Ana sayfa » Güncel » GÖRDES BARAJI YAĞIŞLARA RAĞMEN DOLMUYOR, DOLULUK ORANI YÜZDE 8’DE KALIYOR..

GÖRDES BARAJI YAĞIŞLARA RAĞMEN DOLMUYOR, DOLULUK ORANI YÜZDE 8’DE KALIYOR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İzmir’e suyu biz getirdik’ sözü ile atıf yaptığı 2011 yılında hizmete giren Gördes Barajı, yağışlara rağmen yüzde 8 doluluk oranında kaldı. Bir türlü su tutmayan barajlarla ilgili yeni iddialarda gündeme geldi.

Ege’de Sonsöz’den Menduha Ceylan’ın haberine göre, hizmete girdikten sonra su tutmaması sebebiyle bir kaçak olduğu anlaşılan baraj, 2015 yılında boşaltılarak kaçak olan bölgenin belirli bir kısmına ‘geomembran kaplaması’ yapıldı.

Kaplamayla su kaçağı önlenmek istenirken barajda yapılan su tutma denemeleri sonuç vermedi. Açılışının yapıldığı günden bu yana su seviyesinin ölü hacmi aşamadığı baraj, planlandığı dönemde Akhisar Ovası tarımına ve İzmir’e içme suyu kaynağı olması hedefleniyordu. İzmir’e bir Tahtalı Barajı kadar su vermesi beklenen Gördes Barajı’nda şu anda İzmir’e verilen su miktarı ölü hacimden alınan cüzi miktarla kısıtlı kaldı.

”SÜRPRİZ DEĞİL”

Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Hasan Baykal, barajda saniyede 2 bin litrelik su kaçağı olduğunu söyleyerek barajla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Baykal şunları söyledi: “Oralarda çok kaynaklar vardır. Biz bunun önünü kesebilmek için çok ciddi çalışma yaptık ve belirli kotları işaretledik. Bütün riskler belirtildi ve birbirlerini açıyla kesen ve birbirlerini tamamlayacak şekilde barajın gövdesinin altında enjeksiyon perdesinin yapılması şart koşuldu.

Son aşamada ihale yapılıp, iş başlayıp, belirli bir süre geçtikten sonra kazılar, her şey yapıldıktan sonra ‘ne gerek var kaplamaya dediler’ genel müdürlükte birileri. ‘Maliyet getiriyor, inşaat süresini uzatıyor’ diyerek yamaçtaki mermerlerin üzerindeki beton kaplamayı kaldırdılar ve de enjeksiyonları yapmadılar. Bizim önerdiğimiz proje çerçevesinde planlama aşamasındaki önerilenler yapılmadı. Hiçbir şey sürpriz değil.”

Baykal, barajın sağ yamacında bulunan karstik boşluklardan baraj kapaklarının kaldırılmasıyla birlikte ciddi su kaybının başladığını söyleyerek, “Hemen suyu paldır küldür doldurdular, kapakları kaldılar ve sağ yamaçtan saniyede 2 bin litrelik bir su kaçağı başladı. Bu bana mesai arkadaşlarımdan verilen gayri resmi bilgiler. Zaten bu kadar yüksek hidrostatik basınçtayken bir kaçağı önleyemezsiniz” dedi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com