KUZEYEGEHABER-Kuzey Ege Haber olarak son 8-9 yıldır Aliağa Devlet Hastanesinin tüm başhekimleriyle söyleşiler yaptık.
Hastanenin C Sınıfı olduğu, bu yüzden, 100 metrekarelik acil servis ünitesiyle hizmet verilmeye çalışıldığını, hekim sayısının yetersiz olması, yanık ünitesinin bulunmaması, ağır ameliyatların yapılamaması gibi bir çok yoklukla boğuşan başhekimler yapılacakları sıralayıp, yakında olacak inşallah temennisinde bulunurlardı, takipçiler hatırlar.
Bu kez durum hayli farklı, Aliağa Devlet Hastanesinin etrafı dev bir şantiye’ye dönüşmüş durumda. B Sınıfı ünvanına sahip Bergama Devlet Hastanesinden Aliağa Devlet Hastanesi Başhekimliğine atanan Uzman Hekim Yalçın Koçyiğit bu durumun başlıca nedeni.
Yalçın Hoca’nın siyaset’ten geliyor olması Aliağa Devlet Hastanesi ve Aliağa’lıların makûs talihini değiştireceğe benziyor. Yalçın Hoca’ya hoş geldin diyerek yapılan çalışmalarla ilgili bilgi talebinde bulunduk.
Başhekim Koçyiğit, hoş bulduk deyip, arkasına yaslanarak yapılanları ve yapılacak olanları anlatmaya başladı;
“NÜFUS SÜREKLİ ARTTI, HASTANE BAĞLAMINDA İLERLEME OLMADI..”
“Aliağa Devlet Hastanesi C Grubu bir hastane bilindiği gibi yine C grubu hastane olmasından dolayı Personelimiz yetersiz, Acil Servisimiz küçük ve ünitesi yaklaşık 100 m² alanda hakikaten zor şartlarda görev yapıyor arkadaşlar. . Tabi aradan yaklaşık 20 yıl geçti nüfusumuz arttı Aliağa sanayimiz gelişti ancak Hastanemiz yine C grubu bir hastane.
C grubu hastane olmasından dolayı yoğun bakım ünitemiz , yanık ünitemiz , 2. Basamak acil servimiz yok. Tabii ki arkadaşlarımız özveri ile çalışmışlar yeni hastane ve ek bina düşünülmüş ancak bu zor şartlarda ek bina ve hastanemizin büyütülmesi bize nasip olmuş. Biz bir Acil eylem planı oluşturduk. İlçe Başkanım Hamdi ERDEM, Belediye Başkanım Serkan ACAR, Aliağa Kaymakamımız ve Aliağa’daki kurumsal firmalarımızla görüşüp düşüncelerimizi aktardık.
Taleplerini dinledim. Bizim acilen tam teşekküllü bir hastane ve yanık ünitesine ihtiyacımız olduğunu tespit ettik ve öncelikle Aliağa Belediyemizin de desteğini alarak çalışmalara başladık. Çoğu firmalarımızı dolaşarak isteklerini tespit ettik. Buradan tam teşekküllü hastane, 2. Basamak Yoğun Bakım Ünitesi ve bölgede ağır sanayimiz olması sebebiyle Yanık Ünitesine ihtiyaç duyulduğunu tespit ettik ve çalışmalarımıza bu yönde başlayarak hız kazandırdık.
-Yalçın Hocam, sizden önceki tüm Başhekimlerle röportaj yaptım. Sürekli şu yapılacak, bu yapılacak dendi ancak az önce ifade ettiğiniz gibi durum meydanda maalesef, bunu neye bağlıyorsunuz?
SÖYLEMİ EYLEME DÖKMEK LAZIM, ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURDUK..”
“Söylemi eyleme dökmek lazım. Bizden önceki arkadaşlar iyi niyetle bir şeyler yapmaya çalışmışlar, böyle düşünüyorum. Fakat bir karar verilememiş anladığım kadarıyla. Yeni bir hastane mi yapalım, ek bina mı yapalım?. Aslında projeler de yapılmış bu arada, bugüne gelinmiş nihayetinde.
Biz, acil eylem planı oluşturduk. Biz bu sürüncemeden nasıl kurtuluruz dedik. İlk başta buradaki büyük firmaları ziyaret ettim. Tüpraş, Petkim, Habaş, Kardemir, Gübretaş, Ege Gübre, Gemi Söküm Derneği ve buradaki bütün sivil toplum örgütlerini gezdim ve şunu sordum, “Aliağa Devlet Hastanesi bağlamında, ya da sağlık hizmeti anlamında neye ihtiyacınız var” 1-Hastanenin bir an önce toparlanması gerekiyor. 2-Sanayici özellikle yanık ünitesi istiyor, 3-hastaların sevk olmamasını istiyor.
