Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Böceklerin Devasa Boyutlara Ulaşmasını Engelleyen Genetik Bir Güvenlik Duvarı Var mı?…

Böceklerin Devasa Boyutlara Ulaşmasını Engelleyen Genetik Bir Güvenlik Duvarı Var mı?…

Yazar Erdinç Şahin
0 Yorum

KUZEYEGEHABER-Birçoğumuzun korkulu rüyası olan böceklerin devasa boyutlarda olduğunu hayal edin. Edemediniz değil mi? Çünkü düşüncesi bile insanda kaşınma hissi uyandırıyor.

Peki ya tıpkı Kafka’nın Dönüşüm’ündeki gibi insan büyüklüğünde bir böceğin varlığından haberdar olsaydık?

Düşüncesi bile korkunç, peki ya ihtimali? Bu sorunun cevabını almak için öncelikle böceklerin özelliklerini bilmek gerekiyor.

Çoğu hayvanın aksine böceklerin vücutları oldukça farklıdır. Çünkü akrep ve örümcek gibi eklembacaklılarda olduğu gibi böceklerin de iskeleti dışarıda oluyor. Bu dış iskelet, kitin adı verdiğimiz sert ve dayanıklı bir maddeden oluşuyor.

Kitin, böceklerin vücutlarını dış etkenlere karşı koruyor, kaslarının da doğrudan dış iskelete bağlanmasını sağlıyor. Tabii bu dış iskeletleri de aslında sorumuzun cevabını veriyor. Çünkü böceklerin büyük boyutlara ulaşmasını engelleyen önemli bir sınırlayıcı rolü üstleniyor.

Dış iskeletleri büyümelerine nasıl engel oluyor?…

Böceklerin iskeletleri, küçük böcekler için verimli olsa da büyüdüklerinde onlara birtakım sorunlar oluşturabiliyor. Çünkü bir böcek büyüdüğü zaman hacmi, kütlesi artarken yüzey alanı daha az büyüyor. Bu da böceğin, kas ve hücrelerinin dış iskelet aracılığıyla yeterli desteği alamamasına sebep oluyor.

Büyüyen bir böcek, daha fazla kas gücüne ihtiyaç duysa da iskelet yapısı ve sınırlı hareketleri bu gücü almasına engel olur. Bunların yaşanmaması için de bacak sayısının artması gerekir ki bu da böceğin böcek olma özelliğini kaybetmesi demektir.

Büyümelerine tek engel iskeletleri değil.

Bu faktörlerden birisi de oksijen. Böcekler, solunumlarını vücutlarında “spiracles” adı verilen küçük deliklerle gerçekleştiriyor. Bu delikler, oksijenin trakea adlı tüpler aracılığıyla böceğin vücuduna yayılmasını sağlıyor.

Ancak bir böceğin büyüdüğünü düşünürsek oksijen, yeterince hızlı bir şekilde vücuda dağılamamış olacak. Belki bundan milyonlarca yıl önceki böcekler daha büyük boyutlardaydı. Sebebi ise Dünya’daki oksijen seviyesinin günümüzden çok daha yüksek olması. Şu an ise azalan oksijen seviyesi, böceklerin şu anki boyutlarına gelmesini sağlamıştır.

Dev böcekler Dünya’da dolaşıyor olsaydı, muhtemelen onları meraklı gözlerle seyretmek yerine köşe bucak kaçıyor olurduk…

Kaynaklar: Live Science, IFL

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2025 | Kuzeyegehaber.com