KUZEYEGEHABER-Gözlemlenebilir evrende yaşama elverişli gezegen arayışı sürerken bilim insanları, büyük bir keşfe daha imza attı. Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanan yeni araştırmada yaşama elverişli olabilecek iki yeni gezegenin keşfi duyuruldu.
Yeni keşfedilen iki gezegen, ‘GJ 1002’ adlı kırmızı cüce yıldızın sisteminde yer alıyor. ‘GJ 1002 b’ ve GJ 1002 c’ olarak adlandırılan gezegenler, bilim insanlarına göre Dünya’yla benzer bir kütleye sahip ve yıldızdan yaşanabilir mesafede yer alıyor.
Gezegenler nasıl keşfedildi?…
İki gezegen, Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskopu’ndaki ‘ESPRESSO’ adlı spektrograf ve Calar Alto Rasathanesi’nin ‘CARMENES’ spektrografından elde edilen verilerle keşfedildi. Veriler, 2017 ile 2021 yılları arasında toplanmış idi. Toplam 139 spektroskopik gözlemin verileri ile iki gezegenin keşfi mümkün oldu.
Gezegenlerin suya ya da yaşama sahip olduğu bilinmiyor, ama tüm işaretler olumlu:
Bilim insanları, iki gezegenin de suya ya da yaşama sahip olup olmadığını henüz paylaşmadı. Fakat şu ana kadar elde edilen verilerin yaşama dair tüm işaretlere yeşil tik attığı paylaşıldı.
Bununla birlikte gezegenler yalnızca 16 ışık yılı uzağımızda olduğundan (evren ölçeğinde) gözlemlerin de kolaylıkla yapılabileceği paylaşıldı. Dolayısıyla gezegenlerden yakında yeni bilgilerin gelmesini bekleyebiliriz.
Bugüne kadar keşfedilen toplam ötegezegen sayısı 5.000’i aşmış durumda…