KUZEYEGEHABER- Son aylarda açıklanan seçim araştırmalarında genelde Cumhur İttifakı’nın özelde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oy kaybı içinde olduğu görülüyor. Büyük şehirler ve denize kıyısı olan şehirlerde gözle görülür bir şekilde eriyen iktidar partisi, uzun yıllardır ‘‘kalesi’’ niteliğinde olan şehirlerde muhalefetin bu yükselişini engelleyebilir mi?
Gelecek seçimlerde sonucu merakla beklenen şehirlerden biri hiç kuşkusuz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baba ocağı Rize olacak. Zira Millet İttifakı, Cumhurbaşkanı’nın 2002 yılından bu yana Millet İttifakı 2002 yılından beri yirmi yıldır Erdoğan’ın kalesi olan Rize’de gedik açıp açamayacağı merak ediliyor.
Millet İttifakı üyesi partilerin Rize’de yoğun çalışmaları devam ediyor. Mayıs ayında şehri ziyaret eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yönelik provokatif eylemler yapılmış, kavga çıkmıştı. Erdoğan, Rize’de yaşananlara ilişkin, “Bu daha bir. Daha neler olacak neler. Daha dur bakalım bunlar iyi günler” dedi.
Geçtiğimiz hafta sonu da CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın da katılımıyla yapılan partiye katılım töreni Rize’de en son 1977 yılında milletvekili çıkarabilen ana muhalefet partisine umut verdi.
SALICI: ‘‘RİZE, AKSARAY, DİYARBAKIR’DAN VEKİL ÇIKARACAĞIZ..’’
Doğu Masası’ndan sonra Karadeniz Masası’nı da kuran Cumhuriyet Halk Partisi, uzun yıllardır kan kaybı yaşadığı Doğu Karadeniz’de yeniden varlık gösterebileceğine dair ilk işaretlerini verdi. Cumartesi günü düzenlenen törenle 750 Rizeli, Cumhuriyet Halk Partisi saflarına katıldı. Partiye katılanlar arasında Anavatan Partisi’nin eski Rize İl Başkanı Ceyhun Yılmaz ve Belediye İş Sendikası Başkanı Muammer Öksüz de vardı. Ankara’dan İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ile birlikte Rize’ye gelen Salıcı, törende yaptığı konuşmada gelecek seçimler için çıtayı dikkat çekici bir şekilde yukarıya koydu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı, “İstişareye, konuşmaya, birbirimize bakıp ‘Kardeşim’ demeye ihtiyacımız var. Bizim birbirimizi kucaklayarak birbirinin etle tırnak gibi gösterecek bir birlikteliğe ihtiyacı var. Diyarbakır’ı, Edirne’yi Rize’yi kucaklayacak bir siyasete ihtiyacımız var. Türkiye’nin birliğini kucaklayan siyasete ihtiyacımız var. Daha düşük oy aldığımız bölgelerde çalıma yürütüyoruz. Doğu illerinde, Karadeniz’de başka bir çalışma yürütüyoruz. Bu yürüttüğümüz çalışma ile biz önümüzdeki seçimlerde Rize’den de vekil çıkaracağız, Isparta’dan, Aksaray, Van, Diyarbakır’dan da vekil çıkaracağız’’ dedi.
MESUT YILMAZ 2007’DE VEKİL SEÇİLMESE AKP KATILDIĞI HER SEÇİMDE RİZE’DE TULUM ÇIKARMIŞ OLACAKTI
En son 2018 yılında yapılan seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi, oyların yüzde 13’ünü almıştı. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 20,9’du. AKP, MHP ve BBP’den oluşan Cumhur İttifakı 173 bin 233 oy alırken Millet İttifakı’nın toplam oyu 46 bin 898 oldu. Bugüne kadar AKP, Rize’de girdiği seçimlerde sadece bir fire verdi.
İktidar partisine ve Erdoğan’a çelme takmayı becerebilen tek isim ise 2007 yılında Rize’den bağımsız milletvekili seçilen eski Başbakan Mesut Yılmaz oldu. Erdoğan gibi Rizeli olan Mesut Yılmaz, Anavatan Partisi’nin 1983-1999 yılları arasında Rize’yi domine etmesinin ana aktörüydü. Son altı seçimde Mesut Yılmaz dışında 17 milletvekili hep AKP’den çıktı.
“BİR YANDA EKONOMİK KRİZ DİĞER YANDA CERVATOĞLU RÜZGARI..”
Peki şimdi muhalefet, en geç 2023 yılının Haziran ayında yapılacak seçimlerde Rize’den bir milletvekili çıkarabilir mi? Rize deyince elbette akla ilk olarak çay fiyatları geliyor. Ekonomisi ağırlıklı olarak çay tarımına dayalı Rize’de her iktidar çay fiyatlarını özellikle de seçim yıllarında ihmal etmiyor.
Ancak konuştuğumuz Rizeliler son altı ayda ekonomide yaşanan altüst oluşun muhalefetin avantajına olduğunu söylüyor. Buna ek olarak 2019’da 15 yıl aradan sonra Rize’de ilk kez bir ilçe belediye başkanlığını CHP’ye katan Ercüment Cervatoğlu’nun estirdiği rüzgar da özellikle ağırlıklı olarak Lazların yaşadığı Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin’de muhalefete olan sempatiyi arttırıyor.
Ancak Rize’de seçimi ağırlıklı olarak Rize merkez belirliyor. Zira kullanılan 140 bin oyun yaklaşık 80 bini Rize ve Çayeli’den geliyor. O kesimler de ağırlıklı olarak sağ tandans seçmenden oluşuyor ve bu çevrede bugüne kadar CHP aleyhinde yapılan propaganda hala dikkat çekici ölçüde çalışabiliyor.
MUHALEFET RİZE’DE YELKENLERİNİ DOLDURUYOR..
Ancak burada da muhalefetin elini güçlendiren bir başka güçlü aktör var. AKP’nin Rize’deki kurucu il başkanı Hasan Karal, Ali Babacan’ın kurduğu DEVA Partisi’nin sivil toplumla ilişkiler başkanı. 8 yıl il başkanlığı 8 yıl da milletvekilliği yapan Karal, merkez bölgelerde muhalefetin elini güçlendiriyor.
Önceki yıllarda Rize’de kerhen seçime giren CHP, bu kez en az bir milletvekili istiyor. Zaten Oğuz Kaan Salıcı bu iddiayı ortaya koydu. 2019’da aldığı oyun 12 bin fazlasını sağlaması halinde Rize’deki üç vekilden biri muhalefete gidecek. DEVA Partisi de Millet İttifakı’na katılırsa Rize siyasetini çok yakından bilen bir isim muhalefet saflarında yer almış olacak. Bu da milletvekili çıkarma ihtimalini güçlendirecek güçlü bir faktör olacak. Seçime en fazla 15 ay kala Rize’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gücüyle her dönem AKP’den esen rüzgar bu kez muhalefet gemisinin yelkenlerini de doldurmaya aday..
Gerçek Gündem