KUZEYEGEHABER-Mars’ta yaşamın var olma olasılığı üzerine yeni bir araştırma, Kızıl Gezegen’in belirli bölgelerinin yaşamı destekleyebilecek koşullara sahip olabileceğini öne sürüyor.
Nature Communications Earth & Environment dergisinde yayınlanan bu yeni araştırma, özellikle mikroskobik bitkilerin hayatta kalabileceği bir ortamın olabileceğinin altını çiziyor. Araştırmanın odak noktası, Mars’ta yaşamın ortaya çıkabileceği ideal yerlerin var olabileceği fikrine dayanıyor.
Araştırmacılara göre bir bölgenin yaşamı destekleyebilme potansiyeli, tıpkı Dünya’da olduğu gibi konum ve çevresel faktörlerle yakından ilgili. Mars’ın büyük bir kısmı çorak, soğuk ve atmosferi yok denecek kadar az olan bir gezegen ve bu atmosfer eksikliği, gezegeni Güneş’in zararlı ultraviyole ışınlarına karşı savunmasız hâle getiriyor.
Yaşamı destekleyebilecek koşullar neler?
Fakat yapılan araştırmaya göre Mars’ın 30 ila 60 derece enlemleri arasında yer alan bölgelerde, Güneş ışınlarının etkisinin nispeten daha az olduğu tespit edilmiş durumda. Bu alanlar, yaşamı destekleyebilecek koşullara sahip olma potansiyeline oldukça sahip.
Bahsi geçen bölgeler Dünya’nın tropik bölgelerine benzetiliyor ve yaşamın eğer var olma ihtimali mümkünse bu bölgelerde olabileceği düşünülüyor. Bulgunun en büyük nedenlerinden biri ise Güneş ışığının yoğun olmaması nedeniyle bu bölgelerde az da olsa su bulunabileceğine dair ipuçları. Bilindiği üzere Mars’ta su mevcut ancak bu su genellikle gezegenin kutup bölgelerinde donmuş hâlde bulunuyor.
Elbette bu çalışma şu aşamada Mars’ta kesin olarak yaşamın var olduğunu kanıtlamış değil ancak bu bölgelerde yaşamın ortaya çıkma olasılığının diğer bölgelere göre çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz…
Kaynak-Webtekno