Ana sayfa » Güncel » “ATM’LERE GİDENLERİN ELLERİ BOŞ DÖNECEK…”

“ATM’LERE GİDENLERİN ELLERİ BOŞ DÖNECEK…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Ekonomi Gazetesi yazarı Dr. Şeref Oğuz, son yazısında ekonomik duruma dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Oğuz, “Paramız pula döndü ve kupür yükseltmiyoruz” diyerek dikkat çekti.

Şeref Oğuz, yazısında enflasyonun, ATM’lerde bile sorun yarattığını belirtti. “ATM’lerden para çekmek artık zorlaştı. Para kalmadı diyerek ekranda ‘bakiyenizi kontrol edebilirsiniz’ uyarısı çıkıyor. Neden mi? Paramız değer kaybetti ve kupür yükseltmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, tedavüldeki en yüksek kupürlü banknotların miktarının toplamın yarısını geçtiğinde yeni bir üst kupüre geçilmesi gerektiğini belirten Oğuz, “En yüksek kupür olan 200 TL’nin miktarı 2 milyar adede ulaşıyor. 100 TL’lik banknotların sayısı ise azalmaya devam ediyor.

Bankalar, bayram sonrası ATM’lerden artık 10 TL ve 20 TL’lik banknotların çıkmayacağını açıkladı. Neden mi? Çünkü Cumhurbaşkanlığı’ndan 500 TL ve 1000 TL’lik banknot basımına izin çıkmadı. 200 TL’lik banknotlar da ATM haznelerini dolduruyor ve bu nedenle ATM’lerde para tükeniyor” dedi.

Kural basit; tedavüldeki banknotların içinde en yüksek kupürlünün miktarı, toplamın yarısını geçmiş ise bir üst kupüre geçilir. Peki, geçildi mi? Çoktan… En yüksek kupür; 2 milyar adede koşuyor. 100’lüklerin adet sayısı geri gidiyor. Bankaların aldığı karar doğrultusunda bayram sonrası ATM’lerden artık 10 ve 20’lik çıkmayacak. Neden? Çünkü 500’lük ve 1000’lik banknot basımına izin çıkmadı CB’den… 200’lükler de ATM haznelerinden taşar oldu. 200’lük, 100’lük ve 50’likler, gün içinde çabucak çekilince ATM’de para tükeniyor.

Bankalarda ve ATM’lerde yeni dönem başladı. Artık para çekme limitleri değişti, dikkat etmeden gidenler eli boş dönebilir. Son enflasyon gelişmelerine bağlı olarak ATM’lerde para çekme ve yatırma işlemlerinde yeni düzenlemeler başlıyor. Sık sık ATM’den para çekenler için önemli bir duyuru var.

Artık ATM’lerden istedikleri belirli tutarlarda para çekme veya yatırma işlemi yapamayacaklar. Özellikle 5, 10 ve 20 TL’nin kullanımının azaldığı bu dönemde bu düzenlemeler önem kazanıyor. Son zamanlarda artan fiyatlar sebebiyle ürünleri satın alırken en az 50 TL üzerinden ödemeler yapılması gerektiği vatandaşlar tarafından dile getiriliyordu. Bu duruma ek olarak, 5 TL’nin bozuk para olarak kullanıma sokulması da gündemi meşgul etmişti.

ATM’ler üzerinden işlem yapacak olan kişiler belirlenen kağıt para tutarlarını çekemeyecek veya hesaba yatıramayacaklar. Para çekme sistemine ilişkin yapılan değişiklikler hakkında ilk açıklama yetkili kişiler tarafından yapıldı. Bu açıklamalara göre, artık ATM’lerden 5 TL, 10 TL ve 20 TL çekmek mümkün olmayacak. Para çekme veya yatırma işlemi yapmak isteyenlerin en az 50 TL’den başlayarak 100 TL ve 200 TL üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilecekleri belirtildi.

Ziraat Bankası eski genel müdür yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu da konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Bankaların artık ATM’lere sadece 200, 100 ve 50 TL’lik banknotlar yerleştireceği, 20, 10 ve 5 TL’lik banknotların yer almayacağı ifade edildi…

Yeniçağ

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com