KUZEYEGEHABER-Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, sadece kendi güzelliğiyle değil, bugüne kadar keşfedilmiş 80 farklı uydusuyla da gök bilimcilerin çalışma odağında bulunuyor. Bu uydular arasında özellikle Europa ve Ganymede ön plana çıkabiliyor.
Jüpiter’in dev uydusu Ganymede ve buzla kaplı olduğu bilinen Europa uyduları, daha önce Juno gibi uzay araçlarıyla nispeten yakından fotoğraflanmıştı. Bilim insanları, bu seferse bu uyduların bugüne kadar yer yüzünden çekilen en net fotoğraflarını paylaştı.
Leicester Üniversitesi’nden bilim insanları, Şili’de bulunan “Very Large Telescope (Çok Büyük Teleskop)” yardımıyla uyduların yüzeylerini fotoğrafladı ve üzerinde çalışma yapmaya başladı. İki uydunun fotoğrafı, yukarıdaki şekilde kamuoyuyla paylaşıldı.
Çekilen fotoğraflarda uyduların bulanık çıkması son derece normal. Zira NASA’nın Juno uzay aracı, yakın zamanda bu uyduların en net fotoğraflarını çekmeyi başarmıştı. Fakat bu fotoğrafların asıl amacı aslında tam olarak netlik değil, ‘kozmik parmak izinin’ peşine düşmekti.
Yeni çekilen fotoğraflar, Europa ve Ganymede’nin yüzeyinden uzaya yansıyan Güneş ışığının miktarını gösteriyordu. Bu yansıma ölçümleri, bilgisayar modeli ile analiz ediliyor ve böylece su ve mineraller gibi bilinen maddelerin mevcut yansıma ölçümleriyle karşılatılıyor. Bu da uydulardaki kimyasal bileşimleri Dünya’dan araştırmamızı sağlıyor…
Kaynak-Webtekno