Takipçilerimin dikkatini çekmiştir, epey zamandır köşe yazısı yazmıyorum, siz deyin altı ay, ben diyeyim bir yıl. Aslında yine de niyetim yoktu, ancak seçim sath-ı mailine girilmesi bu nedenle de siyasal içerikli mevzuların artmasından ötürü bir-iki cümle çiziktirmek istedim.
Kemal Amcam! net bir seçim hezimetini neredeyse zafer diye pazarlamaya kalkışınca baktım ki bu hezimeti yine üstlenmeyecek ve önümüzdeki yenilgiler gelsin diyerekten yoluna devam edecek, aklımla alay edilmesinden nefret ettiğim için 2-3 ay önce partiden istifayı bastım. 1980 darbesinin bir kaç ay öncesinden istifa ettiğim tarihe kadar 43 yıl içinde bulunduğum bir siyasi oluşumun nerelere götürülmekte olduğunu ibretle izlemenin dışında kendim için yapılacak daha önemli bir şey olduğunu düşündüğümden CHP ile siyasi bağlarımı koparma kararı verdim.
Kolay olmadı ama gerekliydi. Birilerinin seçim yenilgisinin muhataplarınca sahiplenmemesine tepki göstermesi gerekiyordu, bir kaç ay bekledim, e-devlet’ten takip edebildiğim kadarıyla buna yönelik tepkiler son derece cılız yani bireysel kaldı ki bu da ayrıca bir üzüntü kaynağı oldu benim için.
Efenim, bu gerekli girişten sonra gelelim 23 senedir yaşadığım Aliağa’nın siyaset sahnesine. Bugünlerde siyaset esnafı uykudan uyanıp yavaş-yavaş meraklı gözlerle etrafı kolaçan etmeye başladı, 31 Marta bu kadar kısa bir süre kala aslında son derece olağan bu hareketlenme. Önümüzdeki bir-iki ay içinde kıpırdanmanın daha ileri boyutlara varacağını ve son derece ilginç gelişmeler yaşanabileceğini şimdiden söylemek bir nevi kehanet olmasa gerek.
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar üçüncü kez adaylıkta son derece kararlı ve istekli. Acar, 3. dönemi için ustalık dönemi benzetmesi yaparak büyük projelere bu dönemde imza atacağını dile getiriyor, eş-dost sohbetlerinde. Lakin AK Parti cenahında Acar’ın üçüncü dönem adaylığına kuvvetli bir itiraz, güçlü bir karşı duruş var.
Bir süre önce bununla ilgili temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya giden bir Ak Parti heyeti görüşmelerde bulundukları üst düzey parti yöneticilerine Acar’ın adaylığına kesin olarak karşı oldukları ifadesinde bulundular. Kaldı ki bunlar sıradan partililer değil, kanaat önderi diye tabir edilen aralarında eski parti yöneticilerinin de bulunduğu hatırı sayılır kişilerdi.
Biz son seçimde 16 bin küsur oy aldık, Serkan Acar’ın partisi MHP ise 5.500 oy aldı, hani son yerel seçimde aldığı 25 bin oy ifadesinde bulundular. Evet, girdiği iki seçimi de kazandı ama biz ittifakın büyük partisiyiz, bu kez aday bizden olmalı dediler. AK Parti merkezinde görüştükleri yöneticiler ise: “Durun bakalım, öyle bir şey yok, ne Serkan Acar ne de bir başkasının adaylığı şu an için kesin değil yanıtını aldılar. Lakin zamanı geldiğinde Bahçeli’nin bu yöndeki talebini Erdoğan’ın asla geri çevir(e)meyeceğini 5 yaşındaki çocuklar bile biliyor.
Demem şu ki, Acar’ın üçüncü dönem adaylığı %99.9 kesin gibi. Zaten bu yönde çalışmalara başladı, projeler çizdiriyor, ilgili bakanlıklara gönderip onaylattırıyor, kendisi de gidiyor zaman-zaman buna yönelik olarak Serkan Acar.
Gelelim son 14 Mayısta 23 binden fazla oy alan CHP’ye. CHP Aliağa geçtiğimiz aylarda önce delege seçimlerini sonra da ilçe kongresini yaptı. Özlem Ş. Oğuzhan koltuğu kongreyi meclis üyesi Avukat Hakan Turan’a karşı farklı kazanan Ali Serçe’ye devretti ve Aliağa CHP’de yeni bir dönem başladı. Bazıları bu yeni dönemin CHP için çok iyi olacağını, parti de birlik-beraberliğin sağlanacağı tahmininde bulunuyor.
Bu meyanda meclis üyesi Savaş Dağdeviren geçen hafta Aliağa Belediye başkan aday-adaylığını ilan etti parti binasında. Dağdeviren’in adaylığına ilgi şöyleydi-böyleydi bu konuya değinmek istemiyorum. Yeni adayların ismi de ortaya atılmaya başlandı. Barış Eroğlu, Erol Güngör, Ümit Devran bunlardan bazıları. Muhtemelen 1-2 kişi daha yoklama da bulunabilir bu süreçte.
İyi Parti cenahına gelince, henüz er meydanına çıkıyormuş gibi bir görüntü vermiyor bu parti. Genel Başkan Akşener, Millet İttifakının kapısına kilit vurduğunu, partisinin tüm seçim çevrelerinde tek başına oy mücadelesine çıkacağını söyledi. Bunun CHP açısından, İyi Parti açısından ne anlama gelebileceğini, Türkiye geneli ve Aliağa özelinde ne getirip ne götüreceğini siyaset erbabları daha iyi bilir kuşkusuz.
İttifakın diğer bileşenlerine gelince onlar 14 Mayısta istediklerini aldılar, 39 milletvekili verilen bu partiler AK Parti ile seçim ittifakına gidebileceklerinin işaretlerini geçtiğimiz aylarda ziyadesiyle! verdiler.
Geçen gün bizim Marko’nun Çardakaltında otururken bir anketör yanıma gelip ankete katılır mısınız diye teklifte bulundu. Vaktim de vardı, “de hayde katılak bakalım” yanıtını verdim. Sorulardan anladığım kadarıyla Aliağa Belediyesi yani Serkan Acar yaptırıyordu anketi. Daha önce 2-3 anket daha yaptırdı Acar. Edindiğim bilgilere göre anketlere katılan ortalama 1.500’er kişi yüzde yetmişin üzerinde bir ekseriyetle memnuniyet duydukları ifadesinde bulundular Acar yönetiminden.
Şimdi bu mini panaroma’dan sonra Acar’a karşı yarışa girecek tüm muhtemel ve müstakbel adayların olası şanslarını siz değerli okurlarıma bırakıyorum. Özcan Durmaz’ın adaylığı döneminde Acar’a yönelik memnuniyet oranının yüzde 65’ler seviyesinde olduğunu özellikle hatırlatmak isterim.
Hani derler ya eskiler: “Görelim bakalım Mevlam nevler, neylerse güzel eyler… Şimdilik hoşçakalın…