KUZEYEGEHABER-Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında meydana gelen patlamada 41 madenci yaşamını yitirdi. Yaşanan facianın ardından gözler yeniden maden ocaklarında alınması gereken önlemlere çevrilirken; Soma, Ermenek ve Şirvan’da yaşanan facialardan sonra önlemlerin hala sağlanamamış olması da tepki çekiyor.
İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi bugün manşetinden verdiği habere göre ise, maden faciasında işletmenin eylül ve ekim aylarında yapılan denetimlerden sorunsuz çıktığı belirtildi. Haberde yer alan bilgilere göre, tesisin yer altı iş yerlerine dönük Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri’nin iş sağlığı, güvenliği ve eğitimine ilişkin denetmeleri eylülde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu müfettişlerinin de üretim ve çalışma şartlarına ilişkin denetimleri ekimde yapıldı.
“DENETÇİLER İŞLETMENİN İSTEDİĞİ GİBİ RAPOR DÜZENLİYOR”
Gerçek Gündem’e konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, denetim kurumlarının içlerinin tamamen boşaldığını belirterek, işletmelerin denetçilerin gelişinden önceden haberdar olduklarını söyledi:
“Denetçilerin gelişinden kurul yöneticilerinin ve müdürlerinin önceden haberleri oluyor. İşletmeler denetçileri karşılıyorlar. Denetçiler de işletmenin istediği gibi bir rapor düzenliyor, birlikte yemek yiyorlar ve ertesi gün dönüyorlar.
Eğer nadiren de olsa denetçi meslek onuruyla davranırsa düzgün bir rapor yazıyor. Ama düzgün bir rapor hazırlansa bile raporun emrettiklerini yerine getirecek bir işletme pratiği söz konusu değil.”
“BİN 100 KİŞİNİN İŞİNİ 410 KİŞİ YAPIYOR”
Aksu, TTK’deki işçi sayısının yıllar içinde 45 binden 8 bine düşürüldüğünü söyleyerek, Bartın’da patlamanın yaşandığı maden ocağında da işçi sayısının yetersiz olduğunu ifade etti:
“TTK’de işçi sayısı yıllar içerisinde 45 binden 8 bine düşürüldü. Patlamanın olduğu maden ocağında ise 2 bine yakın işçi çalışırken bugün 410 işçi çalışıyor. Normalde bin 100 kişinin yapması gereken işi sadece 410 kişi yapıyor.”
“20 YILLIK DÖNEMDE LİYAKATSİZLİK YÖNETİM YAPISINI ÇÜRÜTTÜ”
TTK’deki eski düzenin son 20 yıl içerisinde tamamen bozulduğunu söyleyen Aksu, “TTK’de eski düzen yok. Eskiden TTK’de bir mühendis işe başladıktan 5 ay sonra ancak amir olabiliyordu. Yani liyakat, deneyim ve tecrübe vardı. Geçtiğimiz 20 yıllık dönemde devlet kurumlarındaki liyakatsiz atamalar yönetim yapısını tamamen çürüttü. Bin 100 işçi gerekirken 410 işçinin çalıştırıldığı yerde kazanın olmaması anormal şey” ifadelerini kullandı.
“DENETİMLER ÜSTÜNKÖRÜ YAPILIYOR”
Gerçek Gündem’e konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, her maden ocağının yılda iki kez Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı tarafından denetlendiğini ama bu denetimlerin üstünkörü yapıldığını ifade etti:
“Denetimi yapanlar kurum içi kuruluşlar. Zaten yılda iki kez her maden ocağının Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı tarafından denetlenmesi lazım. Türkiye Taşkömürü Kurumu gibi bu kurumların da içi boşaltıldığı için denetimler hakkıyla ve uzmanlarca yapılmıyor, üstünkörü yapılıyor.”
“BU DENETİMLER HİÇBİR ANLAM İFADE ETMİYOR”
Yapılan bu denetimlerin hiçbir anlam ifade etmediğini söyleyen Koramaz, “Bir ayda iki denetim yapılmış olsaydı böylesi bir kaza yaşanmazdı. Denetimi kim, nasıl yapmış? Denetim raporları nerede? Denetimin yapıldığını söylüyorlar ama denetimin içeriğini paylaşmıyorlar. Denetim raporunun paylaşılması gerekiyor” dedi…
Gerçek Gündem