Ana sayfa » Güncel » YANLIZCA 1 İHLALİ DEĞERLENDİRDİ, 7 MİLYON LİRA PERSONEL GİDERİ ÖDENDİ..

YANLIZCA 1 İHLALİ DEĞERLENDİRDİ, 7 MİLYON LİRA PERSONEL GİDERİ ÖDENDİ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Yıllık gideri toplam 17 milyon lirayı geçen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, 2020’yi neredeyse boş geçirdi. Personel gideri olarak 7 milyon lira harcayan kurum, geçen yıl yalnızca 12 ziyaret gerçekleştirdi.

Üyelerini AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) yayımladığı 2020 Yılı Faaliyet Raporu’na göre kurumun neredeyse hiçbir şey yapmadığı ortaya çıktı.

Çocukların zorla evlendirilmesini savunan Süleyman Arslan’ın başkanlığını yaptığı TİHEK tarafından 2020 Yılı Faaliyet Raporu’na göre 1 senede yalnızca 12 ziyaret gerçekleştirildi. TİHEK, buna bahane olarak ise pandemiyi sundu.

MİLYONLAR ALDILAR..

Hazine’den yaklaşık 16 milyon ödenek alan ve toplam gideri 17 milyon 264 bin liranın üzerinde olan TİHEK’te, 146 çalışan var. Erdoğan’ın atadığı bir başkan, bir ikinci başkan, 3 başkan yardımcısı ve 9 üyenin görev yaptığı TİHEK’in yalnıza 12 kuruma ziyaret gerçekleştirmesi oldukça dikkat çekici.

TİHEK’e geçen yıl yapılan başvuru, dilekçe ve ihbar sayısı bin 363 oldu. Kuruma gelen başvuru, dilekçe ve ihbarın 222’si kadın, 626’sı erkekler tarafından olurken 3’ü ise belirtilmedi.

TİHEK’e 171 ile en çok başvuru İstanbul’dan yapıldı. İstanbul’u 111 ile Ankara, 63’le de İzmir takip etti. Ayrıca rapora göre 75 ilden kuruma başvuru geldi.

TİHEK, kendisine gelen başvuruların 276’sını ayrımcılıkla mücadele kapsamında, 679’unu işkence ve kötü muameleye ilişkin ulusal önleme mekanizması kapsamında ve 408’ini ise ön inceleme aşamasında değerlendirdi.

Bireysel yapılan hak ihlali başvurularının 203’ünü incelenemez bulan TİHEK, ayrımcılık yasağı kapsamında incelediği 43 dosyanın ise sadece 12’sinde ihlal kararı verdi.

TİHEK raporunda bir diğer dikkat çeken veri ise cezaevlerine ilişin olanlar. Koronavirüs salgının ülkede görülmeye başlandığı 2020’de cezaevlerinden en çok başvuru sağlık hakkı alanında oldu.

Tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkına yönelik 236 başvuru yaptığı belirtilen raporda, genel sağlık koşulları, bulaşıcı hastalıklar ve ruh sağlığına vurgu yapıldı. Cezaevlerinden en çok başvuru yapılan bir diğer başlık 122 ile fiziksel koşullar oldu, üçüncü sırada ise 121 başvuru ile kötü muamele yer aldı.

YALNIZCA BİR İHLAL..

Kurum, ulusal önleme mekanizması görevi kapsamında 1 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında yapılan 175 başvuru ile gönderilen 504 dilekçe ve ihbar ile 2019’dan devreden 29 başvurunun incelemesini yaptı. TİHEK’e gelen toplam 708 talebin yalnızca biri hakkında ihlal kararı verildi.

TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu’nda mayıs ayında yaptığı konuşmada, çocukların zorla evlendirilmesini savunmuştu.

Arslan, 15 yaşındaki çocukların rıza ile olabilecek nikâhlarının engellenmesinin ‘insan hakkı’ ihlali olduğunu iddia etmişti. Ayrıca nikâhsız birliktelik yaşayan insanları ise ‘sapkın ilişkiler’ kurmakla itham eden Arslan’a tepki yağmıştı..

(BİRGÜN)

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com