Ana sayfa » Güncel » İZMİR’DE SAĞLIK EMEKÇİLERİ: “GİDEREK TÜKENİYORUZ” DEDİ, BİR KEZ DAHA İŞ BIRAKTI…

İZMİR’DE SAĞLIK EMEKÇİLERİ: “GİDEREK TÜKENİYORUZ” DEDİ, BİR KEZ DAHA İŞ BIRAKTI…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Toplum sağlığı için canlarını riske atarak mesai yapan ancak haklarını alamayan ve talepleri karşılanmayan sağlık emekçileri iş bırakma eylemlerini sürdürüyor.

Emeklerinin karşılığını alamayan ve günden günde tükenen sağlık emekçileri seslerini duyurmak için Türkiye’nin pek çok ilinde olduğu gibi İzmir’de de bir kez daha iş bıraktı.

Kentte pek çok hastanede gerçekleştirilen iş bırakma eyleminde sağlık emekçileri taleplerini bir kez daha haykırdı. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı okudu.

UMUTSUZLUĞA SÜRÜKLÜYOR’

“Sağlığı ticari bir sektör olarak gören sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık bir hak olmaktan çıkarılmış alınıp satılan bir meta haline getirilmiştir” sözleriyle konuşmasına başlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Oluşturulan kar odaklı bir sağlık sistemi ile hekimlerin emeği ucuzlatılmış, çalışma koşulları kötüleştirilmiş, gelinen aşamada sağlığa erişimde giderek artan sorunlar ortaya çıkmış ve sağlık sistemi işlemez hale gelmiştir.

Bu işlemeyen, sağlık sisteminin tüm yükünü ise sağlık çalışanları çekmekte, emeklerinin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmektedirler. Hekimlerin özlük hakları, çalışma koşulları ve ekonomik durumlarıyla ilgili sorunları pandemi sürecinde daha da belirginleşmiştir. Giderek derinleşen ekonomik kriz hekimlerin ücretlerini eritmiş, açlık sınırında bir ücrete mahkûm etmiştir.

Sağlıkta nitelik değil nicelik ön planda tutularak performans sistemine göre hekimler daha çok çalışmaya mahkûm edilmişlerdir. Hekimler beş dakikada bir hasta bakmaya zorlanmaktadırlar. Hekimleri tüketen performans sistemi iş barışını da bozmaktadır” açıklamalarında bulundu.

‘GİDEREK TÜKENİYORUZ..’

Pandemi sürecinde yaşamlarını riske atarak sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının toplumun diğer kesimlerine göre çok yüksek oranda kovid-19 enfeksiyonuna maruz kaldığına ve 500’den fazla sağlık çalışanının kovid-19’a bağlı yaşamını kaybettiğine dikkat çeken Dr. Çamlı, “Ancak kovid-19’un meslek hastalığı sayılması yasalaştırılmamıştır.

Yoğun emek gerektiren bu çalışma düzeni ve ekonomik sorunların yanı sıra liyakatsiz atamalar, yönetici mobbingleri, ceza yönetmelikleri, KHK’lar ve soruşturmalar gibi antidemokratik uygulamalar ile hekimler giderek tükenmiştir. Bütün bu sebeplerle son dönemde hekimlerde artan istifa ve erken emekliliklerin yanı sıra genç hekimler yurt dışında hekimlik yapma başvuruları artış göstermektedir.

Bu durum ülkedeki mevcut hekim açığını giderek arttırmaktadır. Özel hekimlikten, işyeri hekimliğine, aile hekimlerinden, asistan hekimlere kadar her alanda ciddi sorunlar yaşanmakta işlemeyen sağlık sisteminin bütün yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yüklenmektedir” diye konuştu.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ

Dr. Çamlı, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

•İnsanca yaşayacağımız emekliliğe yansıyacak temel ücret istiyoruz!

• Güvenli çalışma ortamları ve İnsanca çalışma koşulları istiyoruz.

•Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesini istiyoruz.

•Pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı istiyoruz.

•Personel eksikliğinin hızla kadrolu, güvenceli istihdam ile giderilmesini istiyoruz.

•Etkin ve caydırıcı Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkarılmasını, sağlıkta şiddetin sona ermesini istiyoruz.

•Kovid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmasını istiyoruz.

•Asistan hekimlerin asli işlerinin eğitimleri olduğunun unutulmamasını, ucuz emek sömürüsüne denk düşen uygulamalara son verilmesini İSTİYORUZ!

•Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesini istiyoruz.

•İşyeri hekimlerinin çalışma saatleri, atama ve ücretlendirmeleri konusunda tabip odalarının yetkili olmasını; iş ve gelir güvencesi, mesleki bağımsızlığının güvence altına alınmasını istiyoruz.

•Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelediği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesini istiyoruz.

•Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesini istiyoruz.

•Salgın koşulları gerekçe gösterilerek görev tanımlarımıza uymayan, sağlığımızı riske atan, angarya iş yükleyen görevlendirmelerin sonlandırılmasını istiyoruz.

•Sağlık piyasanın vahşi koşullarına terk edilemez! Toplumun geniş kesimlerinin sağlık hizmeti ihtiyacı da sağlık çalışanlarının özlük hakları da ancak toplumsal sağlık politikalarıyla teminat altına alınabilir. İş güvencemiz/gelir güvencemiz/mesleki bağımsızlığımız için kamusal sağlık sistemi istiyoruz.

‘UZUN SÜRELİ G(Ö)REV’E HAZIRIZ’

Dr. Çamlı son olarak, “Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getirene bu çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz. Bize dayatılan bu çalışma koşulları, bu sefalet ücretlerinin kader olmadığını biliyoruz. 14 Mart sağlık haftasına doğru giderken sağlık alanında büyük buluşmalar gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli G(Ö)REV’e hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜM BİRİMLERDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ..

İzmir Sağlık Platformunun çağrısıyla, Beyaz G(ö)rev etkinliği 8 Şubat 2022 tarihinde İzmir’de tüm birimlerde gerçekleştirildi.

Etkinlik, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dokuz Eylül Tip Fakültesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastaliklari Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Eşrefpaşa Belediye Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, Gaziemir Devlet Hastanesi, Menemen Devlet Hastanesi ve Aile Sağlığı Merkezlerinde yapıldı..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com