KUZEYEGEHABER-Japonya, bundan yıllar önce uzaya faydalı yük götürmek amacıyla H3 isimli bir roket geliştirmeye başlamıştı. En az 1.5 milyar dolar harcanarak geliştirilen roket, 63 metre uzunluğunda ve 5,2 metre enindeydi. Geçtiğimiz saatlerde H3 için bir fırlatma gerçekleştiren Japonya, ne yazık ki başarısız oldu. H3, kalkışın ardından yaşanan sorunlar nedeniyle düştü.
H3, Japonya Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan bir arazi gözlem uydusunu taşıyordu. Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) koordinasyonunda gerçekleştirilen fırlatma, ilk aşamada sorunsuz görünüyordu. Ancak kalkıştan birkaç dakika sonra beklenmeyen bir sorun yaşandı. İkinci safha motorları ateşlenemedi. Hal böyle olunca da roket, kendi halinde düştü.
Sorunun kaynağını tespit etmeye çalışıyorlar…
Yaşanan olay üzerine konuyla ilgili açıklama yapan isim Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanı Nagaoka Keiko oldu. “Halk ve ilgili tarafların umutlarını karşılayamadıklarını” belirterek kamuoyundan özür dileyen Nagaoka Keiko, Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ile JAXA’nın sorunun kaynağını tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.
H3, Japonya’nın ilk roketi değil. Ülke, bu roketi H2A isimli roketin üzerine inşa etti. H3’ün geliştirme amacı ise H2A’nın yük kapasitesini 1,3 kat artırmak, fırlatma maliyetini ise yarıya düşürmekti. Ancak geldiğimiz aşamada böyle bir şey gerçekleşmemiş oldu. Japonya’nın H3 ile ilgili bundan sonra nasıl çalışmalar yapacağı henüz bilinmiyor.
H3’ün başarısız fırlatmasını aşağıdan izleyebilirsiniz: