KUZEYEGEHABER-Tarımda uzun süredir ithalata dayalı politikalardan dolayı gıda krizi yaşanırken girdi maliyetlerinin katlanmasıyla çiftçiler de zora düştü. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı tarımsal destekler çiftçiye can suyu olmazken AKP Genel Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın çiftçilere yönelik çağrısı da tepki çekti.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılı tarımsal desteklerle ilgili yapılan açıklamada; buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreticilerine 2022’de mazot, gübre, sertifikalı tohum ve ek girdi desteği olarak dekara toplam 116 lira ödeneceği belirtildi. Bunun ardından AKP’li Binali Yıldırım, “Ekin kardeşim, ekebildiğiniz kadar ekin. Maliyetler yüksek, mazot yüksek, gübre yüksek, diğer girdiler yüksek nasıl ekelim diye düşünüyorsunuz düşünmeyin. Devletiniz yanınızda” ifadeleriyle çiftçilere çağrıda bulundu.
Tarım, Orman Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal ile Çiftçiler Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, Bakanlığın açıkladığı tarımsal destekleri ve AKP’li Yıldırım’ın çağrısını değerlendirdi.
GERÇEKÇİ YANI YOK’
AKP Genel Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın ifadelerini “Gerçekçi bir yanı yok” şeklinde değerlendiren Çiftçiler Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, “Maliyetler arttı diye düşünmeyin, ekebildiğiniz kadar ekin’ demek, ‘daha fazla borçlanın, tarlalarınızı satın’ demeye geliyor. Çünkü mazotun fiyatı son 3-4 ayda neredeyse 3 katına çıktı. Çiftçinin maliyeti sadece mazotta 3 katına çıktı. Destek kapsamındaki ürünlerde yoğun olarak enerji ve makineyle üretim yapılan ürünler… Zaten ‘sertifikalı tohum’ demek ‘dışarıdan parayla tohum al’ demek. Dolayısıyla bu destek çiftçilere değil tohum şirketlerine verilmiş bir desteğe dönüşüyor. Yerel tohumlarıyla üretim yapan üreticiye destek yok” dedi.
‘MIŞ GİBİ YAPIYORLAR..’
“Dekara 116 lira destek komik bir rakam” diyerek açıklamalarını sürdüren Çobanoğlu, “Onun yerine daha önce aldıkları hububatın fiyatını güncelleyerek üreticiye fark desteği olarak ödeseler üretici üretim yapabilir. Geçmişte birçok üründe Tarım Satış Kooperatifleri, birçok üründe üreticiye fark ödemesi yapıyordu. Şimdi fark ödemesi yok, taban fiyat uygulaması yok. Çiftçinin neyi, nasıl satacağı belli olmayan bir tarzda üretmesini istiyorlar. Bu gerçekçi de güven verici de değil. Zaten kaç yıldır uygulanan tarım politikaları çiftçi açısından güveni ortadan kaldırdı. Üretimi artırmak istiyorlarsa küçük üreticinin en azından asgari yaşam standardını devam ettireceği şekilde bir fiyat belirlemesi yapmaları lazım. Şu an açıklanan 116 lira destek ‘mış’ gibi yapmak oluyor. Dekara 116 lirayı 50 dekardan hesaplarsak 5-6 bin lira ediyor, bu rakam çiftçinin bir seferlik mazotunu bile karşılamaz ki gübre fiyatlarının da 4’e katlandığını biliyoruz” diye konuştu.
‘RASYONALİTEDEN UZAK..’
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı destekleri değerlendiren Tarım-Orkam Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal ise, “Bakanlığın söz konusu ürünler için üreticilere yapmış olduğu desteklemeler aslında tarım politikalarımızın geçici çözümlerle yürütülmeye çalışıldığının açık bir örneğidir. Bilindiği üzere Türkiye, yemlik ve sofralık tahıl ihtiyacının büyük bir kısmını uzun süredir Rusya ve Ukrayna’dan karşılıyordu. Buğdayın, arpanın anavatanı olarak görülen Anadolu topraklarında uygulanan politikalar sonucunda büyük oranda dışa bağımlı hale getirildik.
Verilen destekler bu ürünleri ekimi için teşvik edici olması gerekirken son yıllarda açıklanan tarımsal desteklemeler rasyonaliteden uzak ve çoğu kez popülarite kaygıları ve siyasi ranta dayandırılmıştır. Mazot, gübre, sertifikalı tohum ek girdi desteği için dekara verilen 116 TL’lik rakamlar üretimi destekleyici olmaktan çok uzaktır. Çiftçiler, mazot, tohum, işçilik ve ekipman girdilerini hesaplamadan ve hiç kâr etmeden hesap yapsa bile bu rakam destek anlamında komik olmaktan öteye gitmemektedir” açıklamalarında bulundu.
VİCDANİ DEĞİL..’
AKP’li Binali Yıldırım’ın açıklamalarının çiftçiler açısından vicdani olmadığını da belirten Topal, “Çiftçilerimiz, hâli hazırda borç harç içinde ekmiş olduğu buğdayını, arpasını nasıl gübreleyeceğini, harman zamanı tarladan kaldıracak mazotu nerede bulacağını kara kara düşünürken yapılan bu açıklama ülkemizde yürütülen ve hâlâ başarı beklenen tarım politikaların basit bir özetidir” ifadelerini kullandı..
Gizem TABAN/İZ GAZETE