KUZEYEGEHABER-AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk olarak 20 Aralık’ta duyurduğu KKM hesapları 22 Aralık’ta açılmaya başlandı. KKM’de eğer kurdaki yükseliş faiz getirisinden yüksekse aradaki fark tasarruf sahibine ödeniyor.
Böylece döviz kurlarındaki artışı frenlemek üzere devreye alınan kur korumalı mevduata bu yıl yapılan ödeme 75,61 milyar TL’ye ulaştı.
KKM’NİN MALİYETİ MERKEZ BANKASI’NA YÜKLENDİ…
Bu gelişmelerle birlikte KKM’nin Merkez Bankası’na da maliyeti bulunuyor. Bunun nedeni TL ile açıklanan hesapların Hazine dövizden TL’ye dönerek açılan hesapların ise Merkez Bankası sorumluluğunda olması. TCMB ise, maliyet için henüz bir açıklama ya da veri paylaşımı yapmadı.
Ancak ekonomistlerin değerlendirmesine göre KKM’nin Merkez Bankası’na maaliyeti 70 milyar dolara ulaştı.
DOLAR KURU ESKİ SEVİYESİNE DÖNDÜ…
Dolar kurunun 18,36 ile rekor kırmasının ardından 20 Aralık 2021 gecesi ilan edilen KKM, bir süre kurun düşüşünde etkili olmuştu. Ancak yüksek enflasyon ve yüksek cari açık etkisiyle kur tekrar 20 Aralık’ta görülen seviyeleri aşarak bugün 18,44 TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı.
ENFLASYON PATLADI…
Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 12’e birlikte kur krizi patlak vermiş, yıllık enflasyon yüzde 80,21’e çıkmıştı.
“HEDEFE ULAŞACAĞIZ…”
Yaşanan bu gelişmelere rağmen KKM’yle ilgili açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Enflasyon gelecek yıl sürekli aşağı doğru bir yola girecek, hedefe ulaşacağız” dedi.
“KUR, ÖNGÜRÜLEBİLİR…”
Kurun öngörülebilir durumda olduğunu söyleyen Nebati, “Kur korumalı mevduat (KKM) 1,37 trilyon TL’ye ulaştı. KKM’nin maliyeti 75,6 milyar TL” bilgisini paylaştı.
“KKM’NİN ETKİSİ SINIRLI…”
Nebati ayrıca “KKM’nin Türkiye bütçesi üzerinde etkisinin sınırlı olduğu çok net bir şekilde ortada” diye konuştu…