KUZEYEGEHABER-Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Örgütü (EUMETSAT) iş birliğinde geçtiğimiz yıl uzaya gönderilen MTG-I1 isimli hava gözlem uydusu, çektiği ilk yüksek çözünürlüklü fotoğrafı paylaştı.
Avrupa ve Avustralya’nın bir bölümü ile Afrika ve Atlantik Okyanusu’nu görüntüleyen uydu, sahip olduğu benzersiz ayrıntı seviyesi ile bilim insanlarının çalışmalarını kolaylaştıracak gibi görünüyor.
MTG-I1’in amacı, tahmin edilebileceği üzere hava durumunu anlık olarak takip etmek ve tahminlerde bulunmak. Uydunun sahip olduğu ayrıntı kapasitesi, geleceğe yönelik tahminlerin en doğru şekilde yapılmasına yardımcı oluyor. Üstelik bu kapasitedeki bir uydu şimdilik tek olsa da 2026 yılına kadar 6 adet uydu daha uzaydaki yerini alacak. Böylelikle anlık hava değişimleri ve neden olabileceği tüm doğa olayları yakından takip edilebilecek.
Yukarıda gördüğünüz fotoğraf, biz sıradan insanlar için Dünya ve üzerindeki bulutları gösteriyor olabilir. Ancak bilim insanları için bu bulutların duruşları bile çok önemli. Elde edilen görüntü ile ilgili açıklamalarda bulunan üst düzey ESA yöneticilerinden Simonetta Cheli, bugüne dek hiçbir hava gözlem uydusu ile bu denli ayrıntılı bilgiye sahip olunamadığını vurguladı. Cheli’ye göre MTG-I1, Dünya’yı ve atmosfer olaylarının hiç olmadığı kadar iyi bir şekilde anlaşılmasını sağlayacak.
MTG-I1, her 10 dakikada bir Dünya’yı fotoğraflayan ve bunları bilim insanlarına gönderebilen bir yapıya sahip. Bu da hem kısa hem uzun vadede önemli olacak. Uzmanlar, aniden gerçekleşen hava olaylarının nedenlerine yoğunlaşabilecek, küresel ısınmayı takip edebilecekler.
Üstelik bu hava gözlem uydusu sadece Avrupa’ya veri sağlamayacak. Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulan Dünya Meteoroloji Örgütü de MTG-I1’nin verilerinden faydalanarak hava durumu tahminlerinde bulunacak…