KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi, küresel iklim değişikliği nedeniyle artan sivrisinek popülasyonuna karşı kesintisiz mücadele etmeye devam ediyor.
Belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 30 ilçede yaklaşık 300 bin noktada ilaçlama yaparak halk sağlığını koruma çalışmalarını sürdürüyor. Belediye, özellikle kentsel yaşam alanlarında hızla yayılan Asya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus) gibi istilacı türler ile de etkin bir şekilde mücadele ediyor.
Yıl boyunca süren mücadele…
İzmir Büyükşehir Belediyesi, haşere mücadelesini yılın her ayında sürdürüyor. Bu çalışmalara 380 kişilik uzman ekip katılıyor ve ekiplerin başında biyologlardan kimyagerlere kadar farklı uzmanlık alanlarından kişiler yer alıyor. Çalışmaların odağında, çevre sağlığını tehdit eden sivrisineklerin yanı sıra, su birikintilerinde üreyen larvalara karşı yapılan yoğun ilaçlama yer alıyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü Vektörle Mücadele Birimi Ekip Sorumlusu Buse Atik, kış aylarında bile larva mücadelesinin kesintisiz devam ettiğini belirterek, bu alandaki çalışmaların önemli bir sağlık önlemi olduğunu vurguluyor.
Larvasit çalışmalarına devam ediyoruz…
İzmir’in iklim koşulları, özellikle kış aylarında ortalama sıcaklıkların 15-16°C’ye ulaşması, larvaların gelişimi için uygun bir ortam oluşturuyor. Buse Atik, “Bu sıcaklıklar, su birikintilerinde larvaların üremesini sürdürüyor. Bu nedenle yıl boyunca larva mücadelesine devam ediyoruz. Ekipman sayımızı her geçen gün artırarak, etkili sonuçlar elde etmek için büyük bir çaba harcıyoruz” dedi.
Ekipler, İzmir’in çeşitli bölgelerinde özellikle sulak alanlarda yapılan ilaçlamalarla sivrisinek ve diğer vektörlerin üremesini engellemeye çalışıyor. Ayrıca, aralıksız süren bu çalışmalarla kentin farklı noktalarındaki haşere popülasyonunun kontrol altında tutulması hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sivrisinek mücadelesinde yalnızca ekiplerin çalışmaları değil, aynı zamanda yurttaşların da katkısı büyük önem taşıyor. Buse Atik, “Saksılarda, kapı önlerinde veya bahçelerdeki su birikintileri, larvaların üreyebileceği alanlar. Buralarda su birikintisi bırakılmamalı ya da su sık sık değiştirilmelidir. Bu şekilde, halkın bireysel önlemleri ile başarıya daha yakın olabiliriz” ifadelerini kullandı. Belediyenin düzenlediği ilaçlama çalışmaları da bu tür alanlarda yoğunlaşıyor.
Çevre dostu ilaçlar ve teknolojik destek…
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilaçlama çalışmalarında, çevreye zarar vermeyen biyolojik larvasitler kullanılmakta. Ayrıca, fiziksel olarak ulaşılması zor alanlar için amfibik araçlar ve dronlar kullanılarak, ilaçlama daha etkili bir şekilde gerçekleştiriliyor. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) sayesinde, ilaçlama yapılan alanlar sürekli olarak güncelleniyor ve izleniyor. Bu da çalışmaların hızlı, etkili ve sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlıyor…
Kaynak: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