KUZEYEGEHABER-Türkiye’de Merkez Bankası’nın faiz indirimi serisiyle başlayan ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal hareketiyle boyutlanan ekonomik krizin ‘oy kaybı’ olarak yansıdığı AKP ve MHP, dün baştan düzenledikleri seçim yasasını Meclis’e sundu.
Barajın yüzde 7’ye indirileceği kulislere yansıyan bilgiler arasındaydı. Ancak ortaya çıktı ki beş yıl önce Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilirken, temsiliyeti arttıracağı gerekçesiyle kabul edilen ittifaklar düzenlemesi de bu teklifle işlevsiz kılınıyor.
Halk TV yazarı İsmail Saymaz, bugünkü yazısında konuyla ilgili tarafların yorumlarına yer verdi.
‘KURBAN ETMEYİZ..’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, AKP’nin birinci olacağı, daha fazla milletvekili çıkaracağı inancıyla teklifi getirdiğini vurguladı.
“2018’deki seçim sonucuna göre hesap yapıyorlar. AKP de MHP de eriyor. Bu hesap yanlış” ifadesini kullandı.
Salıcı, son seçimde SP’nin CHP, DP’nin de İyi Parti listelerinden adaylar gösterdiğini hatırlatarak, “Teklifi geçirirlerse sisteme adapte oluruz. İttifakı masa başı operasyonlara kurban etmeyiz” dedi.
MHP’Lİ YILDIZ: CHP’YE GİTSİNLER
Saymaz, teklifi hazırlayan iki isimden biri olan MHP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’a da “Değişiklik neden 2017’de yapılmadı?” diye sordu. Aldığı yanıt şöyle oldu:
“Böyle parti enflasyonu, pazarlık partileri yoktu. ‘İttifak kurmakta zarar yok’ denildi. Onda bile 30 milletvekili adayı seçimi helal şekilde kazandığı halde meclise gelemedi. 30 milletvekili ise kazanamadığı halde başkasının yerine geldi. Aşkın temsille karşı karşıya kaldık.”
“Artık oylardan netice alamadığını anlayanlar CHP listesinden seçilecek yerler için pazarlığa girecek” ifadesini kullanan Yıldız, Saymaz’ın “İttifakın mantığı ve yararı kalmayacak” yorumu üzerine de “Önümüzdeki günlerde bazı siyasi çalışmalara tanık olabiliriz. Eğer bunlar kamuoyu şirketlerine inanıyorlarsa üçüncü ve dördüncü ittifakı meydan getirebilirler. Buyursunlar” diye konuştu.
MHP’Yİ BEKLEYEN TEHLİKE..
Gazeteci, bu yorumlardan sonra Cumhur İttifakı’nın teklifi 2018’deki seçim sonucuna bakarak getirdiği görüşünü okurlarıyla paylaştı. “Fakat dört yılda hem AK Parti hem de MHP büyük oy kaybı yaşadı. Cumhur İttifakı bileşen ve taban olarak büyüyemedi” diyen Saymaz, şöyle devam etti:
“Buna karşın CHP ve İyi Parti oylarını arttırırken, Millet İttifakı’na katılımlar oldu. SP, Gelecek ve DEVA’yı listelerine alan CHP ve İyi Parti, bu ilişkilenmeden karlı çıkabilir. Teklif yasalaştığı takdirde bir yıl sonra uygulanabileceği için Nisan 2023’ten sonra yapılacak seçimle ekonomik, siyasi ve toplumsal koşulların nasıl olacağını kestirmek mümkün değil. Süreç Cumhur İttifakı’nın aleyhine gelişebilir.
MHP zararla kalkabilir. Hatta bir İyi Partili milletvekiline göre MHP, grup kuramayabilir. İktidarda kalmak için altılı masanın altına bıraktığı dinamit Cumhur İttifakı’nın elinde patlayabilir..”