Galatasaray Spor Kulübü eski başkanı Adnan Polat, hepimizi derin yasa boğan orman yangınlarında evlerini kaybedenlere yardım elini uzattı. Eski basketbolcu Nejat Sayman sosyal medya paylaşımında, ‘’Adnan Polat, tüm otellerine yeni rezervasyon almayarak, müdürlerine orman yangınlarında evleri yanan yurttaşlarımıza otellerin %35 kısmını ücretsiz olarak sorunlar giderilinceye kadar misafir etmeleri için talimat verdi.’’ İfadelerini kullandı.
Basında oldukça geniş yer alan bu yardım, pek çok vatandaşımız tarafından takdir gördü. Buraya kadar her şey güzel. Ama iş Adnan beyin sahibi olduğu Polat Enerji’nin Kanadalı ve İngiliz ortakları ile hazırladığı Duygu Rüzgâr Enerjisi Projesi’ne gelince değişiyor. Bundan dolayı, yardım haberini okuyunca aklıma birçok soru düştü. Bunları siz sevgili okurlarım ile paylaşmak istedim. Belki Adnan Bey de Eybek Dağı’nın çığlığını duyar. Belki ormanlarımızın önemini içimizi yakan yangınlar ile bir kez daha anlarken, Eybek’e res yapılmaktan vaz geçilir. Bu olasılıklar gerçek olsa ne güzel olur değil mi?
Otellerinin kapısını vatandaşlarımıza açan Adnan Polat, sahibi olduğu enerji şirketlerinin faaliyetleri için de aynı duyarlılığı gösteriyor mu? Oksijen cennetimiz Kazdağları’nın en önemli dağ silsilerinden biri olan Eybek Dağı’nda rüzgâr enerjisi santrali projesini hayata geçirmek doğru bir karar mı?
Duygu Res Projesi ile Eybek Dağı eteklerinde kurulmuş olan Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Hacıarslanlar ve Yaşyer, Havran ilçesine bağlı Tarlabaşı ve Fazlıca, Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Karaaydın, Armutçuk, Kalabakbaşı, Kıraçoba köylerinin de tıp ki yangından zarar gören yerleşim alanları gibi etkileneceğinin farkında mı? Kazdağı Milli Parkı’nın, bu proje alanına 1,15 km. kadar oldukça yakın bir mesafede yer aldığından haberdar mı?
Dünyada sadece Kazdağları’nda yetişen endemik tür olan Kazdağı Köknarı’nın bulunduğu alan, proje alanına oldukça yakındır. (1,1 km.) Projenin ön lisansı sınırı içerisinde yer alan araziler, mera, tarım ve orman arazilerinden oluşmaktadır. Proje için bu alanlar, kamulaştırılacaktır. Adnan Bey, Eybek Dağı’nın hayati önemini anlatan bu ve bunun gibi bilgilerden haberdar mı?
Duygu Res Projesi’nin inşaat aşamasında, rüzgâr türbin ayaklarının oturtulacağı 22. m. yarıçapında alanda ortalama 3 m. derinliğinde kazı faaliyetleri yapılacaktır. Daha sonra türbin temelinin oturacağı alanda temel işlemler ( demir ve betonarme) yapılarak kule montajı, nasel ve kanat montajı yapılacaktır.
Bu işlemler yapılırken Eybek Dağı ve çevresinde ne kadar ağaç kesilecek? Kaç km. yol yapılacak? Projeden etkilenecek mera, tarım ve orman alanları ne kadar? Eybek Dağı’nda kuş göç yolları var mı? Ve projeden ne kadar kazanılacak? Kazanılacak olan miktar, Kazdağları’ndan, Eybek Dağı’ndan, Edremitli, Havranlı ve Yeniceli vatandaşlarımızın geleceğinden çok daha mı önemli?
Bu soruları sorarken bir yandan da, Çanakkale’nin Ayvacık ve Ezine ilçelerini olumsuz yönde etkileyen Çınar Res Projesi’ni sürdüren Polat Enerji ile bugün yangın bölgesine yardım elini uzatanlar aynı kişiler olabilir mi diye düşündüm. Yoksa yangınlar, doğaya böylesine zarar veren faaliyetleri gerçekleştirenleri aklamak için bir fırsat olarak mı görülüyor? Halka karşı iyilik meleğiymiş gibi görünmek kime, ne yarar sağlar? Merhamet maskesine sığınmak, insanlığa sığar mı?
Sevgili okurlarım, uzatılan yardım elinin arkasında koskoca bir res gerçeği var demek istemiyorum. Ama ne yazık ki; iyi niyetimin gizleyemediği, Anadolu’nun en değerli varlıklarından biri olan çınar ağacından adını alan ve her türlü sömürüye açık olan duygu res projeleri hayal ürünü değil.
Canımız yanıyorken, Kazdağları’nda, Eybek bölgesinde ve diğer yörelerimizde de yangın çıkacak diye aklımız giderken, ulusal birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde hiç kimsenin bizi kandırmasını istemiyoruz.
Umarım sorularım yanıt bulur ve Eybek yangın yerini aratmayacak olan RES cehenneminden tamamen kurtulur. Son sözlerimi tamamlarken yardım ve RES gerçeği konusunda takdiri size bırakıyorum..