KUZEYEGEHABER-Varlıklarından haberimiz olsa da daha önce gözlemleme şansına pek erişemediğimiz hipernovalardan birisinin izini takip etme şansına insanlık olarak eriştik.
Samanyolu Galaksisi’nde gerçekleştiği söylenen bu patlama o kadar eski ki evrenin ilk günlerinde gerçekleştiği öne sürülüyor.
Araştırmacıların aktardığı bilgilere göre oldukça hızlı dönen ve güçlü bir manyetizmaya sahip olan bu tür bir hipernova, daha önce hiç görülmemişti. İşte evrenin ilk günlerinde gerçekleştiği öne sürülen patlamanın bulunma hikayesi:
Hipernova’ya işaret eden yıldızın yaklaşık 13 milyar yıl önce doğduğu öne sürülüyor:
Avustralya Üniversitesi’nde görev yapan gök bilimci David Yong, meslektaşlarıyla birlikte galaksimizin kıyılarında kimyasal yapısı alışılmışın dışında olan bir yıldız buldu ve böyle bir yapıya sahip olan yıldızın ancak bu tür bir patlamayla ortaya çıkabileceği sonucuna ulaştı.
13 milyar yıl önce doğduğu öne sürülen ‘SMSS J200322.54-114203.3’ (kısaca J2) adlı yıldız, Güneş’imizden yaklaşık 7500 ışık yılı uzaklıkta bulunuyordu.
Araştırmacılar, Atacama Çölü’ndeki Dev Macellan Teleskobu’nu kullanarak yıldızın yaydığı ışın dalga boylarını inceleyip kimyasal yapısını analiz etti. Sonuçlara varıldığında ise bu yıldızın, oldukça düşük miktarlarda demir içerdiği fakat çinko ve uranyum gibi ağır elementler bakımından oldukça zengin olduğu görüldü.
Bu kimyasal yapının oluşabilmesi için de araştırmacılar, çok hızlı dönen ve çok güçlü bir manyetik alana sahip olan hipernovanın gerçekleşmiş olduğu sonucuna vardı. Yani kısacası yıldızın böyle bir kimyasal yapıya sahip olabilmesi için böyle bir patlamanın gerçekleşmiş olması gerektiği düşünülüyor.
Araştırmacılar, evrenin ilk günlerinde hipernovaların önemli bir yıldız oluşum mekanizması olabileceğini belirtiyor ve bunu doğrulamak için çalışmalarını ilerletip daha fazla hipernova sonucu oluşmuş yıldız bulmayı hedefliyor.
Webtekno