KUZEYEGEHABER-Bundan tam 8 yıl önce ülkedeki en büyük direnişi, bir parkın zorla AVM yapılmaya çalışılmasına karşı başladı. Türkiye’nin her yerine yayılan direnişe milyonlar katıldı. Direniş boyunca 8 kişi öldürüldü, 40 kişi gözünü kaybetti, binlerce kişi yaralandı.
Öldürülen sekiz kişiyle ilgili açılan davalarda ya beraat çıktı ya para cezası ya da ‘iyi hal’ indirimi… Davaların bazıları sürüyor, bazıları ise hiç başlayamadı. Gezi’ye katılanlar ise iki beraat kararına rağmen şimdilerde bir kez daha yargılanıyor.
Ülkenin dört bir yanından milyonlarca kişinin adalet, özgürlük ve eşitlik talebiyle isyanı haline gelen Gezi direnişinin yarattığı umut hâlâ sürüyor.
Taksim Dayanışması Üyesi Mücella Yapıcı bugün içinden geçilen günlerde Gezi’nin taleplerinin ne kadar haklı olduğunu vurguluyor: “Kanal İstanbul ısrarı, Marmara Denizi’nin bugünkü hali, yargının durumu, Sedat Peker’in ifşaatıyla ortaya çıkan vaziyet… Bütün bunlar bize gösteriyor ki Gezi’nin hem siyasal hem de kent talepleri hâlâ orada duruyor. Gezi bütün baskılara rağmen milyonların umudunda yaşıyor. Gezi yargılamaları ve her fırsatta Gezi’nin suçlanması ile görüyoruz ki Gezi birilerinin de korkusunda yaşıyor.”
Evrensel’den Meltem Akyol’un haberine göre, Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin aileleri adalet mücadelesini sürdürdüklerini anlatıyor ve ekliyor: “Evet adaletin terazisi şimdi onlardan yana. Gezi yaşayacak, bizim çocuklarımız da Gezi’nin talepleri ile yaşayacak.”
GEZİ 8 YAŞINDA..
Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilerek yerine topçu kışlası ve alışveriş merkezi yapılmasına karşı başlayan, daha sonra da tüm Türkiye’ye yayılarak büyük kitlelere ulaşan Gezi direnişi 8 yaşında. Direniş kısa bir sürede milyonlarca kişinin adalet, demokrasi, özgürlük talebiyle büyüyen bir harekete dönüştü. İçişleri Bakanlığının verilerine göre 79 ildeki eylemlere 2.5 milyon kişi katıldı.
Milyonlarca yurttaşın desteğiyle haftalarca süren direnişte 8 genç katledildi. 11 yaşındaki Berkin Elvan, 21 yaşındaki Hasan Ferit Gedik, 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş İstanbul’da, 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz Eskişehir’de, 26 yaşındaki Ethem Sarısülük Ankara’da, 22 yaşlarındaki Abdullah Cömert ve Ahmet Atakan Antakya’da, 18 yaşındaki Medeni Yıldırım ise Diyarbakır’da yaşamını yitirdi. Mehmet İstif ise maruz kaldığı gaz nedeniyle dil kökü kanseri oldu ve yaşamını yitirdi. 40 kişinin gözünü kaybettiği eylemlerde binlerce kişi yaralandı.
Gezi’de yaşamını yitiren gençlerin davalarının bir kısmı sonuçlandı, sonuçlanmayanların ise adalet ile mücadelesi devam ediyor. 19 yaşındaki Üniversite Öğrencisi Ali İsmail Korkmaz 10 Temmuz 2013’te Eskişehir’de Gezi direnişine destek için yapılan yürüyüşten sonra polis ve ‘sivil giyimli’ eli sopalı kişilerce darbedilerek öldürüldü. Ali İsmail’in katillerinin yargılandığı davada Polis Mevlüt Saldoğan indirimle 10 yıl 10 ay ceza aldı. Diğer failler ise 3 yıl ile 10 yıl arasında değişen cezalar aldı. Ali İsmail’in katillerinden olan Saldoğan daha sonra bugün birleştirilerek torba davaya dönüşen Gezi davasının mağdurları arasında yer aldı.
Berkin Elvan gaz fişeği ile vurulduğunda 14 yaşındaydı, 269 gün yaşam mücadelesi verdikten sonra 11 Mart 2014’te hayatını kaybetti. Davası ancak 3.5 yıl sonra 6 Nisan 2017’de başlayabildi, türlü adaletsizliklerle de sürüyor. Sanık polisin 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapsi isteniyor, davaya 18 Haziran’da devam edilecek. Dosyadaki tek sanık Polis Fatih Dalgalı hâlâ görevde.
Ankara Kızılay’da Gezi direnişi sırasında polis kurşunuyla vurulan Ethem Sarısülük, 14 Haziran 2013’te yaşamını yitirdi. Ethem’in ardından sanık Polis Ahmet Şahbaz’a 15 bin 200 liralık para cezası verildi..
Kaynak-Gerçek Gündem