KUZEYEGEHABER-Hukuk fakültelerinden mezun olup stajlarını tamamlayan avukat adaylarına, haklarında yürütülen soruşturmalar ve davalar gerekçe gösterilerek avukatlık ruhsatı verilmiyor.
Birgün’den Dilan Esen’in haberine göre; Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından verilen avukatlık ruhsatları artık onaylansa da Adalet Bakanlığı tarafından idare mahkemelerinde açılan davalarla engelleniyor.
Adalet Bakanlığı faaliyet raporlarına göre ruhsatı onaylanmadan TBB’ye geri gönderilen avukat sayısı 2018’de 13’ken, AKP’nin savunma üzerinde artırdığı baskının sonucunda 2019’da 528’e, 2020’de ise 612’ye kadar çıktığı görüldü. Ruhsatı verilmeyen avukatlar ise mesleğini yapamaz hale getirildi.
IŞIK HIZIYLA İPTAL DAVASI..
İlk ruhsat başvurusunu 2019’da yapan Ali Can Süt, ruhsatı iptal edilen avukatlardan biri. Adalet Bakanlığı’nın olumsuz görüş bildirmesi nedeniyle başvurusunun reddedildiğini söyleyen Süt, daha sonra TBB’nin kendisine ruhsat verdiğini ancak aynı gün Bakanlığın iptal davası açtığını aktardı. Süt, bu nedenle ruhsatının 2020’de iptal edildiğini belirtti.
Bakanlığın itirazını ışık hızıyla yaptığını vurgulayan Süt, beraat ettiği davaların ruhsat iptaline gerekçe olduğunu kaydetti: “Ruhsat başvurumun reddedilmesinin gerekçesi olarak örgüt üyeliği iddiasıyla açılmış olan davalar gösteriliyor ancak ben bu suçlamadan beraat ettim ve bu karar kesinleşti. Buna rağmen hâlâ ruhsatım gasp ediliyor. Bir kasıt olduğu ortada.”
Süt, “Bakanlık, adi suçlardan dosyası olanların başvurusunu reddetmiyor. Burada amaç ilerici, özgürlükçü, demokrat olanları sindirmek ve bastırmak” diye konuştu.
Ulaşcan Kurt’un da 2 yıldan uzun süredir ruhsatı gasp ediliyor. Kurt’a TBB tarafından ruhsatı verilmesinin ardından Adalet Bakanlığı bu işleme karşı da iptal davası açtı. Bakanlığın yetkisinin yalnızca görüş verme üzerine olduğuna dikkat çeken Kurt, söz konusu uygulamanın aslında kendilerine değil savunmaya yönelik olduğunun altını çizdi.
Ruhsat iptalleriyle savunmanın topyekûn yok edilmesinin taşlarının döşendiğini dile getiren Kurt, şöyle konuştu: “Ruhsat gaspı da savunmayı yok etmenin politik hamlelerinin bir parçasıydı. Bakanlığın oradaki yetkisi sadece bir görüş bildirme üzerine. Normalde karar mercii TBB. ‘Mevcut kovuşturması varsa Barolar Birliği kovuşturma sürecinin sonuna kadar bekletebilir’ diyor Avukatlık Kanunu’nda.”
Bakanlığın, barolar birliğini es geçtiğini kaydeden Kurt, bir meslek örgütü olan TTB’nin ruhsat verme yetkisinin fiiliyatta elinden alınmış durumda olduğunu vurguladı: “TBB ruhsat vermek istese bile bakanlık ‘Hayır’ dediğinde o kişi o mesleğe kabul edilmiyor. Avukat olmak için Adalet Bakanlığı’nın ve doğrudan AKP’nin izni olmadan o mesleği icra edemiyorsunuz.”
TBB ONAYLADI AMA..
Stajını tamamlayan avukatlar mesleğini yapabilmek için TBB’ye ruhsat başvurusu yapıyor. TBB, bu başvuruları Adalet Bakanlığı’na görüş bildirmesi için gönderiyor. Adalet Bakanlığı ise hakkında soruşturma yürütülen veya davası olan avukat adaylarının dosyası hakkında olumsuz görüş bildiriyor. Ancak TBB bu görüşe göre karar vermek zorunda değil.
Daha önce çoğunlukla Bakanlık görüşüne uygun biçimde karar veren TBB, geçen yıllarda başvuruları onaylayarak avukatlara ruhsatlarını verdi fakat Adalet Bakanlığı, hakkında olumsuz görüş bildirdiği avukatların ruhsatının iptal edilmesi için idare mahkemelerine iptal davası açtı..