KUZEYEGEHABER-Dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye kötü plastik atık geldiği ve açık alanlarda depolandığıyla ilgili haberler ülke gündeminden düşmüyor.
İ
NGİLTERE’DEN PLASTİK ATIK İTHALİ 18 KAT ARTTI..
Daha önce Greenpeace’in yayınladığı bir raporda, İngiltere’nin plastik atıklarının çok önemli bir kısmını Türkiye’ye yolladığını ve bu atıkların yasa dışı olarak yakıldığını ortaya koymuştu. Greenpeace’in yaptığı incelemeler sonucunda; Türkiye 2016 yılında İngiltere’den 12 bin tonluk plastik atık ithal ederken, 2020 yılında bu miktarın 18 kat artarak, İngiltere’nin toplam plastik atığının yüzde 40’ına ulaştığı açıklanmıştı.
TOPRAKTA TOKSİT ORANI EN YÜKSEK SEVİYELERDE..
Öte yandan, ‘Atık Oyunları’ raporunda ise; Adana’da tespit edilen dioksin furan miktarının, kirletilmemiş toprak numunesinin 400.000 katı olduğu ve şimdiye kadar Türkiye’de toprakta rapor edilen en yüksek toksik düzeye ulaştığı tespit edilmişti.
ÇÖPLER AÇIK ALANLARDA..
Konuyu meclis gündemine taşıyan ve Avrupa ülkelerinin kötü plastik atıklarının Adana’da açık bir alanda bekletildiği ve bu plastik atıkların akıbetinin belli olmadığı bilgilerinin kamuoyuna yansıdığını anımsatan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan,
“Dünyanın çeşitli ülkelerinden ülkemize kötü plastik atık geldiği ve açık alanlarda depolandığı ayrıca, Bloomberg Haber Ajansı için çalışan bir gazetecinin yaptığı açıklamalarda ise Avrupa ülkelerinin kötü plastik ve tıbbi atıkların Adana’da açık bir alanda bekletildiği ve bu plastik atıkların akıbetinin belli olmadığı bilgilerine ulaşılmıştır. Ayrıca bu atıkların yakılarak imha edildiği iddia edilmektedir” dedi.
YILDA KAÇ BİN TON ATIK GELİYOR?..
CHP’li Özkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:
Dünya genelinden ülkemize yıllık kaç bin ton atık gelmektedir?
Katı ve sıvı atıkların ülkemize getirilmesinin gerekçeleri nelerdir?
Katı ve sıvı atıklar hangi firmalar aracılığı ile ülkemize getirilmektedir?
Avrupa’dan gelen atıklar hangi illerimize dağıtılmaktadır?
Bu atıkların yurdumuza sokulmasına hangi mevzuat uyarınca izin verilmektedir?
Bu kapsamda ithal edilen çöpün geri dönüşümünün yapılıp yapılmadığı denetlenmekte midir?…