Ana sayfa » Güncel » İZMİR DE 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI KUTLAMALARI…

İZMİR DE 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI KUTLAMALARI…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir’de binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs’ı kutlamak için alanlara çıktı. Sabah saatlerinde ilçelerden başlayan kutlamalarda iş cinayetlerinin son bulması, vergide adalet ve insanca geçinebilecek bir ücret talep edildi.

İzmir’de 1 Mayıs mitingi için sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler ve kitle örgütleri saat 10.30’dan itibaren dört ana noktada toplandı. DİSK Basmane’de, TÜRK-İŞ Alsancak Liman’ında, KESK Cumhurriyet Meydanı tarafında, TMMOB, TTB ve Baro Kıbrıs Şehitlerinde toplanırken, 11.00 gibi Gündoğdu meydanına yürüyüşler başladı. Kortejlerde sık sık Taksim yasağına ve saldırılara yönelik olarak, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı atıldı.

Sendikaların büyük oranda Gündoğdu meydanına girmesinin ardından, 1 Mayıs marşı hep bir ağızdan söylendi.

TÜRK-İŞ ana pankartı ardında yer alan sendikalardan TES İŞ, “Vergi diliminde adalet istiyoruz. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınsın”; TGS, “Habere özgürlük, haberciye insanca yaşam”; Birleşik Kamu İş, “sözleşmeli köleliğe, güvencesizleşme ve taşeronlaşmaya son”; TÜMTİS, “Savaşa değil halka bütçe”, “Katil ABD İsrail Filistin’den Defol”, “Asgari Ücret Güncellensin”; TEKSİF, “Baskılara ve işten çıkarmalara son”; Türk Sağlık İş ise, “Vergide Adalet, Taşeronlaşmaya Son” talep ve sloganlarıyla öne çıktılar. Diğer yandan, işten çıkarılan TEKGIDA-İŞ üyesi IFFCO Turkey işçileri, Basın-İş üyesi Pilenpak işçileri ve TİS’te anlaşma sağlanamayan AMCOR işçileri de sendikaları ile beraber mitinge katıldı.

DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin “Yaşasın 1 Mayıs emek adalet hürriyet” pankartı arkasında Genel İş Şubeleri, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş ve Emekli-Sen Şubeleri yer aldı. Genel-İş üyesi işçiler, insanca yaşam talebini dile getirdi. Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri iş cinayetlerinin son bulmasını istersen belediye işçileri ise gerçek kadro taleplerini dile getirdi. En önemli taleplerinin vergide adalet olduğunu dile getiren işçiler, kadın cinayetlerinin son bulması, eşit işe eşit ücret, şirketler arası ayrımların kaldırılmasını istedi.

“Sadaka değil toplu sözleşme” , “çalışma saatleri düşürülsün” , “kadro hakkımız söke söke alırız” , “kadın cinayetleri politiktir, son bulsun” , “kıdem tazminatıma dokunma” , “örgütlenme ifade hak arama özgürlüğü için 1 mayıs alanındayız” DİSK kortejinde taşınan dövizler oldu. DİSK’in ardından alana giren Mülteciler Platformu mülteci işçilerin yaşadığı sorunların çözülmesine ve Filistin’de devam eden savaşa dikkat çekti. Emeklilerin de katıldığı yürüyüşte emekli aylıklarının aylığına dikkat çekilirken hükümete kırmızı kart gösterildi.

EMEP: FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ…

Emek Partisi Alsancak Gar Meydanından Türk-İş kortejinin ardından “Ekmek, adalet, barış ve özgürlük için mücadeleye” pankartı ile mitinge katılırken, “Günde 7 saat, haftada 35 saat, 2 gün izin talebi” de dövizleri yer aldı. Ayrıca taşınan pankart ve dövizlerle İsrail’in Filistin’e yönelik katliamı protesto edildi, Filistin halkının yanında oldukları dile getirildi.

Emek Gençliği, “İş, barış, özgürlük için geleceği birlikte kazanmaya, mücadeleye” pankartıyla katıldı. Ayrıca “Yurt kapasiteleri arttırılsın”, “Güvenli yaşam güvenli kampüs”, “Çocuk işçiliği yasaklansın, MESEM’ler iptal edilsin” dövizleri taşıdı.

Emek Gençliği’nin kortejinin ardında DEÜ Kadın Çalışmaları topluluğu “Nitelikli eğitim”, “Güvenli kampusler” taleplerini dile getirdiler

BEKEV’li kadınlar “İmam değil, 1 öğün ücretsiz yemek”, “Eğitimde inanç ve cinsiyet ayrımına son”, “Tarikatlar kapatılsın, tecavüzcüler tutuklansın” dövizleri taşıdı…

Kaynak-Evrensel

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com