KUZEYEGEHABER-Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı ve Gıda Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘GEÇİCİ ÇÖZÜM OLUR..’
Gıda ürünlerindeki KDV indirimini değerlendiren ZMO İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, söz konusu indirimin piyasadaki ürünlere çok kısa bir süre için olumlu bir etki yaratabileceğini ancak uzun vadede fiyatların yine yükseleceğini düşündüklerini söyledi. Çakıcı, “Bu, ancak geçici bir çözüm olur. Aslolan üretimi destekleyecek önlemleri almak. Piyasada fiyatın düşmesi üretimin artması, arzın desteklenmesi gerekiyor. Bu da çiftçinin desteklenmesiyle olur. Öncelikle üreticinin maliyetini düşürecek adımlar atılıp çiftçiye destek verilmeli. Fiyatların düşmesi anca böyle sağlanabilir. Girdi maliyetleri düşürülürse ürün maliyeti de düşeceği için fiyatlarda uzun vadede olumlu bir etki olabilir” diye konuştu.
‘HİÇ BİR YARARI YOK..’
Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl ise söz konusu kararın üreticiyi daha da zor durumda bırakacağını belirterek, “Bunun bize faydası yok. Hatta ürünü bizden daha da ucuza almaya çalışırlar. Bizim ana giderlerimiz; gübre, ilaç ve mazot… Bunlarda indirim yok. Bunlarda indirim olmazsa bize hiçbir yararı yok. Bu KDV indiriminin tüketiciye de uzun vadede faydası olmaz, kısa vadede olur mu bilemiyorum. Üreticinin maliyetinin düşürülmesi lazım ki fiyatlarda daha kalıcı bir çözüm olsun” ifadelerini kullandı.
‘MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ..’
Üreticinin maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, “KDV indiriminin tüketiciye faydası olsa da çok büyük bir değişim yok. Çünkü bizim üretim maliyetlerimin çok ciddi oranda katlandı. Üretim maliyetleri arttığı sürece KDV indirimi çok kalıcı bir çözüm olmayacaktır. Üreticinin maliyeti düşürülse KDV indirime gerek bile kalmaz. Sadece girdi maliyetleri de değil, enerji maliyetleri de çok yüksek. Enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor” dedi.
ÜRETİME DÖNMEZSEK…’
GMO İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak da “Üretimde gübre, ilaç, mazot fiyatları düşmüyor. Elektrik maliyeti zaten kritik derecede yükseldi. Üretimde girdi maliyetlerini düşürmezsek, üretime dönük adımlar atmazsak uzun vadeli bir çözüm olmaz. Uzun vadede bir çözüm için üretime dayalı bir tarım ve gıda politikası uygulanması lazım. Bunları yapmazsak bu KDV indirimi için sadece bir makyaj diyebiliriz” açıklamalarında bulundu..