KUZEYEGEHABER-’Marmara Bölgesi’nin akciğerleri olarak kabul edilen, Kaz Dağları’nın karşı karşıya kaldığı vahşetten bahsedeceğim. Çanakkale ve Balıkesir’de tarımla uğraşan 800 bin insanın feryadıdır, feryadım. Siyanürlü altın madenciliğini savunmak aklı inkâr etmektir. #KazdağlarıHepimizin ‘’ (2018)‘’#Atikhisar İçme suyu havzasından elinizi çekin. #Çanakkale’nin üstü ALTINDAN değerlidir.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan…Sayın milletvekilim Özgür Ceylan; 2018 yılında, gazi meclise arkasına CHP Biga örgütü olmak üzerebütün Çanakkale’nin desteğini alarak geldi. Çanakkale’nin bütün değerlerine, ilçelerine ve halkına sahip çıktı. Kürsüden efsaneleri ve doğal güzellikleri ile dünyaca ünlü Kazdağları’nın sesini bütün herkese duyurdu.28. Dönemde de Çanakkale’yi mecliste layığı ile temsil eden Sayın Özgür Ceylan, bugün de Kazdağları’nın ve yaşam savunucularının yanında.
Cengiz Holding’in Halilağa’daki Bakır Madeni genişleme sahasında yaşanan orman katliamını durdurmak adına canla başla mücadeleden isimlerin başında yer alıyor.‘’ Kazdağları çıkarılacak her türlü madenden değerlidir.’’ düşüncesinin en ateşlisavunucularından biri olan Sayın Ceylan, geçtiğimiz 9 Kasım 2024 Cumartesi günü binlerinkatılımı ile gerçekleşen büyük Kazdağları mitinginde, Halilağa Bakır Madeni önündeydi.
CHP Heyeti olarak, Kazdağları’nda yaşanan ağaç katliamının durdurulması için halkımızınyanında olduklarını ifade eden Özgür Ceylan; 13 Kasım 2024 Çarşamba günü, bölgede gerçekleştirdikleri çalışmaları hakkında açıklamada bulundu:‘’Ali Mahir Başarır ve ben dâhil 4 milletvekili bölgeye genel başkanımızın görevlendirmesiyle geldik.’ ’Geçmişten bugüne Kazdağları’na sahip çıkmaktan bir an olsun bile vaz geçmeyen, her an CengizHolding’in ensesinde olan değerli vekilimiz Özgür Ceylan, Halilağa’da yaşananları tek tek anlattı.
İşte Sayın Ceylan’ın, Cengiz Holding’in gerçek yüzünü gözler önüne seren tarihi açıklamaları:Cengiz Holding’in Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi’nde bağlı Halilağa başta olmak üzere en az 7 orman köyünü etkileyen ve yaklaşık 1 milyon ağacın kesileceği bakır madenine ilişkin CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan: “Çanakkale ülkemizde orman kaybının en çok yaşandığı 2. Şehir durumundadır. Şu an durdurulması için Çanakkaleliler olarak mücadele ettiğimiz projede Yanıklar, Hacıbekirler, Halilağa, Muratlar, Osmaniye, Yaylacık ve Söğütgediği ilk etapta etkilenecek yedi köyümüzdür.
Halilağa, Hacıbekirler ve Muratlar köylerinin haritadan tamamen silinmesi söz konusudur” diye konuştu.Proje Çok RiskliYaşanacak orman katliamı dışında projenin çok büyük riskler taşıdığını ifade eden Özgür Ceylan:“Cevher içermeyen atıklar pasa dağları halinde yığılacak ve asit maden drenajı oluşturulacaktır.
Proje kapsamında zenginleştirme yapılacak ve atıklar da çok büyük boyuttaki atık barajına konulacak.Erzincan İliç’te yaşanan yığın liçi kayması ve Şebinkarahisar’da atık barajının yıkılması gibi riskler mevcuttur. Atık barajı Hacıbekirler köyü merkezine yalnızca 730 metre köy sınırına ise 400 metre mesafededir. Köylülerin etkilenmemesi mümkün değildir” dedi.
