KUZEYEGEHABER-Amerikan filmlerinde ıssız çöllerde yuvarlanan kurumuş bitkiler sık görülen klişelerden biridir. Teknik olarak devasa bir çöl olan kızıl gezegen Mars’ın yüzeyinde de başıboş yapılar var ancak bunlar bitki değil. Hatta Mars’a ait de değiller, Dünya’dan bizim gönderdiğimiz şeyler.
NASA’nın Perseverance yüzey aracının Mars’ın atmosferine giriş, iniş ve yüzeye konma sürecinde üzerinden attığı pek çok koruyucu parça gezegenin yüzeyinde duruyor. Aracın son çektiği görüntülerde de bu kalıntıları görmek lazım.
İlk dakikadan Mars’ı da kirlettik…
Başka bir gezegene bir araç gönderdiğinizde bir miktar ortalığı batırmanız gerekebiliyor. Zira araçlar çok yüksek bir hızla hareket ederken yavaşlamak ve güvenli bir şekilde inmek için çeşitli donanımlara ihtiyaç duyuyor. Perseverance, 18 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirdiği inişte hızını saatte 20 bin kilometreden sıfıra indirmek durumunda kaldı. Üstelik bütün bunlar yalnızca 7 dakika içerisinde gerçekleşti.
Yüzey aracı hedefine ulaştığında, üzerinde bulunan paraşüt, koruma kabuğu, ısı kabuğu ve hava vinci gibi parçalar, araca hasar vermemesi adına güvenli bir mesafeye fırlatıldı. Daha önce aracın Mastcam-Z panaromik görüntü kamerası gibi ekipmanlardan alınan görüntülerde kalıntıların izlerine rastlanmış olsa da net bir görüntü yoktu.
Perseverance yakın zamanda yaptığı incelemelerde inişten kalan ekipmanların bir kısmını görüntülemeyi başardı. Bunlardan biri koruyucu katmanlardan birine aitken, diğerinin ise Dacron adlı ısıdan koruyan termal ağdan kaldığı düşünülen ve düğümlenmişe benzeyen bir ip yumağı olduğu görüldü. Şimdiye kadar bu yumağın uçup gitmemiş olması ise dikkat çekici ancak gezegenin atmosferinin ne kadar ince olduğunu düşündüğümüzde bu oldukça normal.
Araçtan birkaç kilometre uzaklıkta yer alan bu yapıların aynı yerde toplanmış olması ise doğal hareketlerin sonucu olarak yıkıntı yapıların orada toplanmasıyla açıklanıyor. Bu görüntüler aracın helikopter eşlikçisi Ingenuity tarafından görüntülendi…
Webtekno