Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » TEK BİR GEN DAHİ BASKILANABİLSE İNSAN ÖMRÜ YILLARCA UZAYABİLİR…

TEK BİR GEN DAHİ BASKILANABİLSE İNSAN ÖMRÜ YILLARCA UZAYABİLİR…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları çalışmalarda tek bir geni baskılama yoluna gitti. Araştırma sonucunda bu geni baskılamanın farelerin ömrünü yüzde 25 uzattığı ortaya çıkarken, işlemin insanlar üzerinde de başarılı olma şansı bulunuyor.

Yeni araştırmada bilim insanları, orta yaşlı farelere interlökin-11’in faaliyetlerini baskılayacak antikorlar enjekte etti. Bu protein insan hücrelerindeki yaşlanma faaliyetleri ile de ilişkili bir yapı olarak biliniyor. Araştırmada 17 aylık (insan yaşıyla 55 yaşında) olan farelere üç haftada bir antikor aşısı yapıldı. Kontrol grubundaki fareler ise antikor almadı. Antikor alınan fareler %25 daha uzun ömre sahip oldu.

Tedavi uygulanan kemirgenler sadece daha uzun yaşamakla kalmadı, sağlıklarını da korumayı başardılar. Örneğin bu fareler, kontrol grubundaki farelerden daha fit ve daha güçlüydü. Ek olarak, tedavi almayan farelerin %61’inde kanser görülürken bu oran tedavi edilenlerde %16 oldu.

Çalışmanın sonuçları, IL-11’in baskılanması durumunda yaşlanmanın olumsuz etkileriyle mücadelede önemli avantajlar sağlayabilir. Birleşik Krallık’taki Birmingham Üniversitesinden Profesör Joao Pedro de Magalhes, bu çalışmayı çok etkileyici bir çalışma olarak nitelendirdi.

Öte yandan bu sonuçlar umut verici olsa da konuyla ilgili olarak yeni çalışmalar yapılması gerekiyor. Bilim insanları öncelikli olarak bu genin baskılanmasının yaşlanmayı nasıl engellediğini keşfetmeleri gerekiyor. Bu genin baskılanması şu anda bazı tedaviler için test ediliyor..

Webtekno

Araştırma 17 Temmuz’da Nature’da yayımlandı.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com