Ana sayfa » Güncel » SON TRENİ KAÇIRAN YANDI!, MEZARDA EMEKLİLİK İÇİN DÜĞME’YE BASILDI!…

SON TRENİ KAÇIRAN YANDI!, MEZARDA EMEKLİLİK İÇİN DÜĞME’YE BASILDI!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Emekli maaşlarında yapılan artışların belli olmasının ardından hükümet, emeklilik sistemini değiştirmek için düğmeye bastı.

Emeklilikte yeniden bir düzenlemeye gidiliyor. Hazırlık aşamasında ise masada emeklilik yaşının artırılması ve prim gün sayısına göre maaş formülü bulunuyor. Peki bu emeklilik hayali kuranların hayatını nasıl değiştirecek?

Ekonomim’den Besti Karalar’ın aktardığı bilgilere göre emeklilik sisteminde köklü bir değişikliğe gidiliyor.

AKP kaynaklarından edinilen bilgilere göre, herkes ödediği prim gün sayısına göre maaş hakkı kazanacak ve emeklilik yaşı da kadınlarda 60, erkeklerde ise 65 olacak.

Emekli maaşı düşük olanlara kira, gıda ve yol gibi destekler verilmeye başlanacak. Kök maaş, teknik olarak en düşük emekli maaşı ile eşitlenemediği için, her 6 aylık dönemde bir yasa çıkarmak yerine başka bir formül hazırlanacak.

Emekli yardımları emekli maaşı dışında geçimini sağlayacak başka bir geliri olmayan ve bu emekliler içinde de düşük emekli maaşı alanlara verilecek.

Bu yardımlar kira yardımı, ulaşım yardımı, gıda ve yakıt gibi yardımlardan oluşacak. Ancak en önemli madde şu an 58 ve 60 olan emeklilik yaşlarının kadınlarda 60’a, erkeklerde ise 65’e çıkarılması olacak.

Ancak bu düzenlemeler Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) verilen haklarda etkili olmayacak. AKP’nin üzerinde çalıştığı bu yeni emeklilik sisteminin ise 2025 yılı bütçesinin ardından ele alınması bekleniyor.

Kaynakların verdiği bilgilere göre diğer ülkelerdeki emeklilik sistemleri incelenerek kalıcı ve adil formüller üzerinde durulacak.

Öngörülen değişiklikler şu şekilde:

Emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde ise 65 olacak. Emeklilik için şart koşulan sigortalılık süreleri de değiştirilemez şekilde sabitlenecek.

Emekli maaşını, ödenen prim miktarı belirleyecek. Herkes ödediği prim miktarıyla üzerinden orantılı bir maaş alacak.

SOSYAL YARDIM DESTEĞİ…

En düşük emekli maaşı alan kişilerin geçimleri sosyal yardımlarla desteklenecek.

Destek verilecek emekliler incelemeye alınacak ve destekler sadece ihtiyacı olan emeklilere verilecek…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com