KUZEYEGEHABER-Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde başlayan ve üniversitelilerin tepkisine neden olan ‘ODTÜ Yolu’ çalışmaları ODTÜ arazisinde yeniden başladı.
Gökçek döneminde ihale edilen projenin çalışmaları 9 Eylül 2017’de başlamış, üniversitelilerin ve kamuoyunun büyük tepkisi sonrası çalışmalar durdurulmuştu. Gökçek’in yaşanan gelişme sonrası istifa etmesi ile birlikte yol projesi gündemden çıkmıştı.
YENİDEN İHALEYE ÇIKTI…
Kamuoyunda ‘ODTÜ Yolu’ olarak bilinen projenin gerçek ismi Bilkent-İncek yol projesi. Proje, 2019 Yerel Seçimleri’nde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş’ın ihaleyi yeniden açması ile bir kez daha Türkiye’nin gündemine girdi.
ABB’nin 2021’in Ağustos ayında yeniden açtığı ihaleyi 39 milyon 344 bin Türk Lirası ile Haslan İnşaat Mühendislik Enerji Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (A.Ş.) ve Diyar Sur İnşaat Nakliye Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı.
ÖZELLEŞTİRME İDARESİ İŞ BAŞINDA!…
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ise 2021 yılında 34; 2022 yılında ise 31 taşınmazı 4046 sayılı Kanun hükümleri kapsamında ihale yolu ile satışa çıkardı. Satışa çıkarılan arazilerin bir kısmının ODTÜ çevresinde yer alması tepkilere neden oldu.
ÇALIŞMALAR BAŞLADI, ÖĞRENCİLER EYLEME ÇIKTI…
İhaleyi kazanan şirket 2022’nin Temmuz ayında ODTÜ arazisine girerek çalışmalara başladı.
ODTÜ arazisi içerisinde yol çalışmalarının başlamasının ve belediyenin çalışmaların ‘Gölbaşı-Niğde Otobanı Bağlantı Yolu’ kapsamında yapıldığını duyurmasının ardından ODTÜ’lü öğrenciler tepkilerini dile getirmeye başladı.
ABB’nin önünde basın açıklaması yapan, üniversitede eylemler düzenleyen öğrenciler, ABB Başkanı Mansur Yavaş ile de görüştü.
Yavaş’ın görüşmede alternatif bir yol belirleneceğini söylediği belirtildi. Ancak çalışmalarda herhangi bir değişiklik yapılmadı.
ÖĞRENCİLERE POLİS VE ÖZEL GÜVENLİK MÜDAHALESİ…
Dün ise kamuoyunda tepki ile karşılanan bir olay yaşandı.
ODTÜ’lüler ODTÜ Yolu’na tepkilerini dile getirmek için Ankara Büyükşehir Belediye Meclis’i toplantısına katılmak istedi.
Belediye yetkilileri, ODTÜ bileşenlerinin içeri girmesine ilk etapta izin vermezken; bu sırada öğrenciler ve güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Güvenlik görevlileri bazı öğrencileri darp etti.
Daha sonra beş ODTÜ’lü temsilci Meclis toplantısına girerken, dışarıda kalan ODTÜ bileşenleri bir basın açıklaması düzenledi.
Bu kez de polisler, dışarıda bekleyen ODTÜ’lülere biber gazı ile müdahale edip belediye binası önünden uzaklaştırdı. Bu müdahale sırasında en az altı öğrencinin gözaltına alındığı öğrenildi.
ABB’DEN AÇIKLAMA GELDİ…
Öğrencilere yönelik polis ve özel güvenlik müdahalesi kamuoyunda tepkilere neden olurken; ABB bir açıklama yaparak ODTÜ’de herhangi bir çalışma yapılmadığını söyledi.
Öğrencilere yönelik şiddete ilişkin öğrencilerin suçlandığı açıklamada, “Gelen gruplar çiçekle karşılanmıştır. Son gün ise ABB’de çalışan hiçbir güvenlik görevlisinin gelen gruba müdahale etmediği tam aksine gelen grubun binaya girmek için güvenliğin üzerine yürüdüğü görülmektedir. Ne olursa olsun ABB, gerginliğin değil iletişimin tarafı olmak için çabasını sürdürecektir. Şu anda ODTÜ arazisinde hiçbir çalışma yoktur. Yapılan proje, zaten bölünmüş olan ODTÜ arazisinin birleştirilmesi çalışmasıdır. Alternatifler ve yargı kararlarının netleşmesinin ardından Ankara genelinde ‘sonuçlarına asla müdahale edilmeksizin’ bir anket yapılması planlanmaktadır’’ denildi.
Açıklamada ODTÜ arazisinin bir kısmının 2017’de bölündüğü belirtilerek, mevcut durumda kazı-dolgu çalışmalarının tamamlandığı ve güzergahta tek bir ağaç bile bulunmadığı da öne sürüldü.
Projenin ABB ve ODTÜ yönetimi tarafından bir protokolle karara bağlandığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayının alındığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu protokolün tek taraflı iptal edilmesi mümkün olmamakla birlikte imar planlarının iptali için açılan davalar neticelenmiş, imar planları Danıştay tarafından kesin olarak onanmıştır.
ABB’nin imar planını iptal etme yetkisi yoktur. Mahkeme kamu yararı bulunduğu, Konya Yolu’nun alternatifi olduğu, bir afet durumunda kentin güney yönünde telafisi olmayan trajik sonuçlar doğurabileceği gibi gerekçelerle bu kararı almıştır. Mahkeme kararı üzerine Bakanlık da ABB’ye resmi yazı yazarak çalışmaların başlaması gerektiğini bildirmiştir…”
Kaynak: Gerçek Gündem