KUZEYEGEHABER-‘İzmir Çevre Durum Raporu’na göre hava krllğnn en fazla yaşandığı llçe yne Aliağa olurken, Aliağa’nın ardından en kirli hava kent merkezindeki. Bornova takip etti. Ayrıca geçtiğimiz yıl Karşıyaka’da Ağustos, Torbalı’da se Mart ayında 29 gün boyunca sınır değer aşıldı.
- Aliağa’da Ocak ve Mayıs arasındaki aylarda en fazla sınır değeri aşan gün sayısı yaşandı. Ocak’ta 14, Şubat’ta 15, Mart’ta 10, Nisan’da 22 ve Mayıs’ta 19 gün sınır değeri aşıldı. Sınır değeri aşılmayan tek ay Temmuz oldu.
- Aliağa Bozköy’de Şubat ve Ağustos ayları arasındaki yükseklikler dikkat çekti. Mayıs ayında 26 gün sınır hava ölçüm izleme istasyonlarında değerler insan sağlığı açısından tehlikeli çıktı. Şubat ve Mart’ta 11’er gün, Nisan’da 20, Mayıs’ta 26, Haziran’da 20, Temmuz’da 16 ve Ağustos’ta 18 gün değerler yüksek çıktı.
İLK SIRADA ALİAĞA…
Raporda yer alan verilere göre sanayi kaynaklı hava kirliliğinin en fazla yaşandığı ilçe ağır sanayi yatırımlarıyla öne çıkan Aliağa oldu. Raporda ilçede demir-çelik tesisleri, mevcut petro kimya tesisleri, kömür eleme ve paketleme tesisleri, geri kazanım tesisleri, akaryakıt dolum tesisleri,
doğalgaz çevrim santralleri, halen inşaatı devam eden ya da yatırımı planlanan termik santraller, petrokimya tesisleri bulunduğu belirtiliyor.
KENT MERKEZİNDE BORNOVA…
Kent merkezindeki en kirli hava ise sanayi kuruluşları çimento fabrikaları, demir ve demirdışı maden döküm tesisleri, gıda üretimi yapan işletmeler, taş ocaklarının bulunduğu Bornova oldu.
‘MEVCUT TESİSLER İYİLEŞTİRİLMELİ’
Isınmadan kaynaklı hava kirliğine de dikkat çekilen raporda “Isınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçeler ise merkez ilçeler olup özellikle kalitesiz yakıt kullanımı ile hava hareketlerinin en aza indiği dönemlerde hava kirliliği ilimizde yaşanmaktadır. Yine şehir
merkezinde yaşanan trafiğinde hava kirliliğine katkısı olabilmektedir. Hava kirliliği ile mücadelede yeni tesisler kurulmadan önce öncelikle mevcut tesisler iyileştirilmeli, bunların emisyonları en aza indirilmeli ve emisyon kontrol sistemlerinin sürekliliği sağlanmalıdır. Yeni
yapılacak ya da mevcut binalarda ısı yalıtımı yapılmalı ve merkezi ısıtma sistemlerinin kullanılması teşvik edilmelidir” ifadeleri yer aldı…