KUZEYEGEHABER-Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘İzmir 2021 Yılı Çevre Durum Raporu’nu yayımladı. Raporda, hava, su, atık, büyük endüstriyel kazalar, doğa koruma, arazi kullanımı ve ÇED izinleri gibi pek çok açıdan İzmir’in çevre durumu ele alındı. Raporda kirlilik kaynaklarına ayrıntılı olarak dikkat çekilirken, ivedilikle önlem alınması gerektiği vurgulandı.
Raporun hava kalitesi başlığı altında İzmir Büyükşehir Belediyesinin mevcut 7 sabit ölçüm istasyonu ve Bakanlığa ait 16 sabit ölçüm istasyonunun olduğu bu istasyonların ise Güzelyalı, Alsancak, Şirinyer, Bornova, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli,Gaziemir, Seferihisar, Çeşme, Aliağa, Yenifoça, Karaburun, Torbalı, Ödemiş, Kemalpaşa, Karabağlar, Menemen’de yer aldığı belirtildi.
‘ALİAĞA İLK SIRADA’
Raporun sonuç kısmında sanayi kaynaklı hava kirliliğinin fazla yaşandığı ilçenin Aliağa olduğu belirtildi. Raporda İlçedeki demir-çelik, petro kimya tesisleri, kömür eleme ve paketleme tesisleri, geri kazanım tesisleri, akaryakıt dolum tesisleri, doğalgaz çevrim santralleri, halen inşaatı devam eden ya da yatırımı planlanan termik santraller, petrokimya tesislerinin olduğu belirtildi.
BORNOVA’DA ÖNE ÇIKTI…
Yine raporda Bornova ilçesinde bulunan sanayi kuruluşları, çimento fabrikaları, demir ve demirdışı maden döküm tesisleri, gıda üretimi yapan işletmeler, taş ocaklarının hava kirliliğine neden olduğu belirtildi. Isınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçeler ise merkez ilçelerin olduğunun ifade edildiği raporda özellikle kalitesiz yakıt kullanımı ile hava hareketlerinin en aza indiği dönemlerde hava kirliliği kirliliğinin yaşandığı belirtildi.
EN KİRLİ AY KASIM…
Hava ölçüm istasyonlarının verilerinin yer aldığı raporda Alsancak’ta hava kirliliğinin Kasım ayında 21 gün sınırı değeri aşması dikkat çekti. Bayraklı’da da Kasım ayında 16, Bornova’da 18 ve Güzelyalı’da da 13 gün boyunca sınır değeri aştı.
Raporda şu ifadeler yer aldı:
İlimizde sanayi kaynaklı hava kirliliğinin en fazla yaşandığı ilçe ağır sanayi yatırımlarıyla öne çıkan Aliağa İlçesidir. İlçede demir-çelik tesisleri, mevcut petrokimya tesisleri, kömür eleme ve paketleme tesisleri, geri kazanım tesisleri, akaryakıt dolum tesisleri, doğalgaz çevrim santralleri, halen inşaatı devam eden ya da yatırımı planlanan termik santraller, petrokimya tesisleri bulunmaktadır.
Yine il merkezinde özellikle Bornova İlçesinde bulunan sanayi kuruluşları kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçeler ise merkez ilçeler olup özellikle kalitesiz yakıt kullanımı ile hava hareketlerinin en aza indiği dönemlerde hava kirliliği ilimizde yaşanmaktadır. Yine şehir merkezinde yaşanan trafiğinde hava kirliliğine katkısı olabilmektedir.
Hava kirliliği ile mücadelede yeni tesisler kurulmadan önce öncelikle mevcut tesisler iyileştirilmeli, bunların emisyonları en aza indirilmeli ve emisyon kontrol sistemlerinin sürekliliği sağlanmalıdır.
Yeni yapılacak ya da mevcut binalarda ısı yalıtımı yapılmalı ve merkezi ısıtma sistemlerinin kullanılması teşvik edilmelidir.
‘MERKEZ İLÇELERDE SANAYİ KAYNAKLI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ’
Raporda ayrıca çevre gürültü de yer aldı. Raporda Çeşme, Dikili ve Karaburun’da eğlence yerlerinden kaynaklı, Konak, Bornova, Karşıyaka, Bayraklı’da konut ile işyerleri ve imalathanelerin iç içe olmasından kaynaklı gürültü kirliliği olduğu ifade edildi.
Raporda gürültü kirliliği ile ilgili şu ifadeler yer aldı: “Eğlence yerlerinden kaynaklanan şikâyetlerin büyük çoğunluğu Çeşme ilçesinden olmak üzere, bunun dışında Dikili, Karaburun İlçelerinden kaynaklanmaktadır. Gürültü konusunda diğer bir şikâyet konusu ise konut ile işyerlerinin iç içe yer aldığı bölgelerden kaynaklanan şikâyetlerdir. Bu şikâyetlerde ağırlıklı olarak Konak, Bornova, Karşıyaka, Bayraklı belediye sınırları içindeki işyerleri ve imalathanelerden kaynaklanmaktadır.
Gürültü konusunda diğer bir şikâyet konusu ise konut ile işyerlerinin içi çe yer aldığı bölgelerden kaynaklanan şikâyetlerdir. Bu şikâyetlerde ağırlıklı olarak Konak, Bornova, Karşıyaka, Bayraklı belediye sınırları içindeki işyerleri ve imalathanelerden kaynaklanmaktadır…