Paz, 8 Şub 2026
16 C
İzmir

EMEKLİ MAAŞ ARTIŞINDA İKİ FORMÜL MASADA, ZAM ORANI YILLIK EN AZ YÜZDE 40…

KUZEYEGEHABER-Asgari ücrette yüzde 50.5’lik zam yapılmasının ardından gözler memur ve emekli maaşlarında çevrildi.

Yaklaşık 13.5 milyon emeklinin maaşlarında da düzenleme için düğmeye basıldı.Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de emeklilerle ilgili çalışma yapıldığını açıklamıştı.

SEYYANEN ZAM..

Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın’ın haberine göre üzerinde çalışılan iki ayrı formül bulunuyor. Emekli maaşlarına yıllık bazda asgari ücret ya da yüzde 40’lar düzeyinde bir zam yapılması gündemde. SGK ve özellikle de Bağ-Kur emeklileri arasında asgari ücretin yarısından az maaş alan bir grup bulunuyor.

Üzerinde durulan ilk formül düşük maaş alan emeklilere seyyanen yapılacak zam ile maaşın belli düzeye çekilmesi yönünde. Bunun üzerine ayrıca bir zam gündeme gelebilecek.

ENFLASYON+YÜZDE 25…

Üzerinde durulan ikinci formül ise emeklilere asgari ücret kadar ya da buna yakın bir zam verilmesi. Bu konudaki alt rakam ise SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık yüzde 40’lar civarında zam olması. Şu anda üzerinde durulan hesaplamalar SGK ve Bağ-Kur emeklisine enflasyon+yüzde 25 zam şekilde yapılıyor. Bu da yüzde 40’lar civarında artış anlamına geliyor.

MİLLETVEKİLLERİ İLETTİ..

Bütçe görüşmeleri nedeniyle TBMM’ye gelen Çalışma, Hazine ve Maliye bakanları başta olmak üzere ilgili bakanlara “Seçmenimizin büyük bölümünü emekliler oluşturuyor. Asgari ücretten sonra emeklilerimiz de büyük bir beklenti içine girdiler. Onların durumun da iyileştirecek bir düzenleme yapılması gerekiyor” dedi. Bakanlar ise Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile emekliler ile ilgili de çalışma yapıldığı bilgisini paylaştı.

SENDİKALARLA GÖRÜŞÜLDÜ..

Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sendikalarla görüşmüştü. Bilgin, “Emeklilerle ilgili çalışmamız var, emekli gelirleriyle, onların düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı çok kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz” demişti. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da “Toplu sözleşmeden sonra aradaki hareketlilik mutlaka dikkate alınmalı ve bir ek zamla memur alım gücü düşüklüğü giderilmeli. Bu konuda bir çalışma yürütüyoruz. Ocak ayına yetiştireceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Memur ve emekliler yıl sonunda enflasyon farkı alacak. Temmuz- Kasım dönemi enflasyonuna bakıldığında memurlar ve memur emeklileri yüzde 7.47 enflasyon farkı zammı hak etmiş durumda ancak net tutar aralık enflasyonuyla belli olacak.

TÜİK’in açıkladığı 5 aylık enflasyona göre işçi ve Bağ- Kur emeklileri için de şimdiden yüzde 10.47 zam kesin gözüküyor. 3 Ocak tarihinde açıklanacak 6 aylık enflasyona göre bu oran artabilir.

Bugünkü hesaba göre, 2022’nin başında en düşük SSK emeklisinin aylığı 3.030 liraya, en düşük Bağ- Kur emeklisinin aylığı 2.724 liraya ve en düşük tarım emeklisinin aylığı ise 2.195 liraya yükselecek. 2021’in ilk yarısında SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarını yüzde 8.36, ikinci yarısında ise yüzde 8.45 zamlı almışlardı..

(NTV)

Bu Haftanın Sıcak Başlıkları

MUHTAR ALGÜL: “BU PİSLİĞİN, BU KOKUNUN İÇİNDE KİM DURUR, KİM BİR ŞEYLER ÜRETMEK İÇİN ÇABALAR?…

KUZEYEGEHABER- İzmir'in Aliağa ilçesi Şehit Kemal Mahallesi'ndeki Ekoland Çevre...

KREDİ ÇEKECEKLER DİKKAT!, YENİ DÜZENDE NOTUNUZ DÜŞEBİLİR!…

KUZEYEGEHABER-Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası, mobil uygulamalarından şans oyunları...

UĞUR: “VATANIN DERDİYLE DERTLENEN BİR ADAMIM, KENDİMİ SİZE EMANET EDİYORUM…”

KUZEYEGEHABER-Ünlü sosyal medya fenomeni ve Babala TV'nin sahibi Oğuzhan...

KARANLIKTA TELEFONLA OYNAYANLAR DİKKAT!…

KUZEYEGEHABER-Tıbbi tanımıyla miyopi, göze gelen ışık ışınlarının retinanın (gözün...

30 EKİM V3 6 ŞUBAT’IN SESSİZ TANIKLARI İZMİR’DE SERGİLENDİ…

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 6 Şubat 2023...

Başlıklar

MUHTAR ALGÜL: “BU PİSLİĞİN, BU KOKUNUN İÇİNDE KİM DURUR, KİM BİR ŞEYLER ÜRETMEK İÇİN ÇABALAR?…

KUZEYEGEHABER- İzmir'in Aliağa ilçesi Şehit Kemal Mahallesi'ndeki Ekoland Çevre...

KREDİ ÇEKECEKLER DİKKAT!, YENİ DÜZENDE NOTUNUZ DÜŞEBİLİR!…

KUZEYEGEHABER-Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası, mobil uygulamalarından şans oyunları...

UĞUR: “VATANIN DERDİYLE DERTLENEN BİR ADAMIM, KENDİMİ SİZE EMANET EDİYORUM…”

KUZEYEGEHABER-Ünlü sosyal medya fenomeni ve Babala TV'nin sahibi Oğuzhan...

KARANLIKTA TELEFONLA OYNAYANLAR DİKKAT!…

KUZEYEGEHABER-Tıbbi tanımıyla miyopi, göze gelen ışık ışınlarının retinanın (gözün...

30 EKİM V3 6 ŞUBAT’IN SESSİZ TANIKLARI İZMİR’DE SERGİLENDİ…

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 6 Şubat 2023...

İZMİR BÜYÜKŞEHİR’DEN “ÖZGÜRLÜK İSTASYONU…”

KUZEYEGEHABER-Tekerlekli sandalyesi bozulan engelli yurttaşlar için İzmir Büyükşehir Belediyesi...

“KGM İZMİR-ÇEŞME OTOYOLU ÖZELLEŞİRSE, 53 TL OLAN GEÇİŞ ÜCRETİNİN 205 TL’YE ÇIKMASI BEKLENİYOR…”

KUZEYEGEHABER-CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz; AKP'nin özelleştirmeyi planladığı...

ÇOCUKLARA TECAVÜZ ETTİLER, İDAM EDİLDİLER!…

KUZEYEGEHABER-Resmi kaynaklara göre, Çin’de üç kişi çocuklara cinsel istismarda...

Benzer Haberler

Popüler Kategoriler