KUZEYEGEHABER-TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, diri fayların büyük bir tehdit olduğunu vurgularken, “Türkiye’de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. ‘Deprem olmaz’ dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı” açıklamasını yaptı.
1999 Körfez depreminin yerbilimleri ve diri fay araştırmaları için önemli olduğunun altını çizdi ve kıta içi diri fay açısından Türkiye’nin dünyanın en önemli yerlerinden olduğunu iletti.
Onalan, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde binlerce insanın yaşamını yitirdiğini hatırlattı ve Türkiye’de deprem üretme potansiyeli olan 500’e yakın fay olduğunu söyledi. 24 ilin ve yüzlerce ilçenin bu faylar üzerinde bulunduğunu ifade eden Onalan, “Bir yüzyıl içerisinde neredeyse 200 bine yakın insanımızı kaybettik. Bu bir kader değildir” ifadelerini kaydetti.
“İZMİR’DE DEPREM ÜRETECEK FAYLAR HENÜZ KIRILMADI”
Jeolojik koşullar göz önünde bulundurulmadan yerleşim alanlarının planlanmaması gerektiğini ifade eden Onalan, yerel seçimler öncesindeki deprem dirençli şehirler oluşturacak yerel yöneticilere ihtiyaç olduğunu vurguladı ve “30 Ekim 2020’de bir akıl tutulması yaşadık. 70 kilometre uzaklıktaki bir fay geldi, Bayraklı’da 117 yurttaşımızın canını aldı. Bu bize bir uyarıydı, İzmir’de bir deprem olmadı. İzmir’de deprem üretecek faylar henüz kırılmadı ama kırılmayı bekliyor.” dedi…