KUZEYEGEHABER-İşçiler, enflasyon yüksekliği nedeniyle meydana gelen zamların ardından maaş artışı beklerken olumsuz bir sonuçla karşılaştılar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP TBMM Grup Toplantısı öncesi ara zammın yapılmayacağını açıklayarak emekçinin tüm beklentisini yerle bir etti.
Temmuz ayında yapılacağı düşünülen ara zammın yapılmaması, asgari ücretle çalışan işçinin artan enflasyonla boğuşmasına sebep oluyor. Ocak ayından itibaren asgari ücret 17 bin 2 TL olarak sabitlenirken etiketlere fiyat yansımaları, ulaşım zamları, vergi yükleri sabitlenmedi aksine gün geçtikçe arttı.
Ara zammın yapılmamasıyla ilgili konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Asgari ücret yükselirse işçi kıyımı olur safsatalarını herkes bir kenara bıraksın” derken TÜRK-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise, “Bu dönemin asgari ücretinin herhangi bir beklentisi yok. Tek beklentimiz enflasyonu aşağı çekmek olacaktır” şeklinde konuştu.
Yılbaşında belirlenen asgari ücret tutarının gün geçtikçe değer kaybettiğini vurgulayan Sarı, “Asgari ücret komisyonunun yılda 4 kez olmak üzere her üç ayda bir toplanıp ülkenin gerçeklerine uygun bir asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Çünkü bugün ev kiralarındaki artışlarda yüzde 25 kotasını kaldırıp zorunlu artışları serbest bırakır ekonomik alım gücü tamamen düşerse, siz asgari ücretle çalışan insanlardan emek gücü bekleyemezsiniz.
İnsanların çalıştığı koşullarda ailesinin geçimini sağlayamadığı sürece mutsuz bir toplum yaratırız. Türkiye’de 2 tane asgari ücret uygulaması var. Birisi çalışan asgari ücreti dediğimiz 17 bin 2 TL, diğeri ise emekliler üzerinde uygulanan 10 bin TL’lik asgari ücret. Oysa asgari ücret tüm dünyada tek bir ücret olarak uygulanır ve onun altında hiç kimsenin ücret alma şansı yoktur.
Bir an önce emekli maaşlarının var olan asgari ücret düzeyine çekilmesi ve asgari ücretle çalışanların da refah seviyesini yükseltecek bir asgari ücretin ortaya konması gerekir. Yılbaşında belirlenen asgari ücret tutarı bugün itibariyle yüzde 30 değer kaybetmiştir. Hala 6 ay daha ek iyileştirme yapmadan bu insanlara çalışın diyorlar” şeklinde konuştu.
Emek mücadelesinin genişletilmesi gerektiğine değinen Sarı, “Yapılan son vergi düzenlemelerinde ve zamlarda her zamanki gibi emekçilere hesap kesme programıdır. Bir asgari ücretle çalışan işçinin daha maaşını almadan otomatik olarak vergilere gitmesiyle yaşam alanları iyice daraldı. Ekonominin kötü gidişatının faturasını emekçilere kesen bir iktidarla karşı karşıyayız. Tüm bu sorunlara karşı birleşik emek mücadelesini genişletmemiz ve büyütmemiz gerektiğini düşünüyorum. Sendikaların ara zammın yapılmamasına ilişkin yalnızca çağrıda bulunması değil, mitingler düzenleyerek asgari ücretin insanca yaşayacak bir ücrete çekilmesi için mücadele etmesi gerekiyor” dedi.
Sarı, “Asgari ücretin kırkı çıkmadan yüzde 40’ı eridi. Genel gıda maddelerindeki, tüketim mallarındaki, gıda enflasyonunu frenleyemediğiniz sürece aşırı yüklenen dolaylı ve direkt vergilerden kaynaklı olarak bütün yükü de emekçiye kestiğinizde bu ülkede sosyal patlamaların arttığını her zaman göreceğiz. İktidar, çoklu yoksullaştırma programını tüm işçiler ve emekçiler üzerinde uyguluyor.
‘Az kazanandan az çok kazanandan çok’ vergi sistemi ve iyileştirilmiş ücretlerle bunun üstesinden gelebiliriz. Asgari ücret yükselirse işçi kıyımı olur safsatalarını herkes bir kenara bıraksın. Bugün işçiler olmasa patronların mallarının üretilemeyeceğini, üretilemeyen bir toplumda da kendi karlarının yok olacağı bir sistem içerisinde işçinin ve emekçinin gücüne herkesin ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.
Tek beklenti enflasyonun düşmesi…
Ara zam yapılsaydı da işçinin cebine girmeden zamma uğrayacağı için beklentilerinin düşük olduğunu belirten Çakmak ise, “Biz bugün 2825 TL olan asgari ücreti özler hale geldik. Ara zam için işçinin bir beklentisi elbette vardı ancak bizim cebimize girmeden zam göreceği için çok da bir beklenti içine girilmedi. Asgari ücrete zam geldiği an işverenler etiket değiştirmek zorunda kalıyor. Bu dönemin asgari ücretinin herhangi bir beklentisi yok. Tek beklentimiz enflasyonu aşağı çekmek olacaktır” dedi.
CHP’nin AKP ile görüşmeler düzenlediğini ancak ara zam hakkında sendikalardan fikir almadığını söyleyen Çakmak, “Siyasete herhangi bir güvenimiz yok. Muhalefet AKP ile görüşmeler düzenliyor ancak ara zam hakkında bizi arayıp işçi olarak isteklerimizin neler olduğunu hiç sormadı. Bizimle koordineli bir şekilde çalışmadılar ki hükümetle koordine içerisinde olup sorunumuza ses getirsin. Biz bu durumda kime güveneceğimize şaşırdık” diye konuştu…
KAYNAK: Haber Merkezi