KUZEYEGEHABER-Independent Türkçe’de yer alan habere göre Barnard’ın Galaksisi diye de bilinen tuhaf görünümlü, “düzensiz” galaksi NGC 6822’yi daha önce görülmemiş ayrıntılarla gözler önüne seren Webb Teleskobu’nun yeni bulgusu, evrenin “çok erken” dönemlerinde nasıl görünmüş olabileceğine ışık tutuyor.
Görüntüdeki ayrıntılar yaklaşık 1,5 ışık yılı uzaklıktaki galaksinin yıldızlarını, gelecek astronomik çalışmalar için daha iyi bir netlikte ortaya çıkardı.
Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency/ESA), bu galaksi Samanyolu’nun en yakın komşusu olsa da uydusu olmadığını ve metalikliğinin düşük olduğunu, yani hidrojen ve helyum dışındaki elementleri düşük oranlarda barındırdığını belirtti.
Bilim insanları, hidrojen ve helyum dışındaki bu tür elementlerin yıldızların tüm yaşamı boyunca büyük ölçüde üretildiğini, bu nedenle evrenin çok erken dönemlerinde (birinci nesil yıldızlar doğup, yaşayıp, ölmeden önce) her şeyin metalikliğinin çok düşük olduğunu söylüyor.
Gökbilimciler düşük metalikliğe sahip NGC 6822 gibi günümüz galaksilerinin, yıldızların evrimi ve yıldızlararası tozun yaşam döngüsü gibi süreçlerin evrenin erken dönemlerinde nasıl gerçekleştiğini ortaya çıkarabileceğini belirtiyor.
Galaksi, Webb Teleskobu’na monte edilen Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Araç (MIRI) kullanılarak gözlemlendi.
NIRCam ve MIRI’ın, elektromanyetik spektrumun farklı bölümlerini araştırması, bu aletlerin aynı galaksinin farklı bileşenlerini gözlemlemesine imkan tanıyor.
ESA, MIRI özellikle gaz açısından zengin bölgelere duyarlıyken, NIRCam’in de yıldızların yoğun halde kümelendiği alanı gözlemlemek için uygun olduğunu belirtiyor…