“HERKESİ DOLAŞTIK VE NEYE İHTİYACINIZ VAR DİYE SORDUK..”
O zaman sorunlarımız belli hep beraber elimizi taşın altına koyalım, hep beraber inşaatımızı yapalım dedik. 1-2 ay gibi bir süre de hemen toparlandık ve Aliağa’mızın güzide firmalarından Petkim ile 2. basamak acil, diyaliz be FTR servisi için destek alarak Belediye Başkanımız, Kaymakamımız ve Petkim, AKP ve MHP İlçe Başkanlarımız ile beraber Kaymakamlık Makamından ilk protokolü imzalayarak işe başladık. Petkim’den hastane devri zamanından kalan bir alacağımız varmış, bir kısmı kalmış bunun. Hemen devreye girdik, bizim 2. basamak bir acile ihtiyacımız var dedik. Sağolsunlar hemen devreye girdiler. İlk protokolü Kaymakamlıkta hep beraber imzaladık.
“65 YATAKLI OLAN HASTANEMİZ 150 YATAĞA ÇIKACAK VE B SINIFI OLACAK..”
Sonra, bu Acil Servis’le bitmeyecek, başka sözlerimiz de var, onları da yerine getirmemiz gerekiyor dedik. Belediye Başkanımız sağolsun, hakikaten büyük destek veriyor. Üçüncü, dördüncü katı çıkalım. Yoğun bakımımızı, yanık ünitemizi yapalım. Hastanemizin B Grubu olması için birde yataklı servis yapmamız lazım. En üst katı yataklı servis olarak düşündük. Şu an 65 yataklı olan hastanemiz 150 yatağa çıkıyor. 101 yatağı geçtiğinizde B Grubu hastane oluyorsunuz.
“PREFABRİKLERDEN KURTULACAĞIZ, TÜM POLİKLİNİKLERİ TEK ÇATI ALTINDA TOPLAYACAĞIZ..”
Bütün poliklinikleri tek bir çatı altında topluyoruz. Yaklaşık 45-50 polikliniği 5 katlı binamıza taşıyacağız ve prefabriklerden kurtulacağız. Nitelikli, kışın ısıtabildiğimiz, yazın da soğutabildiğimiz güzel polikliniklerimiz olacak. Hastane içindeki otoparkları kaldırdık, belediyemizin desteğiyle hazine arazisine iki adet otopark yaptık. Buraya gelen herkes oraya rahatlıkla park edebiliyor.
“BİZİM ALTYAPIMIZ VAR, BİZ TALİBİZ DEDİK, 1 AY GİBİ BİR SÜRE DE PCR LABORATUVARIMIZI KURDUK..”
Dedik ki, Pandemi’den dolayı buraya bir PCR laboratuvarı lazım. Her gün 3 vardiya kuzey’deki tüm hastaneler 8 saat’te bir İzmire covid testi için numune gönderiyorduk. Buna ne eleman ne de araba ne de yakıt dayanıyor. Müdürlüğe, bizim altyapımız var, biz talibiz, hemen de kurarız, bağışçılarımız da var. Müdürümüz uygun gördü ve bu işi hemen başlatalım dedi. İşlemlere hemen başladık ve bir ay gibi bir sürede laboratuvarımızı kurduk.
“BURADA, BULAŞTIRICILIĞIN ÖNÜNE GEÇMİŞ OLDUK..”
“Kuzey bölgesinin tüm test sonuçlarını biz veriyoruz. Sonuçlar çok kısa sürede çıkıyor, eleman ve yakıt tasarrufumuz oluyor. Bizim kuzeyimizdeki bütün hastanelerde İzmir’e gitmekten vazgeçti. Bizde onların testlerini 2-3 saat gibi kısa bir sürede yapıp veriyoruz. Hasta muayene olduktan sonra eve varmadan sonucu alabiliyor. Yarın gel sonucu çıkacak diyorduk, o hasta etrafındakiler bulaştırıp Kovid’li sayısını arttırıyordu. Burada, bulaştırıcılığın önüne geçmiş olduk.
“EK BİNALARLA DİYALİZ ÜNİTEMİZİ GENİŞLETİYORUZ..”
Dar bir alanda 5 kişilik bir diyaliz ünitemiz vardı. Şimdi ise büyük binanın alt katının yarısını diyaliz ünitesi olarak ayırdık. Yaklaşık-10-15 makine ile Aliağa’nın tüm hastalarını alıp, hiç birine başka yerlere göndermeyeceğiz. Bağışçılarımız bunun garantisine verdi bizde ayarlamasını yaptık. İnşallah 2 ay içinde bitirmeyi hedefliyoruz.
