KUZEYEGEHABER-Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Kınık ilçesinde 53 işçinin yaralanmasına yol açan kömür madenindeki metan gazı patlamasının, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan iş ve işçi güvenliğini tekrar gündeme getirdiğini söyleyen CHP’li Serter, “Özellikle madenlerde çalışan işçilerin güvencesiz ortamlarda çalışması ve yeterli tedbirlerin alınmaması nedeniyle çeşitli risklerle karşı karşıya kalmaları ülkenin dört bir yanındaki madenlerde çalışan işçiler için tedirginlik oluşturmaktadır” dedi.
“İŞÇİ VE İŞ GÜVENLİĞİ SORUNU DEVAM EDİYOR..”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, Kasım 2002’den Kasım 2021’e kadar 28 bin 380 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini, ölenlerin 1890’ının maden işçisi olduğunu belirten CHP’li Serter, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çıkarıldığı Haziran 2012’den bu yana madenlerde çalışan işçilerin iş ve yaşam koşullarının giderek ağırlaştığını vurgulayarak, “Esnek çalışma, uzayan iş saatleri, denetim yetersizliği ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması, iş kazalarının artmasına yol açmıştır.
13 Mayıs 2014’te, 301 işçimizi kaybettiğimiz Soma maden faciasının üzerinden geçen 7 yılda, iş ve işçi güvenliği sorunları devam etmektedir. ISIG meclisi verilerine göre 2021’in ilk on ayında ölen işçi sayısının 1853 olması da bunu açıkça göstermektedir. Pandemi dönemiyle ülkenin ekonomik yapısında oluşan tahribat, yoksullaşma ve işsizliğin artması güvencesiz iş ortamlarının artmasına neden olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.
“KONUYU MECLİS ARAŞTIRMALI..”
İdari ve hukuksal denetimlerin yetersizliği, mesleki eğitim ve birikim konusundaki eksikliklerin yanı sıra eğitime yeterli önemin verilmediğini vurgulayan CHP’li Serter, önerge gerekçesinde şu bilgilere yer verdi: “İş ve işçi güvenliğinin ciddi bir maliyet kalemi olarak görüldüğü gerçeği İzmir’de yaşanan maden patlamasıyla beraber yeniden gündeme gelmiştir.
Bu patlamada, işçi ölümünün olmaması teselli kaynağı olmuştur. Bununla beraber, bu ve benzeri madenlerde hali hazırda devam etmekte olan tehditlerin göz önüne alınarak önlemler alınması gerektiği açıktır. İş ve işçi güvenliğinin bir maliyet olarak görülmemesi ve işçi güvenliğinin her adımda sağlanması gerekmektedir.
Madenler başta olmak üzere riskli çalışma ortamlarında iş ve işçi güvenliğine dair var olan sorunların araştırılması, gereken önlemlerin alınması ve çözüm önerilerinin ortaya konması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz..”