Ana sayfa » Güncel » 9 EYLÜL’DE HASTA REFAKATÇISINI TAHTA KURULARI YEDİ!…

9 EYLÜL’DE HASTA REFAKATÇISINI TAHTA KURULARI YEDİ!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ndeki temizlik ve ilaçlama ihmali sonucunda tahtakurusu skandalı yaşandı. 6 Haziran günü Genel Cerrahi Bölümü’nde bağırsağındaki bir kitle sebebiyle ameliyata alınan 4 yıllık akciğer kanseri hastası Fikret Bal’ın refakatçi eşi Sadike Bal, ameliyat sonrası eşinin tedavisinin devam ettiği serviste tahtakuruları tarafından ısırıldı.

Sadike Bal’ın vücudunda tahtakurusu ısırıklarına bağlı kırmızı noktalar oluşurken, Fikret Bal, servisteki hemşireler ve nöbetçi doktorlar tarafından olayın geçiştirildiğini kaydetti.

Fikret Bal, durumu ilettikleri nöbetçi doktorla tartıştıklarını söyleyerek, “Kat hemşirelerine durumu ilettiğimizde hiç de şaşırmışa benzemediler ve gelip durumu çözmek yerine, ‘Tamam, bakarız, hallederiz’ gibi ifadeler kullandılar. 2-3 saat geçtikten sonra mesai saatleri sona erdiği için nöbetçi doktorla görüştük ve orada sert tartışmalar yaşandı. Doktor, ‘Bu bizim sorunumuz değil. Bu kadar büyütmeyin’ gibi şeyler söyleyerek bizi geçiştirdi” dedi.

Ameliyat sonrası geçtikleri odada böcekleri gördüklerini ve sıradan böcekler zannettiklerini belirten Fikret Bal, “6 Haziran günü kalın bağırsağımda görülen bir parça sebebiyle ameliyat olmam gerektiği söylendi. Genel Cerrahi bölümünde ameliyata alındım, ameliyat sonrası 2 kişilik ‘özel’ diye geçen 280 TL ücretli odalara geçtik.

Odaya geçişimizin 2 ya da 3’üncü gününde odada böcekler ortaya çıkmaya başladı. Önce sıradan böcekler zannettik ve hatta refakatçimi ‘Böcekleri öldürmeyelim camdan dışarı atalım’ diye uyardım. Daha sonra bu böceklerin çoğaldığını gördük ve internetten araştırdığımda bunların tahtakurusu olduğunu öğrendik” diye konuştu.

Problem 1 yıldır devam ediyormuş..
Tahtakurusu probleminin 1 yıldır devam ettiğini öğrendiklerini kaydeden Fikret Bal, “Bizi lütfedip Genel Cerrahi’nin diğer servisinden bir oda bulup taşıdılar. Oraya gidip bu durumu, sağlıkçı arkadaşlarla paylaştığımızda bize, ‘1 yıldır orada tahtakurusu sorunu var. Bunu çözemediler’ dendi. O servisteki hastaların hepsi makinalara bağlı ve açık yaraları var. Orada alttan yukarı doğru korkunç bir sistem var. Kimse konuşmak istemiyor” şeklinde konuştu.

Hastane yönetiminin çok basit bir sorunu çözemediğini ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin Onkoloji hariç hiçbir bölümünden hizmet almayacağını kaydeden Fikret Bal şöyle konuştu:

“Bu sorun oradaki sağlık emekçilerinin çözebileceği bir sorun değil. Orada çok basit bir ilaçlama yapılmıyor, o bölüme geçince 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi ile alakalı bütün düşüncelerim tersine döndü. Burası benim gözümde bir pırlantaydı ve o serviste bu durumu yaşadıktan sonra 9 Eylül gözümde yok oldu. Bundan sonra da Onkoloji hariç hiçbir bölümden hizmet almayı düşünmüyorum.”

40 bin metrekareyi 1 kişi ilaçlıyor
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan SES İzmir 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ateş, “İl Sağlık Müdürlüğü yıllık olarak haşere ve kemirgenler için ilaçlama planlıyor ve 15 günde bir ilaçlama yapıyor. Bu ilaçlama takvimi kesinlikle yetersiz. Her yıl ocak ayından önce tüm hastanelerden ek ve ana binalar dâhil metrekare ölçümleri isteniyor ancak asla bu metrekarelere uygun ilaç kullanılmıyor ve yetersiz personelle çalışılıyor.

Örnek olarak Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi 40 bin metrekarelik bir alana sahip bu alanın ilaçlamasını 1 kişi, çok az ilaç kullanarak yapıyor. 15 günde 1 olan ilaçlama haricinde herhangi bir haşere görülmesi durumunda firma 24 saat içerisinde müdahale etmek zorunda ancak bu müdahale vakti 2-3 günü buluyor. Firmaları bu konuda tutanak tutmakla tehdit ettiğimizde umursanmıyor çünkü çok küçük bir cezası var. Tüm İzmir için 2 araba ve 2 personel gibi bir uygulama yapıyor. Etkin ve yetkin ilaçlama yapılmıyor, uygun haşereye uygun ilaç kullanılmıyor” diye konuştu.

Tahtakurusunun riskleri…
Tahtakuruları, insanlardan veya hayvanlardan kanla beslenen küçük böceklerdir. Yatağınızda, mobilyanızda, halınızda, giysilerinizde ve diğer eşyalarınızda yaşayabilirler. En çok geceleri aktiftirler, uyurken insanları ısırarak kanla beslenirler. Tahtakuruları 1 ila 7 milimetre uzunluğunda olabilir.

Düz, oval şekilli ve kırmızımsı kahverengidirler. Bir tahtakurusu cildinizi ısırırsa, onu hemen hissetmezsiniz çünkü böcekler, insanları beslemeden önce çok az miktarda anestezi salgılar. Böcek ısırıklarının belirtilerinin ortaya çıkması bazen birkaç gün sürebilir. Tahtakurusu ısırıkları nadiren tehlikeli olsa da çok kaşıntılı olabilirler.

Bazı durumlarda ısırdığı yerlerde enfeksiyona veya alerjik reaksiyona neden olurlar. Bir enfeksiyonun olası belirtileri şunları içerir: Isırıktan yayılan ağrı ve hassasiyet, kızarıklık, şişme veya sıcaklık, ısırıktan irin veya drenaj, cildinin hassaslaşması, ateş, titreme…

Kaynak-İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com