Orman Yok Edilirken, Bütün Su Kaynakları KurutulacakCHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, projede yılda 5 milyon metreküp su kullanılmasının planlandığını belirterek şu yönde görüş bildirdi :“Proses suyu olarak kullanılacak bu su için DSİ ile yapılan protokol kapsamında ÇED kapsam DışıKararı verilerek Hacıbekirler Göleti ve Kocabaş Çayı su kaynaklarımızın durumu ÇED kapsamı dışına çıkarılmıştır. Projenin proses suyu için yapılması planlanan Hacıbekirler Göleti ve Kocabaş Çayı için yapılacak derivasyon kanalları için ÇED Kapsam Dışı kararı verilmesi ÇED yönetmeliğinin 25.Maddesine aykırıdır” dedi.
Gövdesi 8 cm’den Az Olanlar Ağaç Bile Sayılmıyor! Projede Altın Gizleniyor580 hektarlık ÇED alanının neredeyse tamamının kızılçam, karaçam ve meşeden oluşan karışık birorman olduğuna işaret eden Özgür Ceylan: “Kesilecek ağaç sayısı verilirken 8 cm. çapından küçük ağaçlar dahil edilmemiştir.
ÇED raporunda yapılacak rehabilitasyonun ÇED alanını eski haline getirilemeyeceği itiraf edilmektedir” iddiasında bulundu. Projenin maden mevzuatına da uygun olmadığını ileri süren Özgür Ceylan, “Bakır madeninin işletilmesinde bakır rezerv alanına baktığımızda atık depolama tesisi ile rezerv alanın birleştiği görülmektedir.
Şirket kasıtlı olarak rezerv alanlarını gizlemek istemektedir” dedi. Projede altın varlığının da gizlendiğine dikkat çeken Özgür Ceylan, “Ruhsat sahası içerisinde üç kuvars ocağı üçte altın ocağı bulunmaktadır. Ama sadece bakır madeni için ÇED alınmak istenmektedir” diye konuştu. Atık depolama kapasitesinin sağlanması için kazı yapılması gerektiğinin altını çizen Özgür Ceylan, “Bu kazının yeraltı suyu seviyesinin altına inmemesi gerekmektedir. Atık depolama hacmi 22 milyon metreküp gösterilmiş oysaki projede bu hacim 56 milyon metreküptür. Atık barajı kapasite hesabı doğru değildir.
Daha önce proje için 26/07/2021 tarihli ÇED olumlu kararı dava edilmiş ve dava ’Marmara Bölgesi’nin akciğerleri olarak kabul edilen, Kaz Dağları’nın karşı karşıya kaldığı vahşetten bahsedeceğim. Çanakkale ve Balıkesir’de tarımla uğraşan 800 bin insanın feryadıdır, feryadım. Siyanürlü altınmadenciliğini savunmak aklı inkâr etmektir. #KazdağlarıHepimizin ‘’ (2018)‘’#Atikhisar İçme suyu havzasından elinizi çekin. #Çanakkale’nin üstü ALTINDAN değerlidir.#KazdağlarıHepimizin ‘’ (2019)‘’Cengiz Holding’in #HalilağaBakır İşletmesi Genişletme Projesinde #ÇED raporuna göre alanda 155bin ağaç kesilecektir, Tekrar ediyorum: 155 bin ağaç kesilecekti.
Kazdağları çıkarılacak her türlü madenden değerlidir. Yaşam savunucularına destek için Bayramiç Halilağa bakır madeninin önündeyiz.’’ (2022)CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan…Sayın milletvekilim Özgür Ceylan; 2018 yılında, gazi meclise arkasına CHP Biga örgütü olmak üzere bütün Çanakkale’nin desteğini alarak geldi. Çanakkale’nin bütün değerlerine, ilçelerine ve halkına sahip çıktı. Kürsüden efsaneleri ve doğal güzellikleri ile dünyaca ünlü Kazdağları’nın sesini bütün herkese duyurdu.
- Dönemde de Çanakkale’yi mecliste layığı ile temsil eden Sayın Özgür Ceylan, bugün de Kazdağları’nın ve yaşam savunucularının yanında. Cengiz Holding’in Halilağa’daki Bakır Madeni genişleme sahasında yaşanan orman katliamını durdurmak adına canla başla mücadele eden isimlerin başında yer alıyor.‘’ Kazdağları çıkarılacak her türlü madenden değerlidir.’’ düşüncesinin en ateşli savunucularından biri olan Sayın Ceylan, geçtiğimiz 9 Kasım 2024 Cumartesi günü binlerin katılımı ile gerçekleşen büyük Kazdağları mitinginde, Halilağa Bakır Madeni önündeydi.
CHP Heyeti olarak, Kazdağları’nda yaşanan ağaç katliamının durdurulması için halkımızınyanında olduklarını ifade eden Özgür Ceylan; 13 Kasım 2024 Çarşamba günü, bölgede gerçekleştirdikleri çalışmaları hakkında açıklamada bulundu: ‘’Ali Mahir Başarır ve ben dâhil 4 milletvekili bölgeye genel başkanımızın görevlendirmesiyle geldik.’’Geçmişten bugüne Kazdağları’na sahip çıkmaktan bir an olsun bile vaz geçmeyen, her an Cengiz Holding’in ensesinde olan değerli vekilimiz Özgür Ceylan, Halilağa’da yaşananları tek tek anlattı.
İşte Sayın Ceylan’ın, Cengiz Holding’in gerçek yüzünü gözler önüne seren tarihi açıklamaları:Cengiz Holding’in Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi’nde bağlı Halilağa başta olmak üzere en az 7 orman köyünü etkileyen ve yaklaşık 1 milyon ağacın kesileceği bakır madenine ilişkin CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan: “Çanakkale ülkemizde orman kaybının en çok yaşandığı 2. Şehir durumundadır. Şu an durdurulması için Çanakkaleliler olarak mücadele ettiğimiz projede Yanıklar, Hacıbekirler, Halilağa, Muratlar, Osmaniye, Yaylacık ve Söğütgediği ilk etapta etkilenecek yedi köyümüzdür.
Halilağa, Hacıbekirler veMuratlar köylerinin haritadan tamamen silinmesi söz konusudur” diye konuştu.Proje Çok RiskliYaşanacak orman katliamı dışında projenin çok büyük riskler taşıdığını ifade eden Özgür Ceylan:“Cevher içermeyen atıklar pasa dağları halinde yığılacak ve asit maden drenajı oluşturulacaktır. Projekapsamında zenginleştirme yapılacak ve atıklar da çok büyük boyuttaki atık barajına konulacak.
Erzincan İliç’te yaşanan yığın liçi kayması ve Şebinkarahisar’da atık barajının yıkılması gibi risklermevcuttur. Atık barajı Hacıbekirler köyü merkezine yalnızca 730 metre köy sınırına ise 400 metre mesafededir. Köylülerin etkilenmemesi mümkün değildir” dedi. Orman Yok Edilirken, Bütün Su Kaynakları KurutulacakCHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, projede yılda 5 milyon metreküp su kullanılmasının planlandığını belirterek şu yönde görüş bildirdi:“Proses suyu olarak kullanılacak bu su için DSİ ile yapılan protokol kapsamında ÇED kapsam Dışı Kararı verilerek Hacıbekirler Göleti ve Kocabaş Çayı su kaynaklarımızın durumu ÇED kapsamı dışına çıkarılmıştır. Projenin proses suyu için yapılması planlanan Hacıbekirler Göleti ve Kocabaş Çayı için yapılacak derivasyon kanalları için ÇED Kapsam Dışı kararı verilmesi ÇED yönetmeliğinin 25.Maddesine aykırıdır” dedi.
Gövdesi 8 cm’den Az Olanlar Ağaç Bile Sayılmıyor!..
Projede Altın Gizleniyor580 hektarlık ÇED alanının neredeyse tamamının kızılçam, karaçam ve meşeden oluşan karışık birorman olduğuna işaret eden Özgür Ceylan: “Kesilecek ağaç sayısı verilirken 8 cm. çapından küçük ağaçlar dahil edilmemiştir. ÇED raporunda yapılacak rehabilitasyonun ÇED alanını eski haline getirilemeyeceği itiraf edilmektedir” iddiasında bulundu.
Projenin maden mevzuatına da uygun olmadığını ileri süren Özgür Ceylan, “Bakır madeninin işletilmesinde bakır rezerv alanına baktığımızda atık depolama tesisi ile rezerv alanın birleştiğigörülmektedir. Şirket kasıtlı olarak rezerv alanlarını gizlemek istemektedir” dedi. Projede altın varlığının da gizlendiğine dikkat çeken Özgür Ceylan, “Ruhsat sahası içerisinde üç kuvars ocağı üçte altın ocağı bulunmaktadır. Ama sadece bakır madeni için ÇED alınmak istenmektedir” diye konuştu…