KUZEYEGEHABER-Yurttaşların gökyüzünde dün gece gördüğü cisim heyecana neden oldu. İstanbul, İzmir, Bursa, Çanakkale, ve Balıkesir gibi çok sayıda kentten görülen cisim hakkında uzmanlar açıklama yaptı.
Sosyal medyada vatandaşların paylaştığı görüntüler sonrası meteor düşmesi olayı Türkiye’nin gündemine oturdu. Birçok ilden görüldüğü iddia edilen meteorun ne olduğu ve nereye düştüğü merak edildi.
İstanbul, İzmir, Bursa, Çanakkale, ve Balıkesir gibi çok sayıda kentte dün saat 22.35’te gökyüzünde, göktaşı olduğu iddia edilen yeşil ışık saçan göktaşı ilgi uyandırdı.
GÖKTAŞI NEREYE DÜŞTÜ?
Sosyal medya platformu Twitterda göktaşı düştüğüne dair görüntülerin dolaşması üzerine göktaşının düştüğü lokasyonlar merak edildi.
Göktaşı düştüğünü gördüklerini iddia edenlerin verdiği bilgilere göre, göktaşı Kağıthane/İstanbul , Bergama/İzmir, Altınoluk/Balıkesir, Marmaris/Muğla, Bayramiç/Çanakkale bölgelerine düşmüş olabilir.
“HEYECAN YAPMAYA GEREK YOK..”
Haber Global yayınına bağlanan astrofizikçi Selçuk Topal, yeşil ışık saçan cisimle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Birçok insan gördü ama kısa sürdüğü için kaydedemedi. Normal bir şey dünyaya uzaydan materyal düşer. Bir gece 3-5 saat ayırırsanız görürsünüz. Ortalama 30 ton 70 ton arasında materyal dünyaya düşer, ama toz boyutunda olduğu için fark etmeyiz. Geçen yıl Rusya’ya otobüs büyüklüğünde bir meteor düştü. Meteor 140 metrenin üstüne çıktığında ciddi tehdit oluyor.
Her zaman veri tabanları güncelliyor. 28 bin adet dünya yakın cismi var. Bize çarpmak üzere mi? Hayır heyecan yapmaya gerek yok. Önümüzdeki 100 yıl içinde dinozorların başına gelen olay gibi devasa asteroitin gezegene çarpmasını beklemiyoruz.”
BİR AÇIKLAMADA TÜRKİYE UZAY AJANSI’NDAN GELDİ..
Türkiye’nin çeşitli noktalarında dün gece görülen meteor ile ilgili Türkiye Uzay Ajansı’ndan açıklama geldi. Yeşil ışık saçan meteorun görüntülendiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
“Bu gök cisimleri kimyasal yapıları sebebiyle atmosferde pek çok farklı renkte gözlemlenebilir. Meteorlar, Dünya atmosferine girdiklerinde çok sayıda hava molekülü ile çarpışırlar. Bu çarpışmalar parçacığın dış katmanlarını püskürterek sodyum, demir ve magnezyum atomlarından oluşan bir buhar oluşturur.
Meteor rengi, metal atom emisyonlarının mı yoksa hava plazma emisyonlarının mı baskın olduğuna bağlıdır. Birçok meteorun rengine, onlardaki metal atomlarından yayılan ışık (mavi, yeşil ve sarı) ile havadaki atomlar ve moleküller tarafından yayılan ışık (kırmızı) neden olur.
Metal atomları, sodyum lambalarındaki gibi ışık yayar: sodyum (Na) atomları turuncu-sarı bir ışık verir, demir (Fe) atomları sarı bir ışık, magnezyum (Mg) yeşil baskın ışık yayar. İyonize kalsiyum (Ca.) atomları, atmosferik nitrojen (N2) ve oksijen atomları (0) ve molekülleri kırmızı bir ışık verirken mor bir renk tonunda görülebilirler..”