca...

ARINÇ, İFADE VERİRİM DEDİ, YAVAŞ GÖKÇEK’LE İLGİLİ BAŞVURU DA BULUNDU…

KUZEYEGEHABER-Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Melih Gökçek’in görevde bulunduğu dönemlerde...

KIZILAY KOCAELİ ŞUBE BAŞKANINDAN PİŞKİN SÖZLER: “ÇADIR SATMAMIZ DOĞRUYDU…”

KUZEYEGEHABER-Kızılay, deprem zamanında çadır satmıştı. 86 milyonun tepki gösterdiği...

Başlıklar

PAMPAL’DAN 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI!…

KUZEYEGEHABER-Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan...

KALDIRIMDA ARAÇ KULLANANA 5 BİN LİRA!…

KUZEYEGEHABER-KUZEYEGEHABER-Yaya yollarında bisiklet, elektrikli scooter ve motosiklet kullanımına ağır...

ABD’DE EKONOMİK DURUM KÖTÜLEŞİYOR, TRUMP İSE İRAN İLE “SAVAŞ KUMARI” OYNUYOR!…

KUZEYEGEHABER-ABD Başkanı Trump, ikinci defa seçildiği seçim kampanyası boyunca...

ARINÇ, İFADE VERİRİM DEDİ, YAVAŞ GÖKÇEK’LE İLGİLİ BAŞVURU DA BULUNDU…

KUZEYEGEHABER-Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Melih Gökçek’in görevde bulunduğu dönemlerde...

KIZILAY KOCAELİ ŞUBE BAŞKANINDAN PİŞKİN SÖZLER: “ÇADIR SATMAMIZ DOĞRUYDU…”

KUZEYEGEHABER-Kızılay, deprem zamanında çadır satmıştı. 86 milyonun tepki gösterdiği...

SOFRA DA ADALET İÇİN İZMİR HAMLESİ…

KUZEYEGEHABER-İZMAR’dan komposta, kent bostanlarından gıda atıklarının dönüşümüne… İzmir Büyükşehir...

BAŞKAN TUGAY: “TANIŞIKLIKLAR ÜZERİNDEN İSTİHDAM BİTTİ” DEDİ, MÜLAKATA HALK GİRDİ…

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi, “eş-dost” tartışmalarına son verecek modeli hayata...

“EMEKLİLER UZUN SÜRE YAŞADIĞI İÇİN MAAŞLARI DÜŞÜK” DEMİŞTİ, GÖREVDEN ALINDI!…

KUZEYEGEHABER-Emeklilere verilen düşük maaşı yaşam süresinin uzamasına bağlayıp “Eskiden...

Benzer Haberler

Popüler Kategoriler