KUZEYEGEHABER-Yakın zamanda A101 ile ‘öğrenci’ protokolü imzalayan ancak gelen tepkiler ve eleştiriler sonrası protokolü iptal eden Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu sefer Köfteci Yusuf ile protokol imzaladı. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile zincir restoran Köfteci Yusuf arasında mesleki eğitim iş birliği protokolüne göre, 600’e yakın öğrenci eğitim alacak.
600’E YAKIN ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRILACAK…
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür ve Köfteci Yusuf Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Akkaş’ın katılımıyla gerçekleşen törende, “Sayın Cumhurbaşkanımız da mesleki eğitim konusunda bizlere çok destek veriyor. Bugün burada nitelikli insan gücü yetiştirmeye yönelik bir iş birliği protokolü imzalıyoruz. Devletimiz de bu tarz iş birliklerini kanunlarla ve teşviklerle destekliyor. İşletmemiz ileride çalıştıracağı nitelikli işgücünü kendisi yetiştirecek. Çocuklarımız 4 gün işletmede 1 gün de okulda olacak ve mesleklerini öğrenecekler” diye konuşan Serkan Gür, protokol kapsamında 600’e yakın öğrencinin eğitim alacağını söyledi.
Yakın zamanda MEB, market zinciri A101 ile protokol imzalamış ancak gelen tepkiler üzerine protokol iptal edilmişti. İptal edilen protokole göre çocuklar dört gün markette çalışacak, bir gün okula gidecekti. Çocuk işçiliği teşvik ettiği gerekçesiyle eleştirilen ve iptal edilen protokolün yerine bu sefer Köfteci Yusuf ile protokol imzalayan MEB yeniden eleştirilerin odağında.
Gerçek Gündem’e konuşan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, MEB’in skandallarının ardı arkasının kesilmediğini söyleyerek, Köfteci Yusuf’la imzalanan protokolün çocuk işçiliğini teşvik edeceğini belirtti. Yapılan anlaşmanın çocuk sömürüsü ve çocuk işçiliği olduğunu söyleyen Kaya, bu tür protokollerin siyasi iktidara yandaşlığıyla bilinen işletmelerle imzalanmasının yanlış olduğunu ifade etti:
“Bu protokol de çocuk işçiliğini teşvik ediyor. Devlet kendi kurum ve kuruluşlarıyla bu tarz stajlar, anlaşmalar yapabilir ama bu kesinlikle çocuk işçiliğini sömüren bir noktada olmaz. Anlaşmanın özel şirketlerin işine yarayacak hale dönüştürmek ise çifte sömürüdür. Bu protokollerin yanlış olduğu ortada, ki önceden A101 ile yapılan protokol iptal edildi. MEB protokolü iptal ettiğine göre, İl Milli Eğitim müdürü bu protokolü neden yaptı?”
“PROTOKOL KÖFTECİ DÜKKÂNINDA YAPILMAZ”
Köfteci Yusuf Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Akkaş’ın “İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Bey’i işletmemizde ağırlamaktan memnun duyduk, projede emeği geçen herkese teşekkürler” açıklamasına tepki gösteren Kaya, “Akkaş, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü ile arkadaş veya ahbaplarmış gibi açıklama yapmış. Protokol köfteci dükkânında yapılmaz. Protokolü köfteci dükkânında yapıyorlar ve bunu da utanmadan savunuyorlar” dedi.
“ÇOCUKLARI SÖMÜRMEKTEN VAZGEÇİN BİZ SİZE ÇOCUKLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM GÖRSÜNLER DİYE EMANET EDİYORUZ”
“MEB’in imzaladığı protokoller çocuk işçiliğini, çocuk sömürüsünü ve çocuklara yönelik emek sömürü içeriyor. Bu protokolleri doğru bulmadığımızı hem biz hem kamuoyu haykırıyoruz. Bunun adı çocuk sömürüsü ve çocuk işçiliğidir” diye konuşan Kaya, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e seslenerek, “Ellerinizi çocuklarımızdan çekin” dedi.
CHP’li Kaya “Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İl Milli Eğitim Müdürü’nün yaptığı bu protokolü iptal etmeli. Yeter artık, çocuk işçiliğinden vazgeçin. Çocukları sömürmekten vazgeçin. Biz size çocukları eğitim-öğretim görsünler diye emanet ediyoruz. MEB bu protokolün iptalini derhal sağlamalı ve Bursa Milli Eğitim Müdürü hakkında da gerekli işlemleri başlatmalı” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE 520 BİN ÇOCUK ÇALIŞIYOR”
Gerçek Gündem’e konuşan Eğitim Uzmanı Ali Taştan, Köfteci Yusuf, A101 gibi kurumlarla yapılan protokollerin eğitimin niteliğini artıramayacağını söyleyerek, protokolün derhal iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. Taştan, Türkiye’de 520 bin çocuğun çalıştığını ve 87 bin çocuğun iş aradığını söyleyerek, MEB’in amacının çocuk işçiliğini azaltması olduğunu belirtti:
“Mesleki Eğitim Merkezleri’ndeki kayıtlı öğrenci sayısı 1 milyona dayandı. Bu öğrencilerin çoğu zorunlu eğitim yaş çağında. MEB bununla övünç duyuyor. MEB’in görevi çocuk işçiliğini azaltmak olmalı. Ülke genelinde 22.738.300 çocuk bulunuyor. Bu çocukların yüzde 33,7’si (7.662.807) maddi yoksunluk çekiyor. Başka bir ifade ile 7 milyon 600 bin çocuğumuz dengeli beslenemiyor. Ayrıca 346 bin 135 çocuk ne eğitimde ne istihdamda. Çocuk işçiliğinin bu kadar yaygın olduğu bir ortamda MEB’in özendirici olması düşündürücüdür.”
“MEB YANDAŞ KURUMLARI BESLEYİCİ PROTOKOLLERDEN VAZGEÇMELİ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı’nda yaptığı “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına dair büyük idealleri ve hedefleri olan Türkiye’nin insan kaynağının yetiştiği fidanlık, okullarımızdır. Türkiye’yi, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine, ancak kaliteli, özgün, en modern teknolojiyle donanmış bir eğitim öğretim sistemiyle taşıyabiliriz” konuşmasını hatırlatan Taştan, “Ancak gördüğümüz kadarıyla bu öngörüyü MEB, Köfteci Yusuf’ta aramaya başlamış.
MEB’i ciddiyete davet ediyorum. Öğrenci ve öğretmenlerimizin yığınla sorunu varken eğitimin niteliğini düşürücü, yandaş kurumları besleyici protokollerden vazgeçmelidir” ifadelerini kullandı…
Kaynak: Gerçek Gündem