KUZEYEGEHABER-Bayramda ikram edilenleri reddetmek, içimizdeki yeme isteğine karşı çıkmak zor olsa da porsiyon kontrolünü sağlamak mide yanması, hazımsızlık, bağırsak problemlerinin önüne geçerek bayramı daha rahat geçirmemizi sağlar.
Ramazanda beslenme düzenimizin değişmesi ve uzun süreli açlıklar sebebi ile metabolizmanın yavaşlaması, bağırsak fonksiyonlarımızın değişmesi kilo almayı kolaylaştırıyor. Bu sebeple Ramazan Bayramı aslında vücudun kendini toparlama dönemi olarak düşünülmelidir. 30 günlük oruçtan çıktıktan sonra 3 günde kilo alınmaz diye düşünmek yanlıştır.
Yemek çeşitlerinin, öğünlerin, porsiyon miktarlarının ve tatlıların çoğalması sebebi ile bayram sonrasında tartıda sürprizlerle karşılaşmamak için özellikle tansiyon, şeker ve kalp hastalığı olan kişilerin beslenmesine dikkat etmesi gerekir.
Ramazan sonrası öğün miktarı ve içeriği aniden artırılmamalı, öğünler arasında 4-5 saat açlık süresi olmalı, günde 2-3 ana öğün ve 1-2 ara öğün olmalıdır. Bayram boyunca artan çay, kahve ve meşrubat tüketiminin yanında su tüketimine dikkat etmek faydalı olacaktır. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir.
Bayram süresince yürüyüş yapmak ya da spor yapmak zor olsa da ziyaretlerinize yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven tercih etmek hareketi artırarak gün içerisinde almış olduğunuz fazla kaloriyi bir nebze de olsa harcamanıza yardımcı olacaktır.
Bayramlarda şeker, çikolata tüketimi normalin çok fazla üstüne çıkmaktadır. Özellikle çocuklarda fazla şeker tüketimi ishal, kusma gibi sorunların yanında doygunluk hissine neden olacağı için ana öğün tüketimini kısıtlar. Bu nedenle şeker ve şekerli besinlerin ana yemek sonrası tüketilmesi daha faydalı olacaktır.
Bayram sabahı kahvaltıda sağlıklı seçimlerle güne başlanmalıdır. Kızartma, kavurma, sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden ; börek, çörek gibi hamurişlerinden uzak durulmalıdır. Bunlar yerine haşlanmış yumurta, omlet, menemen ; yeşillik, domates, salatalık gibi çiğ sebzeler ; az tuzlu peynir, zeytin ; sağlıklı ekmek grubundan olan tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, siyez ekmeği ve ekşi mayalı ekmek tercih edilmelidir.
Gün içerisindeki bayram ziyaretlerinde tatlı tüketileceği için kahvaltıda bal, reçel, pekmez tüketmemek isabetli olacaktır. Böylece hem kan şekerini dengede tutmuş hem de uzun süreli tokluk hissini sağlamış oluruz. Eğer şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorum diyorsanız porsiyon miktarınıza mümkün olduğu kadar dikkat ederek tüketmek ve sonrasındaki ana öğünde sebze ağırlıklı beslenmek günü sağlıklı bir şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır.
Sevdiklerinizle bol bol zaman geçireceğiniz, mutlu ve sağlıklı bir bayram dileriz…
Diyetisyen Zeynep Savran
Diyetisyen. Zeynep Dursun
Doya Doya Diyet-Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi