KUZEYEGEHABER-CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı Araştırma Önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Katip Üye Av. Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, 6 Ağustos 2021 Cuma günü Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen trafik kazasında 6 yolcunun hayatını kaybettiğini, 42 yolcunun yaralandığını; 8 Ağustos 2021 Pazar günü saat 04.40 sıralarında Balıkesir’de yolcu otobüsünün yoldan çıkarak takla atması sonucu meydana gelen kazada ise 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 17 kişinin de yaralandığını ifade etti.
Yine aynı gün İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde servis midibüsünün şarampole yuvarlanması sonucunda oluşan kazada 8 kişi vefat ederken, 11 kişinin yaralandığını kaydeden CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, “10 Ağustos’ta Ağrı’dan İzmir’e giden yolcu otobüsünün Uşak’ta sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybederek şarampole yuvarlanması sonucunda ise 33 kişi yaralanmıştır.” dedi.
Bu kazaların ayrı ayrı nedenlerine bakıldığı zaman, bir dizi ihmaller sonucu meydana geldiğinin görüleceğine işaret eden Av. Sevda Erdan Kılıç, “Balıkesir’deki kazada yaşamını yitiren şoför Kerem Başol’un seferden geldikten sonra dinlenmeden başkasının yerine zorla sefere çıkartıldığı iddia edilmektedir. Şoförün yola çıktıktan sonra, otobüsün arızalı olduğu yönünde arkadaşlarına mesaj attığı da belirtilmektedir.” ifadesini kullandı.
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, son günlerde artan bu trafik kazalarının otobüslerin güvenliğini gündeme getirdiğini, alınan önlemler son 10 yılda ölümlü trafik kazalarını düşürse de hala atılması gereken bir dizi adımlar ve alınması gereken önlemler olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.
“Otobüslerde emniyet kemeri zorunlu ama tam olarak uygulanmıyor”
Otobüslerde emniyet kemerinin zorunlu olduğunu ancak tam olarak uygulanmadığını vurgulayan İzmir Milletvekili Av. Kılıç, elektronik denetleme sistemine geçilerek, otobüsteki tüm kemerler takılmadan otobüsün hareket etmemesinin sağlanması; otobüs şoförlüğü mesleğine gemi kaptanlarında ve pilotlarda olduğu gibi kaptanlık statüsü getirilmesi; ilkyardım, güvenli sürüş, psikoteknik gibi başlıkları içeren nitelikli eğitimin zorunlu tutulması gerektiğini belirtti.
TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasında şunları kaydetti:
“Bu konunun en önemli paydaşlarından olan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun da talepleri olan; şoförlerin insanca yaşam koşulları sağlanmalı, günde 9 saatten fazla çalışmaları, otobüs bagajında uyumaları engellenmelidir. Otogar, mola yerleri, varış noktalarında banyo yapıp, uyuyabilecekleri dinlenme odaları zorunlu kılınmalıdır. Haftada bir günü evlerinde geçirecekleri şekilde izin yapmaları sağlanmalıdır. Otobüs şoförlerine düşük maaş verilmesinin önüne geçilmeli, kayıt dışı yolcu taşımacılığı engellenmelidir.
Tüketici için biletlere tavan ücret getirilirken; otobüs firmalarının yaşaması için de kilometre maliyetinin altında bilet satışı yasaklanıp, taban ücret getirilmelidir. AEBS adı verilen otomatik fren zorunluluğu sistemi, şerit takip sistemi, yakın takip sistemi, sürücünün dikkatsiz yorgunluğunu algılayan direksiyon titreten sistemler otobüslerde zorunlu olmalıdır.
Sürücü sivil havuzu oluşturulmalı; şoförlerin kaza geçmişi, ceza geçmişi, alkol, uyuşturucu kullanımı, kırmızı ışık, hız ihlallerini içeren geçmişleri burada yer almalı ve işe alımlarda otobüs firmalarının buna göre karar vermesi imkanı getirilmelidir. Otobüslerin yenilenmesi için firmalara kolaylıklar sağlanmalı; 5 yaşından büyük ikinci el otobüslerin yurt dışına ihracatı teşvik edilmeli; bu şekilde otobüsünü yenileyen firmalara KDV ve ÖTV indirimi getirilmelidir.
Ağır taşıt güvenlik sistemlerinde kullanılabilecek eşdeğer parçalar, yapılması yasak tamiratlar saptanmalı, kopya/sahte parçaların üretimi, ithalatı ve takılması önlenmelidir. Çağdaş bir kaza kırım sistemi kurulmalı ve uzmanlar yetiştirilmelidir. Otobüslerdeki takograf verilerinin değiştirilmesi ve sürücülerin başka şoförlerin ehliyetlerini kullanmaları engellenmelidir.”
“Sorumluların istifa etmesi mekanizması sağlanmalı”
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Bulgaristan’da 2018 yılında 17 kişinin ölümüne neden trafik kazasının ardından Ulaştırma Bakanı, Bölgesel Geliştirme Bakanı ve İçişleri Bakanının istifa ettiğini ifade ederek, Türkiye’de de toplumu üzüntüye boğan karayolları ve demiryollarındaki büyük trafik kazalarının ardından, başta bakanlar olmak üzere bütün sorumluların istifa etmesi mekanizmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Son dönemdeki bu otobüs kazalarında yaklaşık 30 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Av. Sevda Erdan Kılıç, Eylül ayında okulların açılmasının planlandığını, midibüs veya otobüs binlerce servis aracının yollara çıkacağını, bu nedenle öğrenci ve öğretmenlerin güvenliği için bu araçların kontrollerinin mutlaka yapılması gerektiğini bildirdi. CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, “Bir kişiyi dahi trafik kazalarına kurban veremeyiz. Titizlikle yürütülecek bir araştırma ve konunun paydaşlarının görüşleri bu gibi olayları minimum seviyede tutmamızı sağlayacaktır.” dedi.
TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Otobüs kazalarının son dönemde giderek artması ve Eylül ayında okulların açılacak olması, bu kazaların nedenlerinin araştırılmasını ve ileride bir daha yaşanmaması adına alınacak tedbirlerin incelenmesini gerekli kılmaktadır.
Bu çerçevede; son dönemde giderek artan, onlarca vatandaşın hayatını kaybettiği otobüs kazalarının nedenlerinin incelenmesi ve araştırılması, bu kazaların bir daha yaşanmaması adına alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98 inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim…