KUZEYEGEHABER-Kovid 19 pandemisi nedeniyle özellikle esnaf ekonomik açıdan zor bir dönemde geçiyor. Bu süreçte devlet desteklerinin yetersiz kalması ve kapanmalar esnafın belini iyice büktü. Cumhurbaşkanı kabine toplantısı sonrasında ise tam kapanma uygulanacağını duyurdu.
Bu doğrultuda İçişleri Bakanlığı 81 valiliğine genelge gönderdi. Konuya ilişkin Konak Belediyesi Esnaf Masası Başkanı Doğan Kılıç ve İzmir Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu görüşlerini bildirdi.
PANDEMİ KÜÇÜK ESNAFI YOK ETTİ!
Tam kapanma belgesi ve pandemi sürecini eleştiren Konak Belediye Esnaf Masası Başkanı Doğan Kılıç, “Esnaf zaten bitmiş! Bu ay bekleyen onca ödenek var. Ancak dükkanı kapalı olan esnafa bir destek bir kolaylık yok. Esnafa devlet destek verecek ki anca öyle ayakta durabilsin. Bu süreçte bazen açılan lokantalarımız, kafelerimiz var ama bir yandan da 14 aydır kapalı, bir kere bile açılmamış içkili restoranlar, birahaneler, barlar, gazinolar var.
Bir çoğu dükkanlarını kira karşılığı bıraktı, Küçük esnaf yok olup gidiyor” dedi. Kılıç, ayrıca esnafı, lokantacıları temsil eden yöneticilerin çıkıp konuşmak yerine taleplerin uygulanmasını sağlaması için girişimde bulunması gerektiği yönünde eleştirilerini de iletti.
Kılıç, konuşmalarının devamında, tam kapanma uygulamasının sadece adının tam kapanma olduğunu söyleyerek, “Adı tam kapama ama uygulaması tam kapanma değil. Değişen bir şey yok. Böyle tam kapanma olmaz. Tam kapanma olursa esnafa destek vermek zorundalar. Adı öyle uygulaması başka.
İzmir, Kordon’daki kiralar 100 bin lira, Konak’taki kiralar 30- 40 bin lira. Bu nedenle tam kapanma ya da benzeri diğer kısıtlamalarda devletin bize 2020 Mart ayındaki ciromuzu veya 2019 cirosunu bana ödemek zorunda. Bizim karımızı bize ödemeleri lazım. Sadece kapatmakla gerisini düşünmeden olmaz.
Halkın sağlığı için kapatıyorlar ama bu insanlar nasıl geçinecek. Ne yapacak. O zaman zincir marketleri kapatsın, gücü ufak esnafa mı yetiyor?” eleştirisini yaptı. Öte yandan tam kapanma öncesi uygulamadaki kısıtlamalara da değinen Kılıç, “Cumartesi -Pazar sokağa çıkma yasağı var diyorlardı. Normal günkü gibi trafik oluyordu. Sen kapatıyorsun diyorsun ama insanlar sokaklarda normal hayatlarına devam ediyor” eleştirisini yöneltti.
TOPARLANMA KREDİSİNE İHTİYAÇ VAR..
Tam kapanma uygulamasını değerlendiren İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, son zamanlarda artan vakaların kendilerini de endişelendirdiğini bu nedenle alınan önlemlere özveriyle uyum gösterdiklerini dile getirerek, şu şekilde konuştu:
“Gelinen noktada özellikle esnaf kesimi için yeni nakdi desteklerin düşünülmesi veya Mart sonunda biten kira ve gelir kaybı desteklerin sürdürülmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra yasaklı günlerde büyük marketlerde ve şubelerinde (alkollü içeceklerde olduğu gibi) temel ihtiyaç dışı ürünlerin satışı yasaklanmalı, bu günlerde açamayan üyelerimize karşı haksız rekabet son bulmalıdır.
İşletmeler madem 17 gün kapalı olacak, o zaman bu sürece denk gelen çek-senet-elektrik-su-vergi gibi ödemelerin de faizsiz şekilde bir ay süreyle ertelenmesi uygun olacaktır. Çünkü bu süreçte işletme ticari faaliyet yapamayacak, gelir sağlayamayacaktır. Öte yandan önümüzdeki 17 gün Ramazan Bayramı’nı da kapsamaktadır.
Bayram nedeniyle mal alan, yatırım yapan, borca giren işletmeler bulunmaktadır. Dolayısıyla çalışması zorunlu durdurulan işletmelerin ödemelerinin de ertelenmesi doğru olacaktır..”