“Fizik Tedavi ünitemiz yoktu, hemen uzmanımızı istedik. Uzmanımız geldi, çalışıyor. Onun içinde aşağı da çok güzel bir yer hazırladık. Aliağa’da sakatlıklar çok oluyor, bunların tedavisini de burada biz yapalım diye düşündük. İşçinin bir an evvel iyileşip işine başlaması lazım.
“ACİLİMİZİ YAKLAŞIK 800 METREKARELİK BİR ALANA TAŞIYORUZ..”
100 metrekare’den 800 metrekare’ye çıkarıyoruz. İkinci basamak bir acil olacak. Acil uzmanlarımız ve acil pratisyen hekimlerimiz de olacak. Bu şekilde hastalarımıza daha nitelikli bir şekilde bakılmış olacak. Yine daha önce hastanemizde olmayan 10 yataklı bir yoğun bakım ünitesine kavuşturacağız. 5 yataklı yanık ünitesi açılacak.
AYNI ANDA 4 HASTAMIZIN AMELİYAT EDİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ..”
“Ameliyathanemizi genişletiyoruz. 3 masadan 4 masaya çıkarıp aynı anda 4 hastamızın ameliyat olmasını sağlayacağız. Yine B Grubuna yükseleceğimiz için personel sayımız artacak. Arkadaşlarımız akşamları da destek olacak ve hastalarımız İzmir’e gitmeyecek. Kantinimiz yoktu, kantin planlaması yaparak mağduriyetlerin önüne geçeceğiz. Her şeyimiz var, bir ay içinde kantinimiz devreye alacağız. Aliağa Devlet Hastanesi bu kente yakışan bir hastane olacak..”
-Yalçın Hocam, İzmir’in diğer 29 ilçesi ile kıyaslandığında Aliağa’da kovid vakaları ne durumda, aşılanma oranımız nedir?
“Aliağa şu an çok iyi bir durumda. Bir defa laboratuvarımız var. Biz hemen direkt olarak test sonuçlarını görebiliyoruz. Bizim hasta sayımız diğer ilçelere göre çok daha az. Yatan hasta sayımız daha az. Yoğun bakımda hiç hastamız yok. Nüfusumuzun yüzde 80’ini aşıladık. Bu büyük bir başarı demek. Ancak hala aşı olmayanlarımız var. Temennimiz onlarında en kısa sürede aşı olmaları. Çünkü hastaneye başvuranların yatanlarıN yüzde 99’u aşı olmayanlar.”
-Aliağa’da aşı karşıtlığı var mı söylem ve eylem olarak, bu konuda size gelen herhangi bir bilgi var mı?.
“Hayır, öyle aşırı bir şekilde yok. Yatanların tamamına yakınının aşı olmayanlardan oluştuğuna kanaat getirdiklerinde onlarda aşılarını olacaklardır. Çünkü bundan sonra bazı yaptırımlar da gelecek. Bir resmi daireye ya da AVM’ye girerken HES Kodu ve PCR Testi sorgulaması birlikte yapılacak. Olması da lazım.”
-Yatırımların tamamlanmasından sora ek birimlerin hizmete girmesine yönelik bir törenli açılış yapılacak mı, yapılacaksa tarihi belli mi?.
“Evet yapılacak. Kasım-Aralık diye düşünüyoruz. Büyük bir tören düzenleyeceğiz.”
-Hocam son olarak, randevu sistemi ile ilgili çok sayıda mesaj alıyorum. İnsanlar sistemin ne zaman açılacağını, rahatlamanın ne zaman sağlanacağını soruyor ve yetkililere iletilmesini istiyor. Bununla ilgili vermek istediğiniz mesaj varsa alayım
“BİRAZ ANLAYIŞ VE HOŞGÖRÜYLE BİRBİRİMİZİ DAHA KOLAY ANLAYABİLİRİZ..”
Pandemiden dolayı sınırlı sayıda hasta kabul ediyoruz. Polikliniklerde yoğunluk oluşturmamak için MHRS sistemiyle randevu veriyoruz bazı branşlarda tek hekim olmasından dolayı ilgili polikliniklerde yoğunluk olabiliyor ancak benim isteğim hastalarımızın randevu saatine uymaları ve eğer gelmeyeceklerse önceden randevularını iptal etmelerini bekliyorum. Çünkü randevu alıp gelmeyen çok sayıda hastamız oluyor bunu düzeltmemiz gerekiyor. Tüm acil hastalarımıza özenle bakıyoruz. Yeni ek binamız açılana kadar herkesten anlayış ve hoşgörü bekliyorum. Çok teşekkür ediyorum.
-Hocam teşekkür ediyor, yapılan çalışmaların bir an önce tamamlanmasını ve sizin de ifade ettiğiniz gibi, Aliağa Devlet Hastanesinin bu kente yakışan bir hastane olmasını diliyorum…