Per, 5 Şub 2026
11.3 C
İzmir

“TUZ GÖLÜNDE 1 KİLOMETRELİK ÇEKİLME VAR!..”

KUZEYEGEHABER-Türkiye’nin ikinci büyük gölü ve flamingo cenneti olan Tuz Gölü, kuraklık nedeniyle giderek küçülüyor. Tuz Gölü’nde bir kilometrelik çekilme olduğunu söyleyen Konya Teknik Üniversitesi Kimya Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hatice Ünal Ercan, “Kuraklıktan dolayı tuz tabakasının oldukça azaldığını biraz iç kısımlarda ise organik malzemelere bağlı olarak pembeleşmelerin daha çok arttığını görüyoruz” dedi.

Aksaray, Ankara ve Konya sınırları içinde yer alan Tuz Gölü, su çıkışı olmadığı için ‘kapalı göl’ özelliğini taşıyor. Göl, ülkenin tuz ihtiyacını büyük bir oranda karşılarken, çoğu flamingo olan kuşların göç yolunda bulunmasından dolayı da birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor. Yaz döneminde ise binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği gölde, su seviyesi kuraklık nedeniyle ciddi oranda çekildi.

BU YIL ERKEN PEMBELEŞTİ..

Gölün Aksaray- Ankara kara yolu yakınlarındaki bölümünde, suyun içinde yaşayan algler, sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı temmuz ve ağustos aylarında, kırmızı renkli beta-karoten madde üreterek güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kendisini koruyor.

Yine bu dönemde halobakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi, pembe veya kırmızıya bürünüyor. Sıcaklık azalınca veya yağmurlu dönem başlayınca da göl, tekrar eski haline kavuşuyor. Ancak bu yıl kuraklık nedeniyle göl haziran ayı başından itibaren pembeleşmeye başladı.

GÖLDE 1 KİLOMETRELİK ÇEKİLME VAR’

Tuz Gölü’nde bilimsel araştırmalar yapan Dr. Hatice Ünal Ercan, göldeki kuraklıktan dolayı tuz tabakasının oldukça azaldığını, iç kısımlarda ise organik malzemelere bağlı olarak pembeleşmelerin daha çok arttığına dikkat çekti. Ercan, şunları söyledi:

“Bu pembe renk yoldan geçenlerin ve turistlerin çok fazla dikkatini çekiyor. Halkımız araçlarını park ederek veya tesislerden Tuz Gölü’ne giriş yapıyorlar. İnsan faktörü doğanın kirlenmesine sebep oluyor. Tuz Gölü çevresindeki tuz yapısı ve mineralleriyle ilgili özel bir şirketle bir çalışma yapıyoruz. Tuz Gölü’ndeki küçülme kıyıdan itibaren görünüyor.

Yaklaşık 50 yıl öncesine kadar ana yola yakın olduğunu görüyoruz. Günümüzde ise sınırın bir kilometre içeri girdiğini, son iki yıldır yaşanan kuraklıktan dolayı Tuz Gölü’nün daha merkeze doğru çekildiğini ve küçüldüğünü görüyoruz. Bu sadece insanlar açısından değil, çevresindeki tarımsal faaliyetlerle fazla su tüketimi de gölün küçülmesine sebep oluyor. Burası birçok kuş türünün göç yolu üzerinde bulunuyor. Su olmayınca birçok kuş türü de sulak alanlara rotasını değiştiriyor.”

YARIM SANTİMETRELİK TUZ TABAKASI VAR..’

Gölde araştırma yapan gruptan Jeoloji Mühendisi Umut Barış Ülgen ise, “Burası Türkiye’nin cennet köşelerinden birisidir. Tuz Gölü, sadece tuz ekonomisiyle değil turizmiyle çok önemli. Üç gündür yüzeysel bir çalışma sergiliyoruz. Buradan aldığımız verilerle daha detaylı bir proje için TÜBİTAK ile uluslararası projeler hazırlayıp sunacağız.

Çalışmalarımız sırasında Tuz Gölü’nden örnekler alırken, kuraklık nedeniyle normalde 5-6 santim tuzları kesip altından örnek alacakken, yarım santimlik tuzlarla karşılaştık. Şu anda olması gerekenden çok daha az tuz var. Kuraklık çok fazla olduğu için su çok az kalmış. Bunu baktığımız zamanda görüyoruz.

Aynı zamanda çevre arazileri gezdiğinizde tarlada ürün de yok. Bu kuraklık, gölü ve çevresini ciddi oranda etkilemeye başlamış. Suyumuzun değerini daha çok bilmemiz lazım” diye konuştu..

DHA

blank
blank
blank

Bu Haftanın Sıcak Başlıkları

Elektrikli Otomobil Devri Başlamadan Bitebilir!…

Batı dünyasında henüz çok tanınmayan Yuchai, kısa süre içinde...

BU 5 ÜLKE TÜRK VATANDAŞLARINA ORTALAMA YÜZDE 95 ORANINDA VİZE VERİYOR…

Bu ülkeler Türk pasaportuna sahip vatandaşlara vize konusunda neredeyse...

ZAHAROVA: “UKRAYNA’YA GÖNDERİLECEK BATI BİRLİKLERİ HEDEF SAYILACAK!…”

KUZEYEGEHABER-Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya...

‘İMAMOĞLU’NUN ESKİ DANIŞMANI ÖZKAN’DAN CHP’YE UYARI!: “MİLLİYETÇİ SEÇMEN SLOGAN DEĞİL GÜVENCE DUYMAK İSTER…”

KUZEYEGEHABER-Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nda grubu bulunan siyasi...

EN DÜŞÜK MAAŞ 52 BİN LİRA OLDU, İŞÇİLER DAVUL-ZURNA İLE KUTLADI…

KUZEYEGEHABER-Söke Belediyesi iştiraki LİMA A.Ş. bünyesinde çalışan işçileri kapsayan...

Başlıklar

Elektrikli Otomobil Devri Başlamadan Bitebilir!…

Batı dünyasında henüz çok tanınmayan Yuchai, kısa süre içinde...

BU 5 ÜLKE TÜRK VATANDAŞLARINA ORTALAMA YÜZDE 95 ORANINDA VİZE VERİYOR…

Bu ülkeler Türk pasaportuna sahip vatandaşlara vize konusunda neredeyse...

ZAHAROVA: “UKRAYNA’YA GÖNDERİLECEK BATI BİRLİKLERİ HEDEF SAYILACAK!…”

KUZEYEGEHABER-Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya...

‘İMAMOĞLU’NUN ESKİ DANIŞMANI ÖZKAN’DAN CHP’YE UYARI!: “MİLLİYETÇİ SEÇMEN SLOGAN DEĞİL GÜVENCE DUYMAK İSTER…”

KUZEYEGEHABER-Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nda grubu bulunan siyasi...

EN DÜŞÜK MAAŞ 52 BİN LİRA OLDU, İŞÇİLER DAVUL-ZURNA İLE KUTLADI…

KUZEYEGEHABER-Söke Belediyesi iştiraki LİMA A.Ş. bünyesinde çalışan işçileri kapsayan...

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ KURALLAR…

KUZEYEGEHABER-Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların...

EHLİYET ALACAKLAR DİKKAT!…

KUZEYEGEHABER-Ticari araç sürücülerinin mesleki yeterliliğini belgeleyen SRC sınavlarında kapsamlı...

THY UÇAĞINDA MOTOR YANGINI PANİĞİ!…

KUZEYEGEHABER-Katmandu'dan kalkan THY'nin uçağı motor yangını sebebiyle Kalküta'ya iniş...

Benzer Haberler

Popüler Kategoriler