Ana sayfa » Güncel » BAKANLIK GÖZ YUMDU, MAHKEME BİR İPTAL KARARI DAHA VERDİ…

BAKANLIK GÖZ YUMDU, MAHKEME BİR İPTAL KARARI DAHA VERDİ…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-13 Şubat 2024’te Erzincan İliç’te Anagold Madenciliğe ait Çöpler Altın Madeni’nde heyelan meydana gelmiş, 9 işçi toprak altında kalarak yaşamını yitirmişti. Aynı maden sahasında 21 Haziran 2022’de siyanür solüsyonu borusunun patlaması sonucunda tonlarca kimyasal çevreye yayılmıştı. Bu nedenle maden şirketine para cezası kesilmiş, faaliyetleri geçici olarak durdurulmuştu.

Heyelan faciası sonrası canlı ve çevre sağlığı açısında zararlı siyanür ve çok sayıda ağır metalin yer aldığı toprak mevzuata aykırı şekilde, geçirimsizlik tabakası olmaksızın depolanmaya başlandı. TMMOB, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğüne başvurarak uygunsuz depolanmasının derhal durdurulmasını talep etti. Bakanlık ise başvuruyu reddetti.

Söz konusu ret kararını yargıya taşıyan TMMOB, Erzincan İdare Mahkemesi’ne başvurarak taşıma faaliyetinin yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şirket menfaatlerinin kamu menfaatlerinin önünde tutulduğuna vurgu yapılan dava dilekçesinde; siyanürlü çözelti ve ağır metallerle kayan yüklü liç malzemesinin geçirimsizliği bulunmayan bir alana taşınmasının, yıllardır sürdürülen madencilik faaliyeti ve yaşanan kazalar ile yoğun tahribata uğrayan doğal çevreyi ve canlı yaşamını, ekolojik dengeyi telafisi imkansız yıkımlara, geri dönüşü olmayacak hasarlara uğrattığı ifade edildi…

Kaynak: Gerçek Gündem

